El vídeo del debat amb els vuit candidats de Vic

Redacció osona.com
19 de maig del 2011
Els partits vigatans defensen un model de ciutat inclusiva davant el discurs de Plataforma per Catalunya

- El debat s'ha difós simultàniament i per primera vegada per les tres televisions comarcals

Laura Busquets / Vic (ACN).- Els partits vigatans han defensat durant l'únic debat electoral de la campanya a la capital osonenca un model de ciutat inclusiva davant el discurs de Plataforma per Catalunya. Mentre que Josep Anglada ha atacat directament l'equip de Govern, CiU, PSC, ERC, ICV, CUP i SI han coincidit a assenyalar que la formació "només" busca la confrontació per ampliar la seva quota. Tot i que el debat s'ha gravat a El 9TV, s'ha difós simultàniament i per primera vegada per Canal Català Osona, Canal Taronja i el 9TV. Entre d'altres, el fet que els temps d'intervenció estiguessin molt marcats i que hi hagués vuit candidatures, no ha permès agilitzar un debat que ha durat més de dues hores.

El candidat a l'alcaldia per CiU, Josep Maria Vila d'Abadal, ha assenyalat que va ser l'Ajuntament de Vic el que va situar la immigració al debat polític. A Vic, ha afegit, han arribat 10.000 persones nouvingudes i "calia parlar-ne". Vila d'Abadal ha assenyalat que "cal posar ordre i autoritat i fer complir les lleis a tothom per igual". El candidat a la reelecció ha explicat que els nouvinguts "formaran part de Vic a través de la convivència" i ha arengat a "no escoltar aquelles veus que criden a la confrontació", en clara al•lusió al partit de Josep Anglada.

L'alcaldable per PxC a l'Ajuntament de Vic, Josep Anglada, ha destacat que si el seu partit guanya, acabarà amb el "favoritisme" que ha practicat l'equip de govern. A més, ha promès que no donaran "cap" ajut als immigrants; moment en què ha fet gala del seu eslògan dient: "Primer els de casa". D'altra banda, Anglada ha proposat suprimir les ajudes a les associacions de cultura islàmica.

Vila d'Abadal ha afirmat que "com que vivim en una societat impregnada de cristianisme, cal tenir cura de tothom". El candidat de SI al consistori, Iban Lapeira, ha recriminat a d'Abadal que barregés la moral cristiana amb la immigració i li ha recordat que "no cal això per saber que tothom té drets i deures".

En aquest sentit, el candidat socialista, Josep Burgaya, ha assenyalat que la seva formació defensa un model de ciutat "inclusiu" i que cal un pacte per la ciutadania "que hauran de complir tots els vigatans i vigatanes".

Anglada ha assenyalat que a Vic "no es pot parlar de seguretat ciutadana sinó que cal parlar d'inseguritat ciutadana". Burgaya ha reblat admetent que "potser sí que la sensació d'inseguretat ha augmentat", "però això no vol dir que hi hagi hagut un creixement real de la delinqüència". En aquesta línia, els socialistes han proposat augmentar la presència de la Guàrdia Urbana, "ampliant-ne el cos". El republicà Joan López ha proposat la creació de la regidoria de seguretat amb l'objectiu de recuperar "l'autoritat moral a la ciutat".

Per la seva banda, la candidata de la CUP, Georgina Rieradevall, ha proposat defensar el marc vigent legal d'empadronament i ha afegit que "cal garantir els serveis bàsics per tothom". Arribats a aquest punt del debat, Rieradevall ha criticat socialistes i republicans per no haver sortit del Govern "després de conèixer la proposta que volia portar a terme l'alcalde sobre el padró". A més, també ha aprofitat el seu torn per recordar a Anglada que els ajuts socials s'atorguen "segons criteris de pobresa i no per raons d'origen".

El candidat ecosocialista, Xavier Tornafoch, s'ha mostrat en contra de la criminalització de la pobresa o dels immigrants i ha afegit que cal una política de civisme "per a rics i pobres" per igual.

Els vuit candidats a l'alcaldia de Vic, moments abans de començar el debat. Foto: Adrià Costa

El candidat del PP a Vic, Pedro Chumillas, ha assenyalat que la immigració ha de ser "legal i ordenada" i ha reconegut que sovint els problemes que es generen no són tant pels immigrants "sinó per la pròpia administració".

Chumillas ha dit a Anglada que per ser alcalde de Vic "cal parlar d'alguna cosa més que d'immigració". El líder de Plataforma per Catalunya ha respost citant al candidat popular de Badalona, Xavier Garcia Albiol, i li ha demanat que si no se l'ha escoltat. Després, Anglada ja ha passat a un altre nivell i ha acusat Chumillas de "desconèixer totalment la ciutat de Vic". A més, també l'ha reptat a ensenyar el programa electoral del PP ja que, segons Anglada, els populars no l'han presentat.

