Sa Majestat el Porc

Les explotacions porcines han de començar a adaptar les seves instal•lacions a la futura llei de benestar animal. La normativa, de caràcter europeu, entrarà en vigor el 2013.

Redacció osona.com
07 de juny del 2011
Un dels porcs ecoloògics de la Granja El Saüc d'Aiguafreda.
Un dels porcs ecoloògics de la Granja El Saüc d'Aiguafreda. | Adrià Costa
Un dels porcs ecoloògics de la Granja El Saüc d'Aiguafreda. Foto: Adrià Costa

El mes de gener de 2013 entrarà en vigor la llei de benestar animal per a les granges de porcs. La norma, de caràcter europeu, arriba en un moment complicat. El sector, immers en una forta crisi, haurà de començar a adaptar les seves instal•lacions.

L’objectiu de la llei és que els animals visquin millor. En certa manera, alguns dels punts del decàleg (llegiu a sota) que hauran de seguir totes les explotacions de porcs tenen la seva part de lògica: alimentació adequada, aigua fresca suficient, espais amplis...

Altres punts, però, són més complicats i obligaran a fer inversions en un sector que no està per massa alegries. És el cas dels sorolls al voltant de l’explotació, que no poden sobrepassar els  85 decibels, o les “joguines” que hauran de tenir els animals per poder manipular.

Osona té prop d’un milió de caps de bestiar porcí (Catalunya en té sis milions). És la segona comarca de Catalunya amb més porcs, només superada pel Segrià.


--------------------
Decàleg que hauran de seguir totes les explotacions d'engreixament de porcs

Menjar
L'alimentació ha de ser adequada a l'edat, el pes i les necessitats fisiològiques dels porcs. Tots els porcs rebran, almenys, una ració diària d'aliment.
Per calmar la gana, i donada la necessitat de mastegar, totes les truges joves, les truges postdeslletament i les truges gestants hauran de rebre una quantitat suficient d'aliments de volum o ric en fibres, així com aliments amb un elevat contingut energètic.

Aigua
Tots els porcs de més de dues setmanes hauran de tenir accés a aigua fresca adequada en una quantitat suficient.

Descans
Les instal•lacions per allotjar els animals estaran construïdes de manera que tots els porcs puguin jeure, descansar, aixecar-se i netejar-se sense dificultat i veure's uns als altres.

Soroll
A la part de l'edifici on es trobin els porcs s'han d'evitar nivells de soroll continu superiors a 85 decibels, així com sorolls duradors o sobtats.

Tallar cues
El tall de les cues i la reducció de les puntes de les dents no s'hauran d'executar per rutina, sinó únicament quan existeixin proves que s'han produït lesions de les mamelles de les verres o de les orelles o cues d'altres porcs.

Joguines
Els porcs hauran de tenir accés permanent a materials que permetin unes adequades activitats d'investigació i manipulació com ara palla, fenc, fusta, serradures, compost de xampinyons, torba o una barreja dels mateixos, que no comprometi la salut dels animals.

Parir
Les truges disposaran d'una superfície adequada perquè puguin parir de forma natural o assistida.

Llibertat
Es prohibeix construir o condicionar instal•lacions en què es lliguin les truges i les truges joves (això fins ara es feia per evitar que les truges matessin els seus fills).

Alletament
Els garrins no hauran de ser desmamats abans de tenir vint-i-vuit dies d'edat tret que el fet de no desmamar-los sigui perjudicial per al benestar o la salut de la mare o dels mateixos garrins.

Foto: Adrià Costa