Vila d’Abadal comença la legislatura marcant distàncies amb la PxC

Vic constitueix el nou Ajuntament per als propers quatre anys, que estarà marcat pel pacte CiU-ERC i la necessitat de rebaixar el discurs xenòfob contra la immigració.

Redacció osona.com
11 de juny del 2011
Fotografies de família dels 21 regidors d'aquesta legislatura.
Fotografies de família dels 21 regidors d'aquesta legislatura. | Adrià Costa
Fotografia de família dels 21 regidors d'aquesta legislatura. Foto: Adrià Costa

Aquest migdia s’ha constituït l’Ajuntament de Vic. Josep M. Vila d’Abadal ha estat elegit alcalde i repetirà en el càrrec. L’equip de govern el formaran CiU i ERC, amb 10 dels 21 regidors, després del pacte al qual van arribar les dues formacions en els darrers dies.

No hi hagut sorpreses a les votacions per a l’alcaldia. Les dues formacions que formaran govern, ERC i CiU, han votat Vila d’Abadal, que ha obtingut així 10 vots. Els cinc regidors de PxC han votat Josep Anglada, Iban Laperia s’ha votat a ell mateix i la resta de regidors a l’oposició, ICV-EUiA (un), PSC (dos) i la CUP (dos) s’han abstingut.

L’acte s’ha celebrat a la Sala de la Columna de l’Ajuntament, que ha quedat plena de gom a gom. A més, s’ha habilitat una pantalla gran a fora perquè poguessin seguir l’acte la gent que no ha pogut entrar a la Sala. Hi han assistit diverses autoritats, com el diputat Ramon Espadaler o el rector de la Universitat de Vic, Ramon Montaña; i molts familiars dels regidors electes.

En aquesta ocasió, el ple ha tingut breus discursos per part de tots els portaveus dels partits. Ha tancat l’acte el parlament de l’alcalde, que ha estat una mica més extens. L’acte ha finalitzat amb el cant d’Els Segadors.

Després, l’acte s’ha traslladat a la plaça del Pes on hi ha hagut ball de gegants, acompanyats dels grallers, i un aperitiu per a tots els assistents a la Llotja del Blat.


‘Una crisi de valors col•lectiva’

Tots els discursos han tingut un rerefons clar: la consolidació del projecte de PxC, basat únicament i exclusiva en el control de la immigració. Tots els partits s’han posicionat, en més o menys mesura, vers els problemes que pot causar la immigració i la xenofòbia.

El més contundent ha estat Vila d’Abadal, que  ha començat la legislatura marcant distàncies amb PxC. D’entrada, quan ha estat nomenat alcalde ha saludat tots els regidors menys els de la formació de Josep Anglada. A més, ha centrat el seu discurs en la necessitat d’integrar la immigració.

"Tenim una crisi de valors col•lectiva: crisi de solidaritat, de confiança. Això crea inseguretat i dubtes", ha dit l’alcalde, en clara referència a la situació que ha generat PxC. Hi ha anat més enllà: “El lema ‘primer els de casa’ de PxC trenca el projecte social pel qual estem tots lluitant.”

Segons Vila d’Abadal, el gran repte de la ciutat passa per integrar els nouvinguts perquè esdevinguin catalans. Per això ha demanat l’ajut d’entitats i associacions i ha reclamat un paper principal a l’educació en aquest àmbit,. “Els fills dels immigrants són i seran d’aquí”, ha dit. Vila d’Abadal ha insistit en un discurs que ha emprat molt en els darrers mesos: els immigrants tenen uns drets i uns deures.

L’alcalde ha recordat la integració de la primera onada d’immigrants dels anys 70, provinent d’altres punts d’Espanya. “La primera integració la vam fer. I ara ho tornarem a fer  bé”, ha reblat.

Vila d’Abadal també ha defensat el pacte amb ERC. “Compartim el 80% del programa”, ha assegurat.


PxC, rerefons dels discursos

Josep Anglada (PxC) no ha trigat a contestar l’alcalde, en un estira-i-arronsa que, de bon segur, s’allargarà quatre anys. El portaveu de PxC,en un discurs molt dur (i molt poc aplaudit), ha recriminat a Vila d’Abadal que no hagués parlat amb PxC després de les eleccions i li ha demanat “respecte” pels 3.000 votants de la seva formació. També li ha dit que ell no era “ningú” per “renyar” els vigatans per haver-lo votat, en referència a una entrevista a un mitjà comarcal.

Joan López, per la seva banda, ha qualificat d’”èpica” la vida del dia a dia de la gent normal, emmarcada en la crisi, i ha situat la tasca de l’Ajuntament en catalitzar aquests processos vitals a través d’un impuls econòmic i social. “Cal avançar en la cultura del jo vers al nosaltres, i en la pau i cohesió social”, ha apuntat. “Vic serà el que vulguem que sigui”, ha afegit.

Xavier Tornafoch ha assegurat que era la última legislatura que es presentava a regidor (haurà estat 12 anys a l’Ajuntament). Els seu discurs també ha tingut referències a la immigració i la convivència. Així, ICV-EUiA s’ha compromès a defensar el Vic “tolerant, de la bon gent, de la gent que no li agrada barallar-se”. I ha afegit, en clara referència al lema de PxC: “Cal fer una societat més justa. I a Vic, hem de dir ben alt que ‘tots són de casa’”.

El socialista Jacint Raurell ha justificat la seva decisió de quedar-se a l’oposició a causa dels “mals resultats” de les eleccions. El portaveu del PSC ha fixat els reptes que té la ciutat: lluita contra l’atur, atenció al civisme i atenció a les persones, i lideratge territorial. També ha marcat els eixos pels quals s’hauria de regir l’Ajuntament: austeritat, transparència i prioritats en la despesa.  Finalment, ha reclamat un lideratge clar perquè “la gent sàpiga per on ha d’anar”.

Georgina Rieradevall (CUP), l’única dona portaveu, ha centrat el seu discurs en la lluita per la independència dels Països Catalans.

Iban Lapeira ha insistit que l’eix principal de la legislatura per a SI serà la independència de Catalunya. El portaveu de Solidaritat ha reclamat que Vic lideri el procés d’independència.


‘Per imperatiu legal’

A l’hora de jurar o prometre el càrrec, els regidors han utilitzat diferents opcions. L’alcalde ha fet servir un simple “Sí, juro”.  Altres membres de la seva formació (Anna Erra, Toni Serrat i Montse Rovira) han fet servir la fórmula de votar “per imperatiu legal”, però “sense renunciar al dret d’independència”. Una sistema semblant, amb “imperatiu legal”, han emprat les dues regidores de la CUP, afegint “dels Països Catalans” a la paraula “independència”; i Xavier Tornafoch, que ha canviat la “independència” per “autodeterminació”.  Menys inspirats han estat els regidors de PxC, que han optat per “Sí, juro” o “Sí, prometo”; i els socialistes, per “Sí, prometo”.

El més treballat ha estat Iban Lapeira, que tenia previst dir el següent (a l’hora de parlar s’ha oblidat algun dels termes):  “Prometo per imperatiu legal respectar la constitució del Regne d’Espanya i l’Estatut d’Autonomia de Catalunya amb l’objectiu de derogar-los per la constitució de l’Estat independent de la nació catalana”. Aquest sistema és el mateix que van utilitzar els diputats de Solidaritat quan van prometre el seu càrrec.

Josep M. Vila d’Abadal ha estat elegit alcalde i repetirà en el càrrec. Foto: Adrià Costa
Arxivat a