Santi Vivet sospesa assumir dissabte l’alcaldia de Torelló sense cap suport

El candidat de CiU deixaria per a les properes setmanes un més que probable pacte amb ERC o PSC.

Redacció osona.com
09 de juny del 2011
Santi Vivet.
Santi Vivet. | Adrià Costa
Santi Vivet. Foto: Adrià Costa

Santi Vivet (CiU) no té pressa. Si no hi ha cap canvi d’última hora, es presentarà dissabte, dia 11 de maig, a la constitució de l’Ajuntament de Torelló sense tenir cap suport lligat ni cap pacte amb PSC o ERC. “No volem fer les coses mal fetes. Ens estimem més esperar uns dies i fer-ho ben fet. És massa important per al municipi”, ha explicat Vivet a Osona.com.

La intenció és clara. Vivet, amb sis regidors, busca temps per intentar lligar un pacte que, tal com està l’aritmètica la consistori, serà necessari per assegurar l’estabilitat durant la legislatura. Les possibles opcions que es barallen des de CiU només són dues: el PSC, amb quatre regidors, o JpT-ERC-AM, amb tres.  El consistori té 17 regidors. La resta de regidors els tenen PxC (tres) i ICV-EUiA (un).

Amb aquest plantejament, el dissabte és molt complicat que hi hagi sorpreses. L’única opció seria que s’ajuntessin ERC, PSC i PxC, i votessin un altre candidat, situació molt poc problable. Per tant, Santi Vivet serà amb tota seguretat proclamat alcalde. A partir d’aquí, tindrà unes setmanes més per concretar pactes i distribució de regidories, amb ERC o PSC, abans del proper ple on ja s'haurà de constituir el cartipàs.


La llista més votada i la majoria absoluta de l’oposició

Els plens que se celebraran el proper dissabte als ajuntaments de tot el país només tenen dos punts a l’ordre del dia: la constitució del consistori (o sigui, regidors) i l'elecció de l’alcalde. Pel que fa a l’elecció de l’alcalde, només es realitza una votació. Cada regidor tindrà dret a un vot.

El resultat és simple. Si el partit més votat és el que ha obtingut més vots a les eleccions, automàticament el seu candidat serà nomenat alcalde. En cas que el partit més votat sigui una formació que no ha estat la més votada a les eleccions, la situació és diferent: el seu candidat serà alcalde només si guanya aquesta votació de dissabte per majoria absoluta; si només guanya per majoria simple, qui pren l’alcaldia és la força més votada a les eleccions, encara que no hagi guanyat a la votació de dissabte.

En aquest marc, és més que comprensible que no es doni cap sorpresa a Torelló i Santi Vivet sigui nomenat alcalde. Perquè sortís escollit un altre alcalde, hauria d’aconseguir un mínim de nou vots, cosa força improbable, ja que s’hauria de comptar amb els vots obligats de PSC, ERC i PxC. Cap altre combinació no arribaria a la majoria absoluta necessària.

Resultats electorals a Torelló

Arxivat a