Red Eléctrica connecta la MAT

La posada en marxa de la subestació de Bescanó activa la línia de molt alta tensió entre Sentmenat i Bescanó, que passa per Vic. El delegat de Red Eléctrica diu que l’impacte ambiental dels 400 kV serà "pràcticament zero" perquè es desmantellaran les línies antigues.

ACN
31 de maig del 2011
La subestació de Bescanó, que s'inaugura aquest dimarts, ha suposat una inversió de 21 MEUR i és una peça clau del projecte de la interconnexió.
La subestació de Bescanó, que s'inaugura aquest dimarts, ha suposat una inversió de 21 MEUR i és una peça clau del projecte de la interconnexió. | Xavier Pi
La subestació de Bescanó, que s'inaugura aquest dimarts, ha suposat una inversió de 21 MEUR i és una peça clau del projecte de la interconnexió. Foto: Xavier Pi

L'entrada en servei de la subestació dels 400 kV de Bescanó, que es farà aquest mes de juny, permetrà posar en tensió els 86,2 quilòmetres de la MAT que s'estenen des de Sentmenat fins al poble gironí. En total, aquestes obres han suposat una inversió de 113 MEUR, dels quals 21 corresponen a la subestació, que permetrà reduir el voltatge dels 400 kV per enviar-lo a la xarxa de distribució. Artur Mas ha presidit aquest dimart la inauguració de l'equipament.

El delegat de Red Eléctrica (REE) a Catalunya, Lluís Pinós, ha avançat que d’aquí dues setmanes ja entrarà en servei tota la part de la subestació que rebrà els 400 kV procedents de Sentmenat. A finals de juny, es posarà en funcionament la part de la infraestructura que evacuarà l'energia, ara a 220 kV, cap a la subestació de Juià (Gironès).

Pinós ha volgut remarcar que això permetrà reforçar el subministrament a tota la Costa Brava aquest mateix estiu. Tot i que ara ja hi ha una línia de 220 kV que s'estén des de Vic fins a Juià, el delegat de Red Eléctrica ha ressaltat que amb els 400 kV "l'energia arribarà directament fins al cor de Girona amb una nova línia; per tant, això reportarà més seguretat i estabilitat al sistema". Això sí, Pinós també ha dit que "és difícil assegurar" que no hi hagi talls.

Després de l'arribada dels 400 kV a la subestació de Bescanó, faltarà completar la infraestructura amb la subestació que Endesa està aixecant al costat mateix de la de Red Eléctrica. Des d'aquí, sortiran tres línies de 132 kV que portaran l'electricitat a la zona de Girona, Olot i Figueres. Endesa preveu posar en funcionament aquesta subestació el mes d'octubre.


Impacte pràcticament zero

El delegat de Red Eléctrica a Catalunya ha assegurat que el tram de la MAT entre Sentmenat i Bescanó tindrà un impacte ambiental "pràcticament zero". Lluís Pinós ho ha justificat dient que, tot i que ara s'han hagut d'aixecar 82,6 quilòmetres de línia, l'arribada de la MAT permetrà desmantellar-ne 92,8 de ja existents.

Pinós ha explicat que en els propers mesos es començaran ja els treballs per desmantellar la línia de 400 kV entre Vic i Pierola (37,2 quilòmetres) i la línia de 110 kV que passa per les Guilleries (17,5 quilòmetres). De totes maneres, el delegat de Red Eléctrica ja ha precisat que no es començarà a desmantellar l'actual línia de 220 kV entre Vic i Juià fins que no s'enllesteixi tota la interconnexió amb França, prevista per al 2014.


Riudarenes i Santa Llogaia, pendents del Ministerio

La construcció de la línia de 400.000 volts ha de continuar encara cap al nord fins arribar a enllaçar amb França. El pròxim tram que ha d'executar REE és el situat entre Bescanó i Santa Llogaia (Alt Empordà), un tram de 41 quilòmetres que té un pressupost de 39 MEUR. Aquest tram també preveu la construcció de les subestacions a Sant Julià de Ramis (Gironès) i Santa Llogaia per valor de 43 MEUR.

El delegat de REE a Catalunya, Lluís Pinós, ha explicat que estan pendents de rebre el vist-i-plau del Ministerio de Industria tant pel que fa a la Declaració d'Impacte Ambiental com l'autorització administrativa de la línia. Aquests són passos previs per tal que REE pugui expropiar els afectats pel pas de la línia i començar a aixecar les torres. Les previsions de REE és que tots els procediments administratius es resolguin a principis del 2012 i poder iniciar les obres al llarg del primer trimestre de l'any vinent.

Una situació similar és la del ramal que surt de la línia de 400.000 volts a l'alçada de Santa Coloma de Farners per arribar fins a Riudarenes (Selva). Es tracta de 17 quilòmetres de línia (té un pressupost de 13 MEUR) pensada especialment per injectar energia al TAV. Pinós ha detallat que també estan pendents de les autoritzacions del ministeri i que, de la mateixa manera que en el tram Bescanó-Santa Llogaia, esperen començar obres durant el primer trimestre del 2012.

Després encara quedarà un tercer tram per executar entre Santa Llogaia i la frontera francesa. Es tracta d'un tram de 31 quilòmetres que inclou el túnel transfronterer on la línia passarà paral•lela al TAV. El pressupost d'aquest tram puja a 350 MEUR.


Garantia de subministrament

La MAT entre Sentmenat i la frontera francesa es preveu posar en tensió l'any 2014, i suposa una inversió de 571 MEUR. Red Eléctrica assegura que la línia s'ha aixecat per acomplir quatre objectius principals: millorar el subministrament a Girona, alimentar el TAV, possibilitar la interconnexió amb França i afavorir que els futurs parcs eòlics que s'aixequin a les comarques gironines evacuïn l'electricitat que generin a la xarxa.

Precisament, el director general d'Energia de la Generalitat, Josep Canòs, també ha ressaltat que la MAT és una peça clau per aconseguir mallar la xarxa elèctrica gironina i assolir "garantia de subministrament". Canòs ha recordat que la demarcació "només produeix l'11% de l'energia que consumeix" i que necessita la xarxa de transport dels 400 kV.

Més informació, des del web de Red Eléctrica

Més informació sobre la subestació de Bescanó