La biomassa i les energies renovables, a les Jornades Tècniques del Mercat de Ram

Crònica de la segona jornada de les trobades.

Redacció osona.com
18 d'abril del 2011
Segon dia de les Jornades Tècniques Ramaderes del Mercat del Ram.
Segon dia de les Jornades Tècniques Ramaderes del Mercat del Ram. | Ajuntament de Vic
Segon dia de les Jornades Tècniques Ramaderes del Mercat del Ram. Foto: Ajuntament de Vic

Les Jornades  Tècniques Agropecuàries del Mercat del Ram es van reprendre el passat divendres  sota el títol “Jornada sobre les energies renovables en el món rural”. La primera sessió es va celebrar el dilluns passat.

El conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal d’Osona, Eduard Botey, va introduir la primera ponència del dia “Comparativa de costos en les fonts energètiques”, a càrrec del tècnic de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona Josep Verdaguer. El ponent va explicar que el cost energètic d’una granja representa entre el 3 i el 5% del total, del qual el 70% es base en necessitats tèrmiques i el 30 % en consum elèctric. En aquest sentit, Verdaguer va afirmar que fent servir les energies renovables “ es podria estalviar un 1% en la despesa energètica”.

Tot seguit, va ser el torn de Manel Serra, freelance en calderes de biomassa, amb la conferència “Aplicació de biomassa al turisme rural”. Serra va exposar una aplicació pràctica de triturat forestal com a combustible per a calefacció, aigua calenta i piscina climatitzada en una casa de turisme rural. En la mateixa línia, el tècnic d’ISVED, Albert Casas, va parlar de “Biomassa a Masies Escrigues de Casanova Ecoturisme” en què també va exposar un cas pràctic d’estella forestal com a combustible per a calefacció i aigua calenta sanitària (ACS) en una casa rural on normalment s’escalfen 500 metres quadrats entre setmana i 1.000 metres quadrats els caps de setmana.

Després de la pausa pel cafè, la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vic, Mercè Vidal, va moderar la taula rodona “Les renovables, una alternativa econòmica pel món rural?” en què hi van participar diferents representants d’empreses instal•ladores de sistemes d’energies renovables: Xavier Tondo de Tondo Energies – Temosum, Roger Tobajas de CIMM Energies, David Alcantara de SALTOKY, Manel Masramon d’Engiaux i Jordi Oriol de JOB.

Xavier Tondo i Roger Tobajas van parlar sobre la “Biomassa en una explotació porcina” i l’“Aplicació de tres energies renovables en una explotació ramadera, respectivament. Tondo va centrar la seva ponència en un cas pràctic de biomassa on s’han utilitzat calderes d’alta tecnologia i Tobajas va explicar un cas pràctic on s’han substituït dues calderes de gasoil per una de biomassa amb combustible de pinyol d’oliva que fa servir un auxiliar d’energia solar tèrmic i que ha representat un gran estalvi energètic.

Per la seva banda, David Alcantara es va centrar en la 3a generació de tèrmiques aplicades a granges que permeten l’estalvi de consum i d’emissions de tones de CO2.  Tot seguit, Manel Masramon  va fer una explicació del funcionament de l’energia geotèrmica i va presentar un estudi de viabilitat a una granja on ha assegurat “un gran potencial en requeriments intensius d’energia”. Finalment, Jordi Oriol va fer una explicació d’una instal•lació mineòlica.

Mercè Vidal va concloure l’acte afirmant que les energies renovables no són una qüestió purament ambiental sinó que actualment també s’han de tractar “en termes econòmics”. Segons la regidora de Medi Ambient, avui en dia “està molt consolidat el consum fòssil però s’ha de treballar per introduir les energies renovables”. Vidal va assegurar que el consistori vigatà “aposta per a la sostenibilitat del territori” i va afegir que cal “lluitar contra el canvi climàtic seguint la línia marcada en diferents organismes i administracions, tal com marca el pacte d’alcaldes contra el canvi climàtic on l’Ajuntament de Vic hi està adherit”.

Crònica de la primera jornada

Programa de les jornades tècniques

Tota la informació del Mercat del Ram

Arxivat a