L’ImpeVic i Agricultura aposten per la formació del sector carni i vacú a Osona

Vic acollirà concentrarà els sis cursos del Departament.

Redacció osona.com
24 de març del 2011
Josep Burgaya i Domènec Vila han visitat els alumnes del curs d'emprenedoria en vaquí de llet.
Josep Burgaya i Domènec Vila han visitat els alumnes del curs d'emprenedoria en vaquí de llet. | Ajuntament de Vic
Josep Burgaya i Domènec Vila han visitat els alumnes del curs d'emprenedoria en vaquí de llet. Foto: Ajuntament de Vic

El director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, i el president de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica (ImpeVic) i segon tinent d’Alcalde, Josep Burgaya, han presentat aquest dimecres, 23 de març al matí, el Curs d’emprenedoria en vaquí de llet i l'oferta formativa en el sector carni.


Programa formatiu del sector carni a Vic        
 
Les sessions formatives del Programa formatiu del sector carni estan organitzades pel  Departament d’Agricultura amb la col•laboració de l’ImpeVic. En concret, es tracta de sis cursos, alguns dels quals fins ara s’havien fet a altres demarcacions però que enguany s’ha decidit concentrar a Osona. En aquest sentit, Domènec Vila ha ressaltat el fet que s’hagi concentrat a Osona aquest tipus de formació, ja que “en aquesta comarca és on es concentra el gran gruix d’aquest sector”. Segons Vila, aquesta decisió demostra que el Departament està apostant perquè la comarca d’Osona esdevingui un veritable clúster del sector carni a Catalunya, ja que el primer pas per aconseguir-ho és a través de la formació dels agents del sector.

Josep Burgaya ha remarcat la importància de les indústries agroalimentàries a la comarca  i, en concret, el sector carni el qual s’està transformant internament “apostant per l’especialització i la innovació tecnològica”. Burgaya ha recordat que en breu  Vic tindrà  una important illa càrnia “referent al sud d’Europa” que suposarà una inversió de 200 milions d’euros  i uns 3.000 llocs de treball.  A més, des de l’Institut Municipal també s’està treballant intensament perquè el centre de formació El Bruguer vinculat al sector de la carn sigui ben aviat una realitat. Aquest és un sector “clau” i “encapçalat per molt bons empresaris, que vol formació i en necessita, perquè vol ser competitiu” ha subratllat Burgaya i ha afegit que “des de l’administració local continuarem treballant perquè sigui així”.

Els cursos engloben diferents àrees i van des de la microbiologia de la carn i els productes carnis a com preparar un bon pla de negoci o com controlar el cost del producte o del servei que s’ofereix.


Curs d’emprenedoria en vaquí de llet

El Curs d’emprenedoria en vaquí de llet és una iniciativa impulsada també pel Departament d’Agricultura amb la col•laboració de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i de les empreses del sector vaquí de llet, amb el suport d’ImpeVic.

Aquest curs, que enguany es fa per primera vegada, s’adreça als joves emprenedors de la comarca. Consta de 280 hores lectives i s’hi tracten quatre mòduls centrals: àmbit de la formació personal, gestió tecnicoeconòmica, àmbit productiu del sector vaquí de llet, i àmbit de l’empresa, el cooperativisme i l’agricultura en grup. Una trentena de joves s’han inscrit al curs, que el director Vila ha visitat aquest matí.
 
Prèviament a la roda de premsa, aquest mateix matí el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries i el president de l’ImpeVic han donat la benvinguda a la trentena de joves emprenedors inscrits al curs.

Vila ha explicat que l’objectiu d’aquest tipus de curs és “detectar emprenedors, acompanyar-los en la definició del seu projecte, potenciar-ne les habilitats, i afavorir la seva motivació i implicació en el món agrari”.
 
Per la seva banda, Josep Burgaya ha reiterat la importància de recolzar la formació del sector agrícola i ramader des de l’administració. “Una de les principals funcions de l’ImpeVic  és promoure l’emprenedoria i el coneixement a qualsevol sector econòmic i, en aquest cas, estem davant d’un dels sectors més importants de la nostra comarca que també necessita emprenedors motor per poder innovar”,  ha remarcat.

Aquest curs consta de 280 hores lectives i tècniques que s’acabaran estenent al llarg d’aproximadament 16 mesos. Un cop finalitzat el curs, és previst que s’organitzin seminaris que són un punt de trobada dels joves que han assistit al curs d’emprenedoria per mantenir el contacte, la cohesió i la resposta a les expectatives que han manifestat en els grups i que no s’han pogut assolir. Es tracta d’una organització de continguts a la demanda.
 
El curs s’emmarca dins del projecte específic de joves emprenedors del Departamentd’Agricultura i Ramaderia i compta amb la col•laboració de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i de les empreses del sector vaquí de llet, i el suport de l’ImpeVic.
Arxivat a