«El llibre d'Antoni Pladevall és el primer testimoni de com va començar la independència»

Alfons López Tena presenta a Vic “Tot és possible”, la darrera novel•la de l’escriptor taradellenc.

Laura Busquets / ACN
25 de març del 2011
Alfons López Tena i Antoni Pladevall.
Alfons López Tena i Antoni Pladevall. | Adrià Costa
Antoni Pladevall ha signant exemplars després de la presentació. Foto: Adrià Costa

El diputat del Parlament, Alfons López Tena, ha assenyalat que el llibre del taradellenc Antoni Pladevall “Tot és possible” (Columna) "és el primer testimoni de com va començar el procés cap a la independència". I ha afegit: "Quan siguem un estat independent, les persones que escriuran les cròniques sobre els inicis del procés faran referència a Pladevall". Una vuitantena de persones han assistit aquest divendres a l'acte de presentació del llibre a la llibreria la Tralla de Vic.

López Tena primer i després Pladevall han anat desgranant alguns dels motius de l’obra. L'autor ha destacat que amb el llibre ha intentat fer un retrat de la "il•lusió col•lectiva compartida" que es va viure a Taradell i a la comarca d'Osona durant el període previ de preparació de les consultes per la independència. Pladevall ha qualificat el 13-D com una data "que quedarà en la història i la capçalera del país".

Tena ha recordat com a l'octubre de 2009 "dotzenes de persones" van idear un projecte que en poc temps "va sumar centenars de ciutadans a la causa" fins a arribar als 2.000 organitzadors. Finalment, ha prosseguit, "la meitat de les persones amb dret a vot, unes 50.000, es van pronunciar a la consulta". El diputat ha destacat el caràcter meritori de la organització de la consulta "perquè no va tenir més suport que el de la mateixa gent".

"Cal fer créixer aquest caliu", ha afegit Tena, "perquè si es deixa de banda tot allò que en un moment determinat pot generar desacord i es fomenta el treball conjunt, som capaços de tirar endavant". I ha sentenciat amb un "ho hem demostrat durant les consultes".

Pladevall ha elogiat Tena en diverses ocasions però especialment amb el que ell ha qualificat de "protocol lopeztenià". Segons l'autor, López Tena va impregnar de seriositat tot el moviment de la consulta. I ha destacat que la ciutadania va anar a votar "com si fos pràcticament de debò". A més, ha afegit, "el 13-D té una força moral i simbòlica indiscutibles".


Una novel•la on es barreja la realitat i la ficció

El pilar central de la novel•la són els tres mesos de preparació de les consultes, però la història es barreja amb trames de ficció. Un fet similar passa amb els personatges que apareixen al llibre. Si bé els lectors hi trobaran persones amb nom i cognom com López Tena o Joan Laporta, també és cert que Pladevall ha creat personatges ficticis amb alguns elements de persones reals que van participar en el procés de les consultes.

Pladevall ha assenyalat que si Miquel Martí i Pol hagués estat viu el 13-D, a banda de tenir-hi una participació "estel•lar", "hauria refet aquells versos que va escriure trenta anys enrere on deia que tot està per fer i tot és possible".

Segons l'autor taradellenc, Martí i Pol hauria començat a dir que "alguna cosa ja està feta, que ja s'ha començat a fer, i que, per tant, tot encara és més possible". Per Pladevall "ja s'ha fet una part d'un camí que no té retorn".

El llibre d'Antoni Pladevall “Tot és possible” s'ha presentat aquest dijous al vespre davant una vuitantena de persones. Diverses cares conegudes per Pladevall amb qui va treballar colze a colze aquell 13-D han volgut acompanyar-lo.

Alfons López Tena i Antoni Pladevall. Foto: Adrià Costa

Foto: Adrià Costa
Arxivat a