Lapeira ha reclamat "transparència absoluta" a l'Ajuntament pel que fa a la publicació de les llistes d'ajuts per evitar que partits com Plataforma per Catalunya "se n'aprofitin". El candidat d'ERC, Joan Lopez, li ha recordat que això ja s'ha fet "i s'ha fet públic al ple".


Reforma del Mercat Municipal

Un dels temes que també han suscitat intercanvi d'idees durant el debat ha estat el Mercat Municipal. Mentre que ICV ha assenyalat que és una qüestió que "sagna a la ciutat", SI ha dit que actualment l'edifici es troba en un estat "lamentable" i cal "arreglar-lo".

Per la CUP, el Mercat Municipal serà una de les prioritats de la legislatura i, segons apunten, "cal arreglar-lo urgentment". A més, també proposen fer de l'espai una zona comercial "de referència". A banda, la CUP creu que una parada d'autobús davant el mercat ajudaria a dinamitzar-ne l'activitat econòmica.

PxC, per la seva banda, al contrari d'allò que es proposa des de l'equip de Govern format per CiU, PSC i ERC, creu que cal mantenir el Mercat Municipal a la mateixa ubicació, "però cal traslladar-lo a la planta baixa".


Vic, capital

El candidat Vila d'Abadal ha assenyalat que "en aquesta legislatura les relacions entre Vic i comarca han canviat realment". "Fa quatre anys érem rivals, i ara treballem junts, sobretot amb Manlleu", ha afirmat l'alcalde. Josep Maria Vila d'Abadal ha proposat liderar un projecte de referència nacional de la Catalunya rural.

López ha assenyalat que Vic no pot renunciar "a capitalitzar la nova distribució territorial" i, "no ens pot agafar desprevinguts", ha afegit. El candidat ha destacat que si bé és cert que hi ha un "festeig" entre la ciutat i la comarca, "és insuficient". La proposta dels republicans va encaminada a fer que el Consell Comarcal sigui un òrgan gestor des de les polítiques que s'han de decidir al consell d'alcaldes.

Per la seva banda, Tornafoch ha afirmat que la capitalitat de Vic "ve donada pels serveis de presta". I, en aquest sentit, ha assenyalat que la ciutat hauria de liderar projectes "mancomunats" amb els municipis veïns.

------------------
Les tres televisions comarcals d’Osona, Canal Català Osona, Canal Taronja i El 9 TV, van organitzar conjuntament aquest dimecres el debat electoral de Vic, en una experiència inèdita fins el moment a la comarca. El debat s'ha emès conjuntament aquest dimecres, dia 18, a les 10 del vespre, i també s'ha pogut escoltar per ràdio a través d’El 9 FM, Ràdio Vic i SER Osona. Per fer-ne el seguiment via Twitter s'ha pogut fer a través de l’etiqueta #debatvic. Ara ja està disponible el vídeo a Internet (a sobre).

El debat s'ha començat a gravar aquest dimecres, a les 10 del matí, a la sala Narcís Verdaguer i Callís de la seu d’El 9 Nou, a la plaça de la Catedral de Vic. L’acte era obert obert al públic i la sala s'ha omplert de gom a gom. El debat s'ha dividit en tres blocs temàtics: Territori, Economia i Societat. Cada bloc estava moderat per un periodista dels tres canals de televisió; el primer, per Josep Comajoan; el segon, per Montse Mir, i el tercer, per David de Dios.

Participen en el debat els candidats dels vuit grups que es presenten a les eleccions municipals de diumenge a Vic: Josep Maria Vila d’Abadal (CiU), Josep Anglada (PxC), Josep Burgaya (PSC), Joan López (ERC – Som Vic), Georgina Rieradevall (CUP), Xavier Tornafoch (ICV-EUiA), Pedro Chumillas (PP) i Iban Lapeira (SI).

--------------------
CANDIDATS A L'ALCALDIA DE VIC
Solidaritat Catalana per a la independència (SI): Iban Lapeira
Esquerra-Som Vic-AM: Joan López
CiU: Josep Maria Vila d’Abadal
ICV-EUIA: Xavier Tornafoch
PSC: Josep Burgaya
PxC: Josep Anglada
CUP: Georgina Rieradevall
PP: Pedro Chumillas

Recull de notícies publicades sobre La Guixa-Sentfores


Recull de notícies publicades sobre Vic






Foto: Adrià Costa
Arxivat a