Folgueroles dedica 15 dies a la figura de Verdaguer

Entre els actes, la Plantada de l’arbre de maig (foto), festa declarada d’interès cultural. Serà un dels atractius de l'atapeït programa d'aquest primer cap de setmana.

Redacció osona.com
13 de maig del 2011
Plantada de l'Arbre de Maig, a Folgueroles, l'any 2009.
Plantada de l'Arbre de Maig, a Folgueroles, l'any 2009. | Adrià Costa
Plantada de l'Arbre de Maig, a Folgueroles, l'any 2009. Foto: Adrià Costa

La Festa Verdaguer i la Quinzena literària que se celebra anualment pel mes de maig a Folgueroles és un dels festivals literaris de més tradició a Europa. En efecte, és des de l’any 1952 que ja de manera ininterrompuda té lloc a Folgueroles la celebració del dia Verdaguer, el poeta més popular i més representatiu de la llengua nacional dels catalans. No fou fins un any després, el 1953, que a Dublín començà el “Bloomsday” anual, dedicat al famós escriptor irlandès James Joyce, autor de la novel—la Ulisses, escrita en anglès. Com el “Bloomsday” posa anualment Irlanda i la seva història al calendari, així també el “Dia Verdaguer” esdevé any rere any el recordatori festiu que els catalans tenim en Verdaguer el gran escriptor que ens representa aquí i a fora en la llengua nacional.

La 59a edició presenta una programació de més de vint actes i comença simultàniament a Barcelona i a Folgueroles (del 13 al 29 de maig). Entre ells, destaca una caminada popular i el mercat del llibre Vell.

També la Plantada de l’arbre de maig, de fonda significació i llarga trajectòria, que enguany compta amb la distinció de Festa Popular d’Interès Cultural, declarada per la Generalitat de Catalunya. Per celebrar aquest esdeveniment es presenta:

- Ballar la Veu, una nova acció, inèdita, arcaïtzant i plena de ressons i acords múltiples, que Perejaume ha preparat per a la Plantada de l’arbre de maig de 2011, any especial per Canigó.

- Canigó 125 anys, és el nom genèric que engloba tots els actes que, durant l’any, s’han fet ies continuen fent a l’entorn de la celebració dels 125 anys de la primera edició de Canigó. Per això tindrà una solemnitat especial el dia de la Festa Verdaguer, el 15 de maig, en què s’han convocat a tots els lectors que llegeixen a Youtube CANIGÓ 125 VEUS perquè tots junts, ara de manera real, puguin gaudir d’aquesta lectura polifònica de Canigó, el gran poema dels catalans.

Els actes del diumenge 15 de maig Festa Verdaguer seran presidits per Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural.

Veure programa d’actes



Galeries de fotos:
- Festa Verdaguer (2010)
- Festa Verdaguer (2009)
- Plantada de l'Arbre de Maig (2009)
- Festa Verdaguer (2008)
- Festa Verdaguer (2007)
- Plantada de l'Arbre de Maig (2005)
- Festa Verdaguer (2004)