El Mercat del Ram planta cara a la crisi amb més bestiar i gastronomia

El certamen s'ha potenciat amb nous espais, el Congrés Europorc i les degustacions. Galeries de fotos d'anys anteriors, a dins de la notícia.

Redacció osona.com
06 d'abril del 2011
576_1302008649_Adri_Costa_MG_2474_Mercat_del_Ram_Vic_2010
576_1302008649_Adri_Costa_MG_2474_Mercat_del_Ram_Vic_2010 | Adrià Costa
Quima Vila, Josep Maria Vila d'Abadal, Josep Burgaya, Dídac Herrero i Josep Hinojosa, aquest dimarts a la presentació del Mercat del Ram. Foto: Adrià Costa

Amb l’esclat de la primavera torna el Mercat del Ram, una de les cites més importants del calendari firal català de caràcter tradicional i de prestigi del sector agrícola i ramader. El certamen tindrà lloc els dies 15, 16 i 17 d’abril a la ciutat de Vic.

La presentació del programa oficial ha tingut lloc aquest dimarts, 5 d’abril, al migdia a la sala Sert de l’Ajuntament de Vic. L’acte ha estat presidit per l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal; el president de l’ImpeVic i segon tinent d’alcalde, Josep Burgaya; el director general adjunt d’Unnim, Dídac Herrero i la responsable de Fires i Mercats de l’ImpeVic, Quima Vila.

Josep Burgaya ha assenyalat que aquest Mercat “fidel a la seva essència és un mercat amb passat, present i futur” i ha afegit que “la presència de bestiar en viu ens permet reivindicar la nostra capitalitat ramadera amb orgull”. El president de l’ImpeVic ha agraït la implicació per part dels patrocinadors, col•laboradors i de totes les entitats que participen en aquesta nova edició, més tenint en compte el moment de crisi que estem patint.

“És un mercat sense crisi, en època de crisi”, ha apuntat el president d’ImpeVic. Burgaya ha defensat l’alta qualitat de la programació, tot i la forta retallada de pressupost, que en aquesta edició puja 270.000 euros, gairebé un 30% menys que l’any passat (380.000 euros).


El bestiar, estrella del certamen

La programació del Mercat del Ram és continuista, respecte a la darrera edició i continua apostant per la presència de bestiar en viu. En aquest sentit, el Concurs Català de Canals Porcines hi tornarà a ser present.  A diferència de les darreres edicions, aquest any el sector porcí estarà ubicat a l’exterior i a l’interior de l’edifici el Sucre, mentre que la resta de mostres se seguiran ubicant en el mateix emplaçament. Per altra banda, al recinte firal s’hi ubicarà el sector boví, oví i s’hi desenvoluparà la 16a edició del Concurs Català de Raça Frisona, organitzat per la FEFRIC.

Foto: Adrià Costa

El sector eqüestre tampoc hi faltarà. El Mercat acollirà el II Concurs Morfològic de Cavalls Àrabs del Mercat del Ram i el primer Concurs Morfològic de Someres (femelles del burro català). Exhibicions de doma i de ròssec, demostracions de carruatges i de  horseball, i una cursa “Grand National” de ponis shetland són altres activitats eqüestres que hi tindran lloc.


Més de 200 expositors i moltes activitats lúdiques

Quima Vila ha assegurat que la resposta dels expositors per poder ser presents al Mercat “ha estat la mateixa que en les darreres edicions”, tot i l’actual conjuntura econòmica. Tot i que encara no és definitiu, el nombre d’expositors ja sobrepassa els dos-cents. La mostra d’utillatges ramaders,  la mostra d’horticultura,  d’energies renovables i jardineria, la mostra d’automoció, la mostra de maquinària agrícola i vehicles industrials, i la mostra de turisme i d’institucions, tornaran a ser-hi presents.

Enguany, la gastronomia tindrà una forta presència. Així, també hi haurà el mercat de pagès, i la mostra  gastronòmica amb l’acte de lliurament del guardó Llonganissa d’Or i els Tastets i degustacions de carn de vedella, porc, poltre, conill, cabra, ovella, ànec i derivats làctics per un preu popular. Aquests tastets supliran els que hi havia previstos per al Dijous Llarder i que es van suprimir a causa de la crisi.

