Més de 800 persones clamen a Vic en contra de les retallades de Salut

ACN
09 d'abril del 2011
Foto: Adrià Costa

Unes 800 persones, entre professionals sanitaris, usuaris i representants polítics, han participat aquesta tarda a Vic en una manifestació en contra de les retallades impulsades pel Govern, que afectaran de ple el Consorci Hospitalari de Vic (CHV). El pla preveu una reducció de prop de 6 milions d’euros del pressupost, 1.000 altes hospitalàries menys l'any i deixar de fer 450 operacions. La protesta estava organitzada pel comitè d'empresa de l'Hospital General de Vic i els sindicats CCOO i UGT.

Els professionals sanitaris han cridat, acompanyats per centenars de ciutadans, clams en contra les retallades perquè asseguren que abaixaran la qualitat del servei. "La salut no es retalla" o "Sanitat pública de qualitat" han estat els lemes més corejats.

A la manifestació s'hi han afegit també el diputat de Solidaritat Alfons López Tena, la diputada d’ICV Laia Ortiz, el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, representants de la UGT i també membres de tots els partits, excepte CiU. Pel que fa als representants polítics locals, s’hi han pogut veure molts regidors i els portaveus dels grups municipals: Josep Anglada (PxC), Josep Burgaya (PSC), Xavier Tornafoch (ICV-EUIA), Laia Jurado (CUP) i Joan López (ERC). També hi ha hagut representació d’altres municipis, com l’alcalde Jaume Mas (ERC) de Calldetenes.

La manifestació ha sortir de la plaça de l'Estació passades les sis de la tarda i ha arribat fins a la plaça Major on s'ha llegit un manifest. Al capdavant de la protesta -aguantant una pancarta on es podia llegir "Comitè d'empresa. No" amb unes tisores dibuixades- s'hi han situat les membres del comitè d'empresa.

Durant la manifestació s'han cridat lemes en contra de les retallades. Un cop s'ha arribat a la plaça Major, la presidenta del comitè d'empresa, Mariana Arimany, ha estat l'encarregada de llegir el manifest. En aquest moment, Arimany ha criticat les retallades perquè asseguren que afectaran la qualitat assistencial i ha afirmat que són sinònim de menys atenció, menys places hospitalàries i acomiadaments i empitjorament de les condicions laborals. "Governants i governantes, què esteu fent? La salut no es retalla!", ha cridat Arimany per cloure el manifest.

Segons ha explicat la presidenta del comitè d'empresa, el pla de retallades que la gerència del CHV ha entregat al Departament de Salut preveu, entre d'altres, 1.000 altes hospitalàries menys a l'any, deixar de fer 450 operacions per any i no renovar contractes ni substituir baixes per maternitat o jubilació, per exemple. Això ha fet, segons ha denunciat Arimany, que el passat mes març no es renovessin el contracte a 24 treballadors i aquest mes d'abril la situació es podria repetir en 12 casos més. Arimany ha explicat que la retallada del pressupost és del 10% i que desconeixen si el Departament de Salut ha comunicat a la gerència si el pla és suficient o calen més retallades.

Més informació de la manifestació




Foto: Adrià Costa
Arxivat a