La reforma del PP comença a Vic i Manlleu i acaba a un munt de pobles petits

El partit presenta Pedro Chumillas com a alcaldable de Vic i nou coordinador comarcal. La formació acaba presentant 15 candidatures a Osona, algunes de les quals es podrien qualificar de “fantasmes”.

Pere Pratdesaba
20 d'abril del 2011
Pedro Chumillas
Pedro Chumillas | Adrià Costa
D'esquerra a dreta, Miquel Vilalta, Pedro Chumillas i Albert Vilagrasa. Foto: Adrià Costa

El PP va presentar ahir Pedro Chumillas com a candidat a l’alcaldia de Vic i nou coordinador a Osona. La intenció passa per tornar a impulsar el partit de cara a les properes eleccions municipals, en una comarca on ha caigut en picat (no va obtenir ni un sol regidor als comicis del 2007, i només 1.021 vots).

Chumillas és un diputat que viu a Barcelona. D’entrada, a diferència del que s’havia anunciat en un principi, no té la intenció de traslladar-se a Vic de manera permanent per tal d’agafar les regnes del partit a Osona. Chumillas anava el número 10 de la darrera llista d’Alicia Sánchez Camacho i és coordinador de les FAES a Catalunya. Té dues carreres: ciències econòmiques i filosofia.

La decisió d’enviar Chumillas a Osona, presa des de la seu nacional del PP a Barcelona, és fruit de la reivindicació que el propi Miquel Vilalta, president comarcal del partit, havia fet fa temps a la direcció: calia algú de fora amb cara i ulls per redreçar la sotragada de les passades eleccions municipals, Tot i això, Vilalta continuarà tenint la direcció del partit a Osona i es coordinarà amb Chumillas. La intenció de Vilalta, però, passa per anar perdent  protagonisme i apartar-se dels primers llocs del front polític.

En clau comarcal, l’objectiu del PP passa per obtenir representació a Vic i Manlleu. Al final, el partit ha presentat llistes a 15 municipis. Algunes de les poblacions ja s’havien anunciat fa uns dies: Vic, Gurb, Manlleu, Centelles i Collsuspina. A aquestes, se n’hi han d’afegir 10 més, la majoria en pobles molt petits: Sant Agustí de Lluçanès, Sant Martí d’Albars, Sant Sadurní d’Osormort, Santa Cecília de Voltregà, Sobremunt, Taradell, Roda de Ter, Santa Cecília de Voltregà, Santa Maria de Besora i Sora.

*** Un cop comprobades les llistes publicades al BOP, s'ha pogut comprovar que l'anunci dels dirigents del PP és erroni, ja que han presentat un total de 16 llistes a la comarca: Taradell no té candidatura, i sí que en tenen en canvi, Tavertet i Vidrà.


Llistes fantasmes?

En la presentació de les llistes, sorprèn el gran nombre de pobles petits que s’hi han inclòs. Albert Vilagrasa, secretari general provincial del PP, que també ha assistit a la presentació de Chumillas, ha negat que es tractessin de llistes fantasmes, fetes amb gent de fora del poble. “Són llistes fetes per persones. És un compromís del partit, on donem l’oportunitat a la gent del poble de que pugui votar-nos”, ha assegurat.

El cert, però, és que en alguns d’aquests municipis, el PP té molt poques possibilitats d’aconseguir, ja no un regidor, sinó ni tan sols un sol vot. Ho il•lustrem amb un parell d’exemples.

Sant Martí d’Albars té només 107 habitants. En les últimes eleccions al Parlament de Catalunya, el PP no ha obtingut ni un sol vot en aquesta població. Ens hem de remuntar al 1992 per trobar un vot per al PP en aquesta població. Un situació semblant es dona a Sobremunt, amb 95 habitants. En les quatre últimes eleccions al Parlament de Catalunya, el PP només ha obtingut dos vots, un al 2006 i l’altre al 1999.

Les raons per presentar tantes llistes en municipis petits les hauríem de buscar a l’àmbit nacional i comarcal, en una situació que segurament es podrà extrapolar als altres grans partits. En primer lloc, en clau nacional, es busca incrementar el nombre de poblacions on el partit es presenta a Catalunya. En clau comarcal, cal recordar que tots els vots, encara que no s’obtingui cap regidor, sumen de cara a la configuració dels membres del consell comarcal i per a l’elecció dels diputats a la Diputació de Barcelona (que aquesta vegada seran dos en comptes d’un, degut a l’augment de població de la comarca).


Economia i immigració, cartes de presentació a Vic

Chumillas també ha desgranat els eixos que marcaran el seu programa electoral a Vic, una ciutat que el partit considera “prioritària”. Economia i immigració en seran els pals de paller.

L’alcaldable del PP ha dit que apostaria per l’austeritat, que hauria d’incloure una retallada substancial de l’actual pressupost municipal. En aquest àmbit de crisi econòmica, Chumillas creu que s’hauria de donar prioritat a la reducció de l’atur, especialment en el sector de serveis i indústria, que són els més afectats a Osona. Per això proposa una millora de la formació, tant a la formació professional com en l’aprofitament de la Universitat de Vic, i en l’impuls de la innovació i la recerca.

Pel que fa a la immigració, ha dit que els nouvinguts “han de ser agraïts, s’han d’integrar i no poden saltar-se les regles del joc”. I ha afegit: “Un immigrant no es pot estar aquí sense treballar”.  Chumillas ha anat una mica més enllà i ha defensat que els immigrants que delinqueixin haurien de ser retornats al seu país.

En referència a PxC, ha defensat que les postures extremes no són bones però ha apuntat que la immigració s’havia de fer d’una manera “legal i ordenada”.

Pedro Chumillas Foto: Adrià Costa