Centelles mescla els productes de la terra amb la ratafia

Dues fires en una, aquest cap de setmana.

Redacció osona.com
09 de juny del 2011
Centelles acollirà la segona edició del Mercat de la Terra i la Fira de la Ratafia els propers 11 i 12 de juny.

El Mercat de la Terra és una iniciativa conjunta amb el Consell Comarcal d’Osona. Exposa a les diferents parades productes agroalimentaris, artesans i de qualitat, la majoria locals, com ara embotits, formatge, coca, mel, castanyes, melmelada, bolets, pa artesà, ous de pagès, vins, caves i ratafies, etc. En aquest mercat hi seran presents 33 productors i elaboradors agroalimentaris de qualitat, 23 de la comarca d’Osona i 10 de les comarques barcelonines i gironines.

La Fira de la Ratafia, que ha estat recuperada i amb llarga tradició al municipi, té com a eix central la típica beguda. S’aprofita que s’acosta l’estiu, amb el solstici de Sant Joan, que precisament és l’època on es recullen les herbes d’aquest licor. Un cop collides les herbes es barregen amb uns altres ingredients, es remena, es tapa i es deixa quaranta dies a sol i serena, remenant-ho de tant en tant. Es cola i es deixa que reposi un parell de mesos més. A partir d' aquest moment ja es pot consumir.

La Fira proporciona als visitants l’oportunitat de conèixer, degustar i adquirir els licors i productes derivats com packs preparats de les herbes ratafiaries, ratafies de diferents productors, tupí de ratafia, la ratafia guanyadora de la 2a edició del Concurs de Ratafia embruixada... També ajuda a fomentar una tradició  que ja comptava amb un lloc privilegiat en el calendari d’estiu de les nostres contrades.

El Mercat de la Terra i la Fira de la Ratafia aplegaran també diversos actes i activitats paral•leles, entre les que destaquem:


Dissabte:

-        Tant dissabte com diumenge els assistents al certamen poden participar en una gimcana on hauran de resoldre enigmes i  preguntes sobre alguns dels productes exposats a les parades.

-        A les 12 hores, visita guiada “Centelles, vila modernista i d’estiueig”.

-        A les 12 hores, es realitzarà un maridatge de ratafies amb tastet de plats que inclouen aquest licor d’herbes i, posteriorment, es podrà assistir a una interessant conferència sobre les herbes d’Osona, especialment les de la ratafia.

-        A les 14 hores, arrossada popular.

-        A les 17 hores, ludoteca i jocs infantils al centre de la vila.

-        A les 17 hores es fa un taller pràctic sobre com menar un hort a casa. Es visitarà un hort particular, es faran explicacions “in situ” i també sobre com es tracten els horts urbans i els horts ecològics.

-        A les 18 hores es presentarà el 3r Concurs de Ratafia Embruixada, i se’n donaran a conèixer les seves bases. Acte seguit s’iniciarà un Taller de Ratafies Casolanes, on aprendrem a fer la nostra pròpia ratafia.
 

Diumenge:

-        A les 8:30 hores pedalada popular amb sortida des del poliesportiu.

-        A les 9 hores s’organitza una saludable excursió per anar a recollir les herbes aromàtiques i les que composen la ratafia amb visita final a una masia del municipi que elabora formatges artesans que ens deixarà tastar.

-        A les 12 hores es fa un tastet de vins d’estiu acompanyat d’embotits de tòfona d’estiu.

-        A les 13 hores es lliurarà el premi de la gimcana al mercat.

-        A les 18 hores, es realitzarà al nucli antic un Festival de Cant Coral a l’església parroquial.

Veure cartell i programa del Mercat de la Terra

Veure cartell i programa de la Fira de la Ratafia

Arxivat a