La Fundació Dr. Trueta crea quatre nous llocs de treball

Per a usuaris amb malaltia mental.

Redacció osona.com
16 d'abril del 2011
La Fundació Humanitària Dr. Trueta pel Tercer i Quart Món ha consolidat en els tres primers mesos de l'any quatre nous llocs de treball, tres d'ells a jornada complerta i un a temps parcial, en el marc de la seva tasca de reinserció laboral de persones amb disminució derivada de salut mental. Aquestes incorporacions se sumen a les tres que ja es van fer l'any passat, quan també es van ampliar hores a dos treballadors més, i eleven la plantilla laboral dels Centres Especials de Treball (CET) que la Fundació té a Vic i Berga a 27 persones.

Els usuaris dels centres El Merma de Vic i Berga treballen en activitats de reciclatge, classificació i reutilització de diferents materials, des de medicaments fins a documentació confidencial passant per ulleres, audiòfons, material ortopèdic, mòbils o tòners i material informàtic, entre d'altres.

És una tasca que conjuga l'interès ecològic amb l'humanitari, ja que l'entitat desenvolupa diversos projectes de cooperació al desenvolupament a països com Cuba, la República Democràtica del Congo o Corea del Nord.


Un col•lectiu especialment afectat

El col•lectiu de persones amb una malaltia mental té una especial dificultat per accedir al món laboral i, quan ho aconsegueixen, se'ls acostuma a encasellar en feines poc gratificants. Això afegeix una patologia addicional a la seva problemàtica, ja que existeix una relació entre la salut de la persona i les seves ocupacions.

A més, en l'actual context de crisi i augment de l'atur, les possibilitats reals de trobar feina d'aquestes persones s'agreuja encara més.


Teràpia ocupacional

La Trueta, a través de la seva acció social, intenta pal•liar aquesta situació amb un programa de teràpia ocupacional a través del qual es treballen aspectes de motivació i socialització amb malalts mentals.

Se'ls ajuda a recuperar hàbits laborals i de treball un cop han superat la rehabilitació psicosocial. El següent pas és entrar a formar part del CET com a treballador o bé integrar-se en una empresa ordinària.
Arxivat a