La Fira el Tupí, punt d'encontre de la ceràmica i la terrissa

El certamen de Sant Julià de Vilatorta ha comptat amb una bona afluència de públic.

Redacció osona.com
30 de maig del 2011
576_1306745137_31_Fira_de_Tupi_Ceramica_Sant_Julia_Vilatorta_2011
576_1306745137_31_Fira_de_Tupi_Ceramica_Sant_Julia_Vilatorta_2011 | Xevi Mas
Foto: Xevi Mas

Sant Julià de Vilatorta ha celebrat aquest cap de setmana, 28 i 29 de maig, la tercera edició de la Fira de la ceràmica el Tupí, que ja s'ha consolidat com un dels referents en fires artesanes i monotemàtiques. El certamen pretén ser un reconeixement a aquests artesans que  encara avui en dia es dediquen al noble ofici de ceramista o terrisser. El bon temps ha acompanyat i el certamen ha comptat amb una notable afluència de públic.

La fira s'ha ubicat al centre històric del poble, des de les 10 del matí a les 8 del vespre. La proposta ha tingut moltes activitats complementàries, des de conferències i exposicions, fins a tallers, un esmorzar popular i activitats infantils. No hi ha faltat la demostració de l’ofici de ceramista i terrisser.

En aquesta edició, destaca un augment de la participació, amb 35 inscrits a la fira, entre ceramistes i terrissers, i nou comerciants del poble. També s'ha comptat amb la col•laboració del grup de joves, els Tupinots.

Pel que fa al concurs “Memorial Joan Capdevila” continua la seva bona acceptació: 47 sol•licituds de peces deceràmica i set de terrissa. El guanyador ha estat Ramon Fort, de Llers (la Cerdanya), amb l'escultura "Deconstruccions".

---------------------
NOTA DE PREMSA
Èxit de públic i participació a la 3a Fira de Ceràmica ELTUPÍ

El passat cap de setmana s’ha celebrat a Sant Julià de Vilatorta, la tercera edició
de la Fira de Ceràmica “El Tupí”, on l’èxit de participació i de públic consolida
plenament la fira com una de les més importants de Catalunya.

La inauguració de la 3a edició de la fira de ceràmica el Tupí de Sant Julià de Vilatorta va anar a càrrec de l’alcalde en funcions de Sant Julià de Vilatorta Sr. Joan Rosell; el Sr. Miquel Rodríguez, gerent del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya; Pilar Cabot poetessa i presidenta d’honor de la fira i el Secretari del Govern de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Germà Gordó.

Una acurada selecció de 35 expositors, tots ells artesans, amb la intenció de treballar per una dignificació i prestigi d’un fira monotemàtica, tots han ofert al públic assistent un ventall de productes de gran qualitat. Complementat amb alguna parada dels comerciants i entitats del poble, que com cada edició han participat en la fira.

Paral.lelament a la fira, totes les activitats com conferències i projeccions en torn a la ceràmica i a l'ofici de terrisser, concurs de ceràmica i terrissa, espectacles infantils, tallers de ceràmica, demostració de l'ofici a càrrec dels expositors han tingut una gran acollida i una molt bona participació del nombrós públic assistent. Una de les activitats que més interès ha creat es el concurs Memorial Joan Capdevila.

L’alcalde de la vila va fer l’entrega dels premis del 3er. concurs de la fira ceràmica i terrissa, El Tupí. La dotació del primer premi de ceràmica ha estat possible gràcies al patrocini d’ Unnim, i amb la col.laboració de la Diputació de Barcelona i Artesania de la Generalitat de Catalunya. Es van presentar 47 sol.licituds de peces de ceràmica i 7 de terrissa.

De totes aquestes peces se’n van seleccionar 22 de ceràmica i sis de terrissa que han passat a la final del Concurs. El dia 28 un jurat especialitzat va decidir els guanyadors. Aquest jurat estava format per el Sr. Carles Vila (ceramista professional de Llerona), la Sra. Rosa Garcia (Directora tècnica de la fira), la Sra. Isabel Ylla-Català (ceramista de renom de Sant Julià de Vilatorta), el Sr. Samuel Bayarri (Guanyador de la 2ª edició del Concurs), i la Sra. Rafaela Aparicio (Guanyadora de la 1ªedició del concurs).

El veredicte:

Segon premi en la modalitat de ceràmica dotat amb 1.000€ a Maria Gelabert, de Sant Fruitós del Bages, per l’obra “Carbasses”.

Primer premi modalitat ceràmica, dotat en 2.500€ a Ramon Fort, de Llers (La Cerdanya), per l’obra “Deconstruccions”.

Premi de modalitat terrissa dotat en 1.500€ a Tilman Vogelgsang, de Xiva de Morella (Castelló) per l’obra “Gerra”.

Hi va haver tres Mencions d’Honor:
Josep Mariscal, per l’obra “Galaxia I”
Cristobal Saborit, per l’obra “Cap Groc”
Josep Mestres, en la modalitat de terrissa, per l’obra “L’ampolla”

Des de l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta es vol agrair a totes les persones que han fet possible aquesta tercera edició de la fira El Tupí. Organitzadors, expositors, conferenciants, i a tots aquells que han col.laborat en l’èxit d’aquesta darrera edició.


Programa d’actes

Dossier de premsa

Més informació de la fira








-----------------

Galeries de fotos:
- 2011 (Xevi Mas)
- 2010 (Adrià Costa)
- 2009 (Xevi Mas)