Fotos: la CUP de Vic denuncia l’abandó de les Adoberies amb una marxa fúnebre

La candidata a l'alcaldia, Georgina Rieradevall, reclama la rehabilitació de la zona i proposa situar-hi el centre cívic del barri.

Laura Busquets / ACN
15 de maig del 2011
576_1305413474_Adria_Costa_10_Performance_Adoberies_CUP_Vic_2011
576_1305413474_Adria_Costa_10_Performance_Adoberies_CUP_Vic_2011 | Adrià Costa
Foto: Adrià Costa

La CUP ha organitzat aquest dissabte, i amb el permís de la pluja, una marxa solemne pel nucli antic de Vic per reclamar la rehabilitació de les Adoberies. Membres i simpatitzants de la CUP han organitzat una "performance" que ha recorregut gran part dels carrers del centre històric com la plaça Major, la plaça de la Catedral o el Temple Romà.

La marxa ha acabat a les Adoberies, on la cap de llista, Georgina Rieradevall, ha reclamat que es faci efectiva la protecció del patrimoni històric que representa el conjunt d'edificis que actualment es troba en perill d'esfondrament. La candidata a l'alcaldia ha proposat aprofitar la rehabilitació per situar-hi el centre cívic de la zona centre.

La "performance" que ha organitzat la CUP ha consistit en un grup de persones amb màscara com a símbol del perill que suposa l'actual estat de les Adoberies mentre que un segon grup, format per una banda musical, ha interpretat una marxa fúnebre pels carrers de la ciutat. Un cop la comitiva ha arribat davant les Adoberies han reclamat que l'espai "torni a tenir vida".

Rieradevall ha explicat que la CUP vol donar "vida" a aquesta zona de la ciutat respectant l'estil de les Adoberies i convertir-lo en un nou referent per la ciutat. La candidata ha recordat que, gràcies a la seva formació, les Adoberies han estat declarades formalment patrimoni històric de la ciutat. Tot i això, ha afegit, "ara cal materialitzar aquesta protecció".

D'altra banda, la CUP ha proposat crear el centre cívic del barri històric de les Adoberies, estudiar la possibilitat de situar-hi el museu d'història de la ciutat i habilitar els baixos dels edificis per als nous creadors artístics.

La CUP també vol impulsar, mitjançant la cessió d'ús dels propietaris de les antigues pelleteries, la creació d'habitatge protegit "a un preu assequible". L'objectiu de la rehabilitació és convertir el barri en un nou centre cultural, turístic i "de vida" per a la ciutat.


------------------
NOTA DE PREMSA
CUP VIC

La CUP denuncia l'estat d'abandó de les Adoberies, tot i ser un bé patrimonial protegit


La CUP ha plasmat aquest dissabte a la tarda el seu compromís amb la preservació de les Adoberies de Vic. Una acció reivindicativa ha servit per posar de manifest que la rehabilitació d'aquesta zona de la ciutat és una de les prioritats electorals de l'esquerra independentista. De fet durant l'acció s'ha anunciat que si la CUP assumís l'alcaldia després de les eleccions del 22 de maig, les actuacions en aquest sector “oblidat” de Vic començarien l'endemà mateix dels comicis.

La candidata, Georgina Rieradevall, ha explicat que la CUP vol donar “vida” a aquest sector tot “respectant el seu tarannà” adober però convertint-lo en un nou referent de la ciutat. Rieradevall ha denunciat que malgrat la catalogació de patrimoni que han tingut les adoberies i en què la CUP n'ha estat la principal impulsora, l'actual equip de govern ha deixat “caure” algunes d'aquestes fàbriques pellaires que són “una part important” de la història de la ciutat.

Entre d'altres, la CUP vol crear el centre cívic del barri del centre històric a les Adoberies, i estudiar la possibilitat de crear un Museu d'Història de la ciutat en una de les adoberies, no sense abans fer un procés participatiu “real”. Una altra de les propostes és fer horts comunitaris i un parc darrera Can Macara per tal de potenciar la cohesió i sociabilització al barri i millora la connectivitat d'aquesta zona de la ciutat amb la zona de l'Atlàntida. La CUP també vol impulsar, mitjançant una cessió d'ús amb els propietaris, la presència d'habitatge protegit. La voluntat de la CUP és convertir el barri en un nou centre cultural, turístic i de vida de la ciutat.

Una comitiva de ciutadans amb màscara per il•lustrar el perill que suposa l'actual estat de les Adoberies havia sortit a dos quarts de 7 de la plaça Major. Una banda musical ha interpretat una marxa fúnebre per escenificar el mal l'estat en que es troben les adoberies. La CUP, però, ha dit davant aquests edificis abandonats que defensarà que “tornin a tenir vida”.


-------------------------------
CANDIDATS A L'ALCALDIA DE VIC
Solidaritat Catalana per a la independència (SI): Iban Lapeira
Esquerra-Som Vic-AM: Joan López
CiU: Josep Maria Vila d’Abadal
ICV-EUIA: Xavier Tornafoch
PSC: Josep Burgaya
PxC: Josep Anglada
CUP: Georgina Rieradevall
PP: Pedro Chumillas

Recull de notícies publicades sobre La Guixa-Sentfores


Recull de notícies publicades sobre Vic

Arxivat a