Una votació del tot surrealista dóna l'alcaldia de Torelló a Santi Vivet

Ciu i PSC tenen gairebé enllestit un pacte per a la legislatura que deixarà ERC, PxC i ICV-EUiA a l'oposició. Tot i això, Vivet ha estat investit amb els vots d'ERC i els de CiU. El PSC ha optat per l'abstenció.

Redacció osona.com
11 de juny del 2011
Santi Vivet, a l'acte de consitucio de l'Ajuntament de Torelló, avui.
Santi Vivet, a l'acte de consitucio de l'Ajuntament de Torelló, avui. | Xevi Mas
Santi Vivet, a l'acte de consitucio de l'Ajuntament de Torelló, avui. Foto: Xevi Mas

Convergència i Unió i el Partit dels Socialistes estan acabant de tancar un acord de govern per aquesta legislatura, que deixarà a l'oposició els regidors d'ERC, Plataforma per Catalunya i ICV-EUiA. Tot i això, el pacte encara no està escrit ni signat.

Aquesta situació ha donat peu a un resultat força surrealista a les votacions per escollir l'alcalde, que s'han celebrat aquest migdia, en la sessió constitutiva de l'Ajuntament de Torelló. Santi Vivet ha estat elegit nou alcalde, amb els vots dels regidors de CiU i ERC, tot i que els republicans ja han anunciat que es quedaran a l'oposició (a la campanya ERC ja va dir que votaria per alcalde el partit més votat). PSC, en canvi, tot i tenir el pacte gairebé lligat amb CiU, ha optat per abstenir-se. Els socialistes esgrimeixen que l'acord no està signat i que, per tant, no cal córrer. Tot i aquest batibull, el pacte entre convergents i socialistes sembla que no perilla, tal com acaba d'assegurar el propi Santi Vivet a Osona.com fa uns minuts.

En la votació, ICV-EUiA s'ha abstingut i els tres regidors de PxC han votat el seu candidat.

Així, en els propers quatre anys es mantindrà la mateixa fòrmula de govern que en la legislatura anterior, només que amb intercanvi dels càrrecs, ja que ara l'alcalde serà un convergent, Santi Vivet, que succeirà en el càrrec al socialista Miquel Franch. La majoria estarà integrada pels sis regidors de CiU i els quatre del PSC, en un consistori de 17 membres.

La formació del pacte de govern de Torelló ha estat un dels més tardans de tota la comarca. Durant els darrers dies s'havia especulat tant amb l'opció que s'ha acordat com amb un possible pacte a dues bandes entre CiU i ERC, o fins i tot amb un govern de Convergència en solitari.

Coincidint amb la presa de possessió del nou consistori, s’ha convocat a fora de l'edifici una concentració silenciosa a favor del respecte, la convivència i la veritat.

Resultats de les eleccions a Torelló




-------------------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE TORELLÓ

Santi Vivet ja és el nou alcalde de Torelló


En la sessió constitutiva de dissabte passat, el regidor electe de CiU, Santi Vivet, va ser investit nou alcalde de Torelló. En el decurs de la sessió, també van prendre possessió dels seus càrrecs els regidors elegits en les eleccions municipals del passat 22 de maig. Dels 17 regidors torellonencs, n’hi ha nou que debuten. D’altra banda, la corporació està formada per 11 homes i sis dones.

Un cop els regidors electes van haver jurat o promès el càrrec, es va procedir a l’elecció de l’alcalde, en votació secreta. Només es van postular Santi Vivet (CiU) i Josep Maria Soldevila (PxC). El cap de llista convergent va obtenir nou vots a favor (de CiU i ERC), tres van ser per PxC i hi va haver cinc vots en blanc (del PSC i ICV-EUIA-E). D’aquesta manera, Santi Vivet va ser proclamat alcalde de Torelló.

En la seva primera intervenció com alcalde, Santi Vivet va expressar el seu agraïment a col•laboradors i ciutadans, “tant els que ens van votar com els que no, com els que estan allunyats de la política”, perquè “em comprometo a ser l’alcalde de tots”. També va afirmar la seva voluntat de dialogar i escoltar, donada “la diversitat del ple”, i el seu convenciment que “des de les nostres diferències, cal respectar-nos i sumar”. Va manifestar la seva aposta per preservar el valor de la convivència i la cohesió social, i va assenyalar que no caurà “ni en la demagògia fàcil ni en el bonisme simplista”. En definitiva, va anunciar la seva voluntat de ser “ un alcalde proper i emetent” i que “com que ningú neix ensenyat, aprendrà l’ofici fent-lo”.


--------------------
NOTA DE PREMSA
ERC TORELLÓ

Jordi Casals: "Som gent de paraula i respectem els compromisos, per això votem a Vivet, no per ser corresponsables de la sociovergència"


- L'alcalde sortint Miquel Franch (PSC) es nega a donar la vara d'alcaldia al nou alcalde i el PSC no vota Santi Vivet, amb qui governarà

ERC-Junts per Torelló (ERC-JpT), després dels resultats del dia 22 de maig, va estendre la mà a CiU per fer un govern CiU-ERC, el govern més fort possible després de la davallada socialista (de 7 a 4 regidors i gairebé la meitat de vots menys).

CiU i la coalició d'ERC-JpT han mantingut converses que s'han trencat unilateralment el divendres 10 de juny, després que el candidat de CiU, Santi Vivet anunciés que es tancaria un acord amb els socialistes. Jordi Casals, portaveu republicà, ha manifestat en el discurs del ple de constitució que el pacte CiU-PSC era el d'un govern dèbil, pel "desplomament socialista" i que s'allunyava dels resultats manifestats pels electors i seguir una lògica partidista. Casals ha dit que això no feia res més que "allunyar les institucions públiques i els partits de la ciutadania".

En el seu moment, el portaveu republicà va donar la paraula de facilitar l'elecció de l'alcalde de Torelló per majoria absoluta al ple de constitució, per tal de reforçar la figura del nou alcalde, ja que aquest només comptava amb 6 regidors dels 17. El missatge d'un alcalde fort és, per ERC-JpT, clau per una ciutadania que només ha anat a votar el 53% i que veu com tres regidors de PxC han entrat a l'ajuntament. Així doncs, Jordi Casals, portaveu republicà, ha explicat el seu vot a favor de Vivet perquè "nosaltres sí que som gent de paraula i de respectar els compromisos adquirits", fent referència als compromisos no respectats per Vivet, i  que "ara calia l'elecció d'un alcalde no des de la debilitat". Casals, però, ha volgut deixar clar que aquest vot favorable "no representa ser corresponsable del govern sociovergent", sinó que ha estat estrictament perquè el seu grup és "gent de paraula i  lleials als nostres compromisos".

El més sorprenent ha estat, però, el paper que ha fet el PSC respecte a Santi Vivet, ja que els socialistes no han votat al de CiU i l'alcalde sortint, Miquel Franch (PSC), no ha volgut donar la vara de l'alcaldia al nou alcalde, que li ha hagut de donar el president de la mesa d'edat, el candidat de PxC. Tot plegat una manca de respecte institucional amb el nou alcalde.

Ara, ERC-JpT, assumirà el rol de cap de l'oposició d'un nou govern sociovergent, això sí, un govern més dèbil que els darrers anys, després que el partit que ostentava l'alcaldia, el PSC, ha passat de 7 a 4 regidors.


Coincidint amb la presa de possessió del nou consistori, s’ha convocat una concentració silenciosa a favor del respecte, la convivència i la veritat. Foto: Xevi Mas
Arxivat a