Imma Bellafont: «A les llibreries no només s'hi va a comprar»

La Tralla és una llibreria fundada el dia de Sant Jordi de 1976 a Vic. L’esperit de l'establiment sempre ha mantingut l’arrel independent i amatent en defensa i promoció envers la llengua.

Nació Digital
13 d'abril del 2011
Imatge de la llibreria.
Imatge de la llibreria. | La Tralla
Imatge de la llibreria. Foto: La Tralla

La Tralla
és una llibreria fundada el dia de Sant Jordi de 1976 a Vic, primerament com a llibreria i sala d’art i més endavant, l’any 1987, substituint les exposicions d’art per la papereria i subministrament de material d’oficina. També compta amb una llibreria ubicada a la població de Ripoll des del 2006. L’esperit de la llibreria sempre ha mantingut l’arrel independent i amatent en defensa i promoció envers la llengua, estimulant la lectura i la cultura a la comarca. Parlem amb la Imma Bellafont.

Des de quan us dediqueu al món del llibre?

A Vic vaig començar el 23 d'abril de 1976. A Ripoll des de fa 5 anys.

Quina és la millor manera de recomanar un llibre?

El més important és saber com és el client. A mesura que els vas coneixent pots avançar-li novetats. Per Sant Jordi, per exemple, el que fem és preparar-nos molts tipus de llibres. Llavors a base de fer preguntes podem recomanar el llibre adequat. En tot cas s'ha d'arribar a saber com és la persona per poder recomanar.

Quins passos s'han de seguir per triar el llibre adient? Deixar-se recomanar pel llibreter primer?

Sí exacte (riu). A les llibreries no només s'hi va a comprar. Es xerra, es recomana, s'aconsella, es veuen les novetats. El lector de veritat fa tot un ritual.

Aquesta podria ser una de les diferències entre les llibreries de fons i les grans superfícies?

Correcte. Per exemple a La Tralla repartim totes les novetats entre els llibreters. Llegim un parell de llibres a la setmana. Parlem del que sabem. Això és vital.

Quin és el seu criteri a l'hora d'escollir els autors i / o els llibres de fons?

Intentem ser molt curosos amb el llibre en català, tant d'autors nacionals com traduïts. També mirem de ser curosos amb el llibre infantil i juvenil. Amb els anys l'experiència t'ensenya quins autors i segells són referència i llavors es fa la tria.

Què és el millor i el pitjor de la seva professió?

El millor per mi ho és tot. És una feina que m'apassiona tant. I per dir alguna cosa que no m'agradi potser les hores que hi dediquem i que no es perceben.

Com veu la competència amb el llibre electrònic?

En un principi hi creiem força. Però després tot el tema dels dispositius s'ha anat complicant i el mercat no té llibres. El mercat està molt parat. Tot i així crec que el llibre en paper no desapareixerà mai. El llibre en paper és tant diferent.

Esteu notant la crisi?

Malauradament com a tots els sectors. Pel que fa a la lectura encara ens falta molt per arribar als nivells d'altres països. Tot i que ara sembla que la situació comença a refer-se.

Com es presenta la diada enguany?

A comarques que sigui un dissabte no ens afecta. Hem passat de tots colors. Les àrees metropolitanes si que potser ho noten. A veure.

A la llibreira es fan tot tipus d'activitats culturals. Foto: La Tralla
Arxivat a