Vic es convertirà durant tres dies en el punt de referència del sector lacti

La fira Lactium comptarà amb la participació de prestigiosos experts provinents d’Estats Units i França.

Redacció osona.com
02 de maig del 2011
Oriol Urgell, Quima Vila i Josep Burgaya,  a la presentació de la fira Lactium. Foto: Adrià Costa

La 3a edició de la fira Lactium, el món del formatge a Vic organitzada per l’Institut Municipal de Promoció i Economia  de Vic (ImpeVic), torna a la ciutat de Vic amb més força que mai. El certament  tindrà lloc els propers dies 6, 7 i 8 de maig a la rambla del Passeig de Vic. La roda de premsa de presentació ha comptat amb la presència del president d’ImpeVic i segon tinent d’alcalde, Josep Burgaya, la responsable de Fires i Mercats de l’ImpeVic, Quima Vila, i del gerent de l’Associació de Criadors Ramaders de Formatges Artesans (ACREFA) i coorganitzador de la fira, Oriol Urgell.

Josep Burgaya ha assegurat que el Lactium és “una aposta molt convençuda d’aquesta legislatura” i ha dit que, amb només tres anys, s’ha convertit en “una fira de referència a Catalunya i a l’Estat”. Segons Burgaya, el Lactium té una clara funció de promoció del formatge artesà del país” i ha afegit que, més enllà de la seva dimensió comercial “representa la reivindicació dels valors que hi ha darrera el sector formatger”.


Una fira comercial, professional i gastronòmica

La fira s’articula a partir de tres àrees: comercial, professional i gastronòmica. La part comercial estarà representada a través d’una seixantena de parades de productors de formatges artesans que han estat escollits a través d’una procés de selecció “rigorós i estricte”, tal com ha remarcat Quima Vila. Per altra banda, la vessant més professional tindrà lloc al 2n Fòrum Internacional de Formatge i el 3r Concurs de Formatges Artesans on hi assistiran tots els agents presents a la cadena productiva. Finalment, els amants de la gastronomia podran assaborir diferents varietats de formatge i vins i assistir a tastets i maridatges a la carpa de degustació de la Rambla del Passeig.

Més enllà del mercat de formatges, l’objectiu de la fira és ser una plataforma de negoci, un punt de trobada dels productors nacionals i internacionals. En aquest sentit, Oriol Urgell ha assegurat que aquest any la fira té “un caràcter més internacional” i que representa “un pont directa cap al sector més professional”.  Urgell ha explicat que aquest any el Lactium compta amb la participació de l’associació La Guilde Internationale des Fromagers, que estarà present a la fira per celebrar el nomenament de nous membres catalans i espanyols que entraran a formar part de La Guilde. Per altra banda, el gerent de l’Associació de Criadors Ramaders de Formatges Artesans (ACREFA) ha destacat el 2n Fòrum Internacional del Formatge, un espai dedicat al debat dels professionals que tractarà el tema “Com es pot millorar la comercialització dels formatges i làctics artesans?” i que comptarà amb la presència de  noms rellevants  vinguts dels Estats Units i de França entre els quals destaca Roland Barthélény, president de La Guilde des Fromagers de França.

Per la seva banda, Quima Vila ha explicat que la procedència dels expositors és majoritàriament de Catalunya, amb un 85 % i el 15 % restant prové d’altres punts de l’Estat espanyol. Vila ha assegurat que des de la organització “hem anat a buscar tots els productors de formatge catalans perquè volem que aquesta sigui la seva fira i se’n sentin partícips”.  Segons la responsable de Fires de l’ImpeVic, aquest any el Lactium acollirà “productes de gran valor a preus molt populars” i es podrà gaudir de les degustacions per un preu mòdic de 6 euros. Vila ha assegurat que des de la organització “sempre hem prioritzat la qualitat a la quantitat sense perdre de vista ”.

Durant els tres dies de la fira els visitants podran gaudir d’actuacions musicals, degustacions de formatges i de vins, assistir al sopar de tast popular o a l’acte de nomenament de nous membres a La Guilde Inernationale des Fromagers o participar al concurs de munyir vaca. Tot plegat, una programació que promet entreteniment i diversió per a tots aquells que els dies 6, 7 i 8 de maig visitin la ciutat de Vic.

- Més informació, des del web d’ImpeVic


Galeries de fotos:
- Fira Lactium (2010)
- 1r Fòrum del Formatge (2010)
- Fira Lactium (2009)

Fira Lactium Foto: Adrià Costa
Arxivat a