Vila d’Abadal defensa el pacte «estable» amb ERC

L’alcalde de Vic analitza els entrellats de l’acord amb els republicans i les relacions que s’establiran a partir d’ara amb la resta de partits. El líder democristià assenyala que el fet d'haver-se declarat independentista li pot haver fet perdre vots.

Laura Busquets i Pere Gendrau / ACN
08 de juny del 2011
576_1307540924_Adri_Costa_MG_9976_Josep_Maria_Vila_dAbadal_pacte_govern_Vic_2011
576_1307540924_Adri_Costa_MG_9976_Josep_Maria_Vila_dAbadal_pacte_govern_Vic_2011 | Adrià Costa
Foto: Adrià Costa

Tota la informació de l’acord de govern entre CiU i ERC, amb document  del pacte íntegre



L'alcalde en funcions a l'Ajuntament de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ha explicat a l'Agència Catalana de Notícies que defensa un pacte de govern "estable" amb ERC. Així, Vila d'Abadal (CiU) i Joan López (ERC) sumaran majoria simple gràcies als vuit regidors convergents i els dos regidors republicans.  Queda pendent la possible integració del regidor de SI, que es decidirà demà. En cas que SI no se sumi al pacte, la situació forçarà el govern municipal a establir pactes puntuals amb la mateixa SI, la CUP, ICV o PSC. Vila d'Abadal ha destacat la "bona sintonia" amb López i el fet que els programes electorals "siguin molt iguals" com a causes del pacte. D'altra banda, d'Abadal ha admès que el fet d'haver-se declarat independentista li pot haver fet perdre vots.

Josep Maria Vila d'Abadal ha explicat que, tot i el pacte de govern amb ERC, durant aquests darrers dies ha mantingut contactes amb els diferents grups del consistori, excepte amb PxC, i "inicialment els grups s'han manifestat amb ganes d'ajudar el govern des de fora". Vila d’Abadal ha assegurat que aquesta predisposició dels partits "és molt positiva per a la ciutat".

L'objectiu del pacte ha estat fer un govern "el més estable possible perquè a l'oposició hi hagués altres alternatives que no fossin només PxC". D'aquesta manera, ha assenyalat Vila d'Abadal, "si la gestió del govern no agrada als ciutadans, en les properes eleccions podran votar altres grups que estan a la oposició".

A diferència de fa quatre anys, el pacte de govern que aquest cop se signa amb ERC es fa públic. Pel que fa a les regidories, Esquerra RC assolirà l’àrea de govern de Cultura i Ciutadania, que està conformada per la regidoria de Cultura i Ciutadania, i la regidora de Convivència i Seguretat.

Més enllà del repartiment de regidories, Vila d'Abadal ha fet èmfasi en la "implicació" que ha demostrat ERC per "contribuir de nou" a la governabilitat de la ciutat. "Amb en Joan ja hem treballat junts quatre anys, ens coneixem", ha indicat tot afegint que "és normal que sigui fàcil tornar-hi a pactar".


Pactes puntuals amb la resta de grups excepte amb PxC

Pel que fa al PSC a Vic, Vila d'Abadal creu que és "millor" que es mantinguin a l'oposició per intentar refer-se com a partit i "ser alternativa de govern". El futur alcalde de Vic dels propers quatre anys ha assenyalat que li sap greu que el PSC hagi perdut dos dels quatre regidors "perquè dins la democràcia, els socialistes són un partit necessari". "No el PSOE, però sí el de Catalunya", ha afegit Josep Maria Vila d'Abadal.

En els darrers dies s'ha especulat sobre la possibilitat que SI entrés a l'Ajuntament. La formació decidirà aquest dijous en assemblea si entren a l’equip de govern. En cas negatiu, SI ja ha comunicat a l'alcalde que estan disposats a donar suport quan ho creguin convenient, però des de fora l'equip de govern. L'única condició que ha interposat SI a aquest suport és que CiU accepti treballar per la independència del país i de la ciutat. Vila d'Abadal creu que "se'n pot parlar, amb prudència i sense esverar-nos".

Amb la CUP, Vila d'Abadal hi manté una bona relació tot i que es quedaran fora del govern. Ha assenyalat que la formació "aspira a altres maneres d'organitzar la societat i l'administració", i ha afegit que simpatitza amb aquesta idea perquè "la societat i l'administració han d'evolucionar i han de canviar". Vila d’Abadal no descarta acords puntuals amb la CUP, com tampoc en descarta amb ICV.


