L’Europorc se centra en la crisi econòmica, la sostenibilitat i la PAC

Segona jornada del Congrés a Vic.

Redacció osona.com
15 d'abril del 2011
Martí Boada ha participat en una de les sessions de l'Europorc.
Martí Boada ha participat en una de les sessions de l'Europorc. | Ajuntament de Vic
Martí Boada ha participat en una de les sessions de l'Europorc. Foto: Ajuntament de Vic

Aquest dijous, 14 d’abril, a les 9:15 h a l’auditori Marià Vila d’Abadal de l’edifici el Sucre ha iniciat la segona jornada del Congrés Europorc amb la conferència “Què podem fer, a nivell individual i col•lectiu, per poder superar la complexa situació actual?”, a càrrec del veterinari Josep Font.  El ponent ha explicat els principals efectes de la conjuntura econòmica actual i ha afirmat que per afrontar-lo cal “aconseguir un alt nivell d’eficiència productiva” basada en la suma de factors relacionats en “sanitat, maneig, genètica i nutrició”.  Font ha conclòs dient que “cal optimitzar recursos per aconseguir un mínim cost productiu i un major preu de mercat” així com també “organitzar-nos a nivell col•lectiu per crear un sistema per permeti afrontar millor l’elevat preu de la matèria primera i facilitar la venta del porc”.

Tot seguit ha estat el torn del Doctor en Ciències Ambientals, geògraf naturalista i premi Global 500 de l’ONU, Martí Boada, que ha entusiasmat els assistents del Congrés amb la seva conferència “El paper del sector primari a la sostenibilitat del territori”. Boada ha remarcat que “el canvi climàtic és la major problemàtica que tenim” i ha afegit que cal tenir en compte que el sector primari és clau pels sectors econòmic, social i mediambiental. Martí Boada ha finalitzat la seva ponència dient que cal buscar l’encaix entre territori urbà i natural i “alfabetitzar la cultura urbana respecte al sector productiu primari”. La xerrada ha acabat amb un debat moderat pel director de Serveis Territorials Centre Nord d’Unnim, Tomàs Moreta.

Després de la pausa pel cafè, el director de Produccions Ramaderes de Cooperatives Agroalimentàries de la Unió Europea (UE), Fernando de Antonio, ha parlat de “Visió global sobre perspectives de la política agrària comunitària” en substitució del coordinador d’Assumptes de la UE en Cooperatives Agroalimentàries, Gabriel Trenzado, que per motius personals no ha pogut assistir al Congrés. Fernando de Antonio ha parlat de la complexitat del mercat global europeu i ha assegurat que els mecanismes tradicionals de regulació del mercat “han desaparegut” i que això ha donat peu a “la volatilitat dels preus dels productes”.  Tal com ha explicat Fernando de Antonio, la globalització del mercat ha provocat una interdependència dels mercats que “cal afrontar amb unes noves regles del joc”.


La Salmonel•la, és un problema?

El Congrés Europorc ha finalitzat a la tarda amb una sessió dedicada a la problemàtica de la salmonel•la que ha comptat amb les següents ponències: “Projecte de Salmonel•la a Osona. Presentació i conclusions de l’estudi en explotacions”, a càrrec del  professor de la Facultat de Veterinària de León  Héctor Argüello; “Projecte de Salmonel•la a Osona. Conclusions de l’estudi de transport i als escorxadors”, de la mà de la membre d’Agrogestiic, Eva Creus; i “Punt de vista de la indústria càrnia: problemàtica i afectació en el comerç de la carn i els productes derivats”, a càrrec dels membres Jaume Planella i Anna Cos, de Noel Alimentaria SAU i Escorxador de la Garrotxa, SA i d’Embotits Espina SAU, respectivament.

Després de la pausa, s’han portat a terme les conferències “Programes de control que s’apliquen a d’altres països i possibles programes voluntaris a Catalunya”, a càrrec del també professor de la Facultat de Veterinària de León Pedro Rubio, i “Perspectives a nivell comunitari i actuacions del MARM” a càrrec del coordinador de la Xarxa d’Alerta Veterinària Sanitària de la Subdirecció General de Sanitat de Producció Primària del Ministeri d’Agricultura i Medi Rural,  German Cáceres.

El Congrés ha posat el punt i final a aquesta 10a edició amb una taula rodona que ha comptat amb la presència del director general del Departament d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya, Miquel Molins; del director i gerent de l’Agència de Protecció de la Salut, Xavier Llebraria; del gerent de FECIC, Josep Collado; el director de PORCAT, Ricard Parés, i del director de GSP-Girona, Eduard Martí. La taula rodona ha estat moderada pel president d’ASSAPORC i articulista d’Osona.com, Isidre Castanyer.

La primera jornada del Congrés Europorc

Presentació del Congrés Europorc 2011

Programa d’activitats

Més informació, des del web d’ImpeVic







Galeries de fotos:
-2011
- 2010
- 2009

Foto: Adrià Costa
Arxivat a