L'Ajuntament de Vic no participarà a l'homenatge a les víctimes d'ETA

ACTUALITZAT AMB NOTA DE PREMSA DE L'ALCALDE, JOSEP M. VILA D'ABADAL El consistori es desvincula de la iniciativa a causa de "la duresa" del comunicat dels organitzadors, ACVOT, i les seves crítiques contra l'exalcalde Pere Girbau. L'associació de les víctimes del terrorisme ha organitzat uns actes pel 29 de maig a Vic, coincidint amb el vintè aniversari de l'atemptat.

Redacció osona.com
01 d'abril del 2011
576_1299667160Atemptat_Gurdia_Civil_ETA_Vic
576_1299667160Atemptat_Gurdia_Civil_ETA_Vic | Sebastià Masramon
ETA va atemptar a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic, ara fa 20 anys. Foto: Sebastià Masramon

L'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes ha convocat uns “actes d'homenatge” a les víctimes de l'atemptat d'ETA a la caserna de la Guàrdia Civil, coincidint amb el vintè aniversari dels fets, que es compleix el proper 29 de maig.

L'entitat ha fet pública una nota, que fonamenta en l'interès suscitat pel reportatge que sobre aquest tema va emetre TV3 aquest dimecres, dia 28. En el text, ACVOT carrega amb duresa contra l'aleshores alcalde de Vic, Pere Girbau, de Convergència i Unió, per les declaracions que efectuava en el reportatge dirigit per Albert Om.  

Al documental, Girbau es pregunta per què ETA va atemptar precisament a Vic.  “Des del moment que sentíem un sentiment de catalans com ells de bascos, per què havien de venir aquí?", diu l’exalcalde convergent.

Fonts de l'Ajuntament de Vic, en declaracions a Osona.com, han explicat que no saben res d'aquests actes, i que ningú se'ls hi ha adreçat. A més, han assegurat que el consistori no hi participarà per "la duresa" del comunicat de l'ACVOT. "L'Ajuntament no pot participar en uns actes d'homenatge amb una organització que llença unes acusacions tan dures contra un exalcalde de Vic", afegeixen les mateixes fonts.

A més, tot seguit, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, ha respost en un altre comunicat, defensant  Girbau i expressant la seva “sorpresa i malestar” per l’actitud d’ACVOT. Vila d’Abadal critica la posició de l’associació i diu que Girbau va ser un “alcalde exemplar”. També explica que “mai” es va voler expulsar la Guàrdia Civil sinó que el que es pretenia era canviar el model de caserna.

Podeu llegir les dues notes de premsa (Vila d'Abadal i ACVOT), a sota.

-------------------------
NOTA DE L'ALCALDE DE VIC

Un cop llegida la noticia del diaris digitals que recull l’escrit fet per la Associació Catalana de Víctimes del Terrorisme (ACVOT) voldria manifestar la meva sorpresa i malestar per l’actitud presa per aquesta associació desprès de l’emissió per TV3 del reportatge “ETA a la ciutat dels sants”.

-1) No es cert que l’exalcalde Pere Girbau fes manifestacions en el sentit que ells indiquen, manifestant diferències entre les persones segons la seva procedència o nació de naixement. Tot el contrari, ell sempre ha manifestat la crueltat del terrible assassinat fet a Vic, a la caserna de la Guàrdia Civil. Es molt difícil que en els pocs segons que surt en el documental es pugui manifestar una opinió ben contrastada del seu pensament. El resultat és del autor que lliga cada una de les seqüències i presenta un resultat final, mes en clau de pregunta que d’afirmació.

-2) L’alcalde Girbau es va preocupar, en nom de la ciutat i de manera exemplar posant tots els mitjans que tenia en aquell moment,d’ atendre als familiars i ferits de la millor manera possible.

3-) El Sr. Pere Girbau va ser un alcalde exemplar, estimat per els ciutadans de Vic i profundament preocupat per les persones i les seves necessitats.

-4) Mai ningú va voler expulsar la Guàrdia Civil de Vic. El que no vàrem estar d’acord es en el model de caserna pel que representa d’aïllament dels seus membres i per la dificultat d’integració en la ciutat d’aquests.

-5) No puc entendre que no s’accepti el mes elemental dret d’expressió i de comunicació d’un mitja nacional com TV3 que es lliure d’escollir del que parla i de com ho comunica.  

-6) No crec que fent accions com aquesta s’aconsegueixi la mes elemental unió de tots els vigatans per tal de superar el fet i donar el merescut record a totes les víctimes dels atemptats terroristes.

JM Vila d’Abadal i Serra
Alcalde de Vic

------------------------------

Comunicat en relació a declaracions en el reportatge ETA a la Ciutat dels Sants
ACVOT
1 d'abril de 2010

Des de l'ACVOT, com a associació catalana de víctimes del terrorisme, a la vista de la polèmica suscitada pel reportatge de la televisió pública catalana titulat “ETA a la ciutat dels sants” i davant l'interès originat pel mateix davant diferents mitjans de comunicació, volem expressar el següent:

1º.- Repudiem les manifestacions de l'ex alcalde de Vic, Pere Girbau, en el sentit que considerem que assassinar a nou persones –entre elles cinc nens- és un crim injustificable no només a Catalunya, sinó en qualsevol lloc.

2º.- Ignorem que té a veure amb l'atemptat que hi hagi bascos nacionalistes, però ens consta que no tots els que són nacionalistes, són també assassins o còmplices dels que assassinen a nens.

3º.- Ignorem que té a veure amb l'atemptat que hi hagi catalans nacionalistes, però podem assegurar que no considerem que això ens faci tributaris que es respectin més les vides dels nostres fills que les dels fills de càntabres, extremenys o castellano-lleonesos.

4º.- Lamentem que, des de la televisió pública catalana, s'hagi volgut donar una imatge irreal del sentiment de la immensa majoria del poble català, que ha donat infinitat de mostres de condemna i rebuig al terrorisme.

5º.- Recordem que el Sr. Pere Girbau, ex alcalde de Vic, mai va mostrar el més mínim interès per les víctimes de la matança que va sofrir la ciutat que governava el 29 de maig de 1991, ni per cap altra víctima del terrorisme i que tota la seva preocupació després de l'atemptat terrorista va ser impulsar l'expulsió de la Guàrdia Civil del seu aquarterament.

6º.- Volem aclarir que tenim constància que les seves paraules no reflecteixen el sentir de molts membres del partit polític amb el qual va aconseguir l'alcaldia.

7º.- Convidem a tota la població, amb independència de la seva procedència, raça, religió o adscripció ideològica, als actes d'homenatge a les víctimes d'aquella brutal massacre que se celebraran a Vic el proper 29 de maig del 2011.
Arxivat a