Fotos: el temporal amaina mentre els rius i les rieres no paren de créixer

Les pluges dels darrers dos dies han deixat registres superiors als 100 litres a tota la comarca, amb puntes de 150 litres a llocs com Viladrau. Protecció Civil manté l’alerta pel risc de desbordament de rius i rieres. Les comportes del pantà de Sau s'han obert avui

Redacció osona.com
16 de març del 2011
576_1300214130_Adri_Costa_MG_9310_riu_Ter_manlleu
576_1300214130_Adri_Costa_MG_9310_riu_Ter_manlleu | Adrià Costa
Dos homes observen el nivell del riu Ter, aquesta tarda a Manlleu. Foto: Adrià Costa

ACTUALITZAT, DIMECRES 07:30 HORES

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activada la fase d’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya (Inuncat), degut a les fortes pluges que han caigut als dos darrers dies. Els rius i les rieres baixen molt carregats i hi ha perill de desbordament en alguns punts.  L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha fet un anunci per tal que s’extremin les precaucions i s’eviti l’accés a les zones properes als rius. A última hora de la tarda, la Guàrdia Urbana de Vic va fer retirar els vehicles del costat del riu Mèder, per risc de desbordament.

A la comarca, la pluja ha caigut de valent durant tot aquest dimarts i ha deixat registres superiors als 100 l/m3 a totes les estacions automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).  Especialment destacables són els 96 litres a Viladrau que van caure ahir que, sumats als que van caure dilluns en aquest municipi, s'enfilen gairebé als 150 l/m2 en només 24 hores. Si hi afegim els litres que van caure dissabte, Viladrau ha registrat en aquests quatre dies més de 300 l/m2.

A hores d’ara, el temporal ja ha amainat i mica a mica anirà desapareixent la inestabilitat. Durant tot el dia d’avui s’esperen pluges intermitents a qualsevol punt, sobretot fins al migdia. Cauran en forma de ruixats febles, localment acompanyats de tempesta. Les quantitats d’aigua acumulada seran poc abundants. La cota de neu se situarà entorn dels 1.500 metres en general. Les pluges desapareixeran totalment a partir de demà dijous.

Al llarg de l’episodi, no s’han registrat incidències importants. Pel que fa al trànsit, en aquests moments hi ha problemes a Espinelves, a la GV-5441, a causa de bassals d’aigua. Ahir, també hi van haver problemes a Lluçà, a la BV-4341, a causa d’uns despreniments, i a la C-17, per culpa d’un arbre caigut al mig de la calçada i també per petits accidents.  

Pel que fa als trens, la línia Vic-Puigcerdà va funcionar amb normalitat, amb alguns petits retards. En alguns municipis, com Vilanova de Sau, s’han produït alguns talls intermitents d’electricitat.

L'Agència Catalana de l'Aigua ha informat aquest vespre que ha decidit obrir les comportes dels embassaments de Sau i Susqueda (La Selva) degut a l'impressionant cabal d'aigua que hi està aportant el riu Ter i que els està posant al límit de la seva capacitat. Aquesta obertura podria ser executada d'un moment a l'altre. El pantà de Sau està en aquests moments al 82,63% de la seva capacitat, amb 136,56 hm3 (18 hm3 més que a l'any passat en aquesta mateixa data).


Pluja dimarts, 15 de març (acumulat, 14-15 de març)

Viladrau, 96 (146 l/m2)
Montesquiu, 95 (120,3  l/m2)
Orís, 93 (106,7 l/m2)
Gurb, 92 (113,7  l/m2)
Perafita, 96 (106,6 l/m2)
Muntanyola, 95 (104,6 l/m2)

El pantà de Sau està al 82,6% de la seva capacitat i demà obrirà comportes. Foto: Josep Maria Costa

--------------------------
PUBLICAT, DIMARTS 07:50 HORES

El temporal de pluja continuarà amb intensitat durant tot el dia d’avui dimarts. Les precipitacions seran febles i moderades però continuades. Localment poden anar acompanyades de tempesta.

A la comarca d’Osona, es podrien superar en alguns punts els 100 litres/m2 en 24 hores (des d’ahir a les 13:00 fins avui a les 13:00) segons un avís de risc de pluja emès pel Servei Meteorològic de Catalunya. Al llarg del dia d’ahir també va ploure amb continuïtat però de manera molt suau i les precipitacions acumulades no són massa importants, a excepció d’algunes puntes a Viladrau (50 l/m3).

Precipitacions acumulades durant aquest dilluns:
Viladrau, 50 l/m2
Montesquiu, 15,3  l/m2
Orís, 13,7 l/m2
Gurb, 11,7  l/m2
Perafita, 10,6 l/m2
Muntanyola, 9,6 l/m2

La cota de neu se situarà entorn dels 1.900 metres. Al final de la jornada baixarà fins als 1700 metres al Pirineu Occidental.

Les pluges podrien continuar durant aquest dimecres, tot i que amb menys intensitat. Les precipitacions s’aniran restringint i donaran pas a un temps primaveral, a partir del dijous.

A Catalunya, les precipitacions fortes podrien causar inundacions molt ràpides en rius i, especialment, en rieres i torrents. Per això, des de la Direcció General de Protecció Civil es recomana seguir alguns consells.

Recomanacions de Protecció Civil

Avís per risc de pluja, avui dimarts






Folgueroles, aquest dimarts al vespre. Foto: Pep Sierra/Yfrog

Un arbre tombat per la força de l'aigua, aquest capvespre a Manlleu. Foto: Adrià Costa

El riu Ter, aquesta tarda a la resclosa de la Teula (Manlleu). Foto: Adrià Costa

El riu Ges al seu pas per Torelló. aquest dimarts a les 16:30h. Foto: Alex Moreno

El riu Ter al seu pas per Manlleu, aquest dimarts al migdia. Foto: Adrià Costa

La riera de Taradell, aquest migdia. Foto: Toni Perez/Twitpic

L'antiga N-152 a l'altura de Gurb, aquest matí. Foto: Adrià Costa

El riu Ter al seu pas per Roda, aquest dimarts al matí. Foto: Josep Maria Costa