El programa  es complementarà amb un munt d’activitats paral•leles. La responsable de Fires i Mercats ha assenyalat que, aquest any, en el recorregut també s’hi incorpora el carrer de Gurb amb activitats eco lúdiques per a la quitxalla, activitats de motor (buggys, trial, motos de muntanya...) a l’aparcament de Can Garrofa i vols captius amb globus, a la rambla Josep Tarradellas. A més, hi haurà altres propostes, com la jornada castellera, el concurs de retroexcavadores, un recorregut dels Tonis o la cercavila dels Sagals, entre d’altres.

A més de ser un punt de trobada i d’exposició, el Mercat del Ram també s’ha consolidat com a referent per a l’aportació de nous coneixement i experiències gràcies a les Jornades Tècniques Agropecuàries. A més, els dies 13 i 14 tindrà lloc el 10è Congrés Europorc, que s’ha traslladat a aquesta setmana per potenciar el Mercat del Ram.


Caixa Manlleu passa el testimoni a Unnim

“Avui amb Unnim demostrem la continuïtat del bon tàndem Ajuntament de Vic i Caixa de Manlleu”, ha remarcat Dídac Herrero, qui ha encoratjat als organitzadors i col•laboradors del Mercat a continuar treballant de valent perquè “l’esforç de les persones pot fer assolir èxits, malgrat l’actual context econòmic”.

L’alcalde Josep M. Vila d’Abadal ha assegurat que el Mercat del Ram “és la festa major de la primavera i està al servei del sector” i ha afegit que “és un Mercat complex que, amb molts sector implicats, aconsegueix atraure gent de tot Catalunya esdevenint una gran festa”.

El tret de sortida del Mercat del Ram el donarà el pregó a càrrec del doctor en Filosofia i en Teologia Francesc Torralba el dijous, dia 14 d’abril a les 19:30 h a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic.

El cartell del Mercat del Ram ha estat dissenyat enguany pel pintor vigatà Josep Hinojosa. El treball ha estat elogiat tant per Burgaya com per Vila d’Abadal, ja que capta a la perfecció “l’esperit del Mercat del Ram”.

Programa d’activitats

Díptic de les Jornades Tècniques

Plànol del Mercat del Ram

Més informació, des del web d’ImpeVic









------------------
Galeries de fotos d'edicions anteriors:

2010
- Processó dels Armats
- Exhibició de motor
- Trobada Castellera
- XLIII Fira del Dibuix
- Atraccions
- Recinte firal
- Activitats infantils
- Mostra d'automoció i maquinària agrícola
- Passeig inaugural
- Mercat de palmes, palmons i llorer
- Cercavila dels Sagals d'Osona
- Concert dels Dolors a càrrec de l'Orfeó Vigatà
- Activitats diverses (divendres)
- Exhibició de Màquines Giratòries
- Pregó de Joan Contijoch
- XXVIIè Trofeu Internacional de Globus

2009
- Espectacle «Al galop amb Pep Poblet»
- Exhibició de Motor
- 69è Aplec de la Sardana
- Trobada castellera
- Benedicció de palmes a la catedral
- Fira del dibuix i trobada de caricaturistes
- Exhibició de motoserra
- Cercavila i ballada de gegants
- Cercavila dels Sagals d’Osona
- Recinte firal
- Passeig inaugural
- Mercat de palmes, palmons i llorer a la plaça Major.
- Mercat d'automoció i maquinària agrícola
- Tastets del Mercat del Ram
- El pregó de l'economista Miquel Barceló
- Concurs de màquines giratòries

2008
- Parc d'atraccions
- Activitats diverses (6)
- Activitats diverses (5)
- Activitats diverses (4)
- Activitats diverses (3)
- Activitats diverses (2)
- Activitats diverses (1)

2007
- Activitats diverses

2005
- Activitats diverses (diumenge)
- Benedicció de les Palmes a St Francesc s'hi moria
- Activitats diverses (dissabte)
- 1r Concurs del Burro Català

2003
- Activitats diverses

Foto: Adrià Costa
Arxivat a