‘Que Vic sigui coneguda per PxC no és cap orgull per ningú’

El passat divendres es va convocar a Vic una concentració contra el racisme i contra Plataforma per Catalunya que va aplegar a la Plaça Major a centenars de persones. Això, tot i que en les eleccions del 22 de maig a la capital d'Osona PxC va aconseguir cinc regidors. Segons Vila d'Abadal, aquesta situació és "molt contradictòria".
Tot i que "hi ha ciutadans que han votat PxC per castigar el govern de la ciutat", l'alcalde ha assenyalat que un vot a PxC "castiga a un mateix, si de cas". Per l'encara alcalde en funcions, que Vic sigui reconeguda per PxC, "no és cap orgull per ningú".

Vila d’Abadal ha admès que no sap quina és la manera de combatre la propagació del discurs d'Anglada i, tot i assenyalar que ha treballat quatre anys "a fons" per combatre-ho, ha afirmat que treballarà quatre anys més "per intentar demostrar als vigatans que els partits demòcrates podem governar bé la ciutat". En canvi, ha afegit, "partits com PxC o experiments d'aquest estil només condueixen la ciutat a la desestabilització, a la pèrdua de confiança i de convivència". Ha alertat, a més, que "pot arribar a ser perillós".

Vila d'Abadal ha destacat que no entrarà en la dinàmica d'insultar, ridiculitzar o fer demagògia d'Anglada. Segons el futur alcalde, "cal frenar a Anglada i aconseguir que es comporti bé als plens, tal com fan els altres regidors". El líder democristià ha afirmat que desconeix l'actitud que prendrà el líder de PxC al consistori després d'haver guanyat un cinquè regidor, "però suposo que serà pitjor perquè ara es veu molt fort", ha afegit.

D'altra banda, ha reconegut, en referència al posat guanyador d'Anglada, que "potser ha estat alimentat per la pròpia actitud de l'alcalde". Després de dubtar sobre si seguir o no en el càrrec "pels mals resultats, no per CiU, sinó per la ciutat en general", Vila d'Abadal ha admès que es va "crear un buit" que, juntament amb la renúncia de Josep Burgaya, "va donar la sensació que Anglada havia guanyat".


Càstig per ser independentista

Una de les reflexions que Josep Maria Vila d'Abadal fa, davant dels resultats electorals, és que pot haver patit un càstig per ser obertament independentista. "Potser molt vot no l'he recollit perquè sóc independentista i alguns votants s'han quedat a casa", assenyala l'alcalde de Vic tot assegurant que ha rebut crítiques de persones concretes per aquesta posició política.

Les persones que poden haver-se fet enrere de votar CiU per aquest caràcter independentista són, segons Vila d'Abadal, ciutadans amb arrels espanyoles que "no volen sentir a parlar d'això perquè no s'ha explicat bé". En aquest sentit, es mostra convençut que "la posició més moderada de CiU cada cop té més bons resultats que la més purament independentista".


No a les vegueries

Preguntat sobre la distribució territorial, un dels aspectes polèmics a la Catalunya Central, l'alcalde de Vic sentencia que "les vegueries no s'haurien de fer, demano que no es facin". Des del seu punt de vista, el que s'ha de fer és desenvolupar les comarques, "que ja funcionen bé", i també donar "més força" als consells comarcals.

Vila d'Abadal ha afirmat que és més fàcil "reequilibrar el país" des de les comarques que des d'unes hipotètiques vegueries. En aquesta línia, afegeix que a Osona ja s'està treballant amb la Garrotxa, el Ripollès, la Cerdanya i el Berguedà en l'àmbit sanitari i en el turístic. Alhora, destaca la relació històrica, "des que va néixer Catalunya", de Vic amb Ripoll, Olot i també la Cerdanya.

Sigui com sigui, Vila d'Abadal es compromet a intentar que Manresa i Vic "puguin treballar en projectes conjunts, perquè ens convé a tots dos". Preguntat sobre si el canvi de color polític, amb Valentí Junyent com a futur alcalde, pot millorar les relacions entre ambdues ciutats, l'alcalde de Vic ha sentenciat que "sembla que ara ha de ser més senzill, podem parlar amb Junyent, però les ciutats ho han de voler".

Joan López i Josep M. Vila d'Abadal es donen la mà, en un gest que simbolitza el pacte entre ERC i CiU, aquest matí a la roda de premsa. Foto: Adrià Costa
Arxivat a