Manlleu restaura la vegetació de ribera del meandre del Gelabert

En l’actuació en aquesta àrea d’interès ecològic s’han plantat més de 700 arbres autòctons.

per Redacció osona.com , 10 de març de 2011 a les 07:56 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de març de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El meandre del Gelabert, a Manlleu. Foto: Ajuntament de Manlleu

Després d’un any de treballs, s’han acabat les actuacions de restauració del bosc de ribera al meandre del Gelabert de Manlleu, situat aigües avall del nucli urbà, a la riba esquerra del riu Ter, i en solució de continuïtat amb el meandre de la Devesa, també de gran interès ecològic.


Per restituir el bosc de ribera originari de l’entorn fluvial s’han plantat més de 700 plançons d’arbres autòctons, una part dels quals són procedents dels arbres plantats l’hivern passat en un viver fet expressament a l’Arborètum.

Prèviament es van tallar els peus d’espècies invasores, sobretot acàcies, ailants i negundos, i es van substituir per les espècies principals del bosc de ribera autòcton: roures, freixes, salzes i verns.


Els arbres forans es van tallar -i molta gent n’ha aprofitat la fusta per cremar-la a casa- i la brancada restant s’ha triturat allà mateix. En alguns punts apartats dels camins s’han deixat pilots de fusta morta amb el propòsit que la fauna creï amagatalls, com ara ratolins, musaranyes o llúdrigues. També s’ha deixat algun arbre mort en peu per facilitar, per exemple, refugis per a les rates-pinyades i llocs on els pigots puguin fer el niu.

El meandre del Gelabert és una finca amb 10 hectàrees de superfície, aproximadament, de propietat de l’Ajuntament de Manlleu. El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) classifica tot aquest bosc com a subsistema riberal d’una zona d’interès ecològic i paisatgístic. El bosc de ribera del Gelabert és notablement madur i extens, amb més de 100 metres d’amplada, constituït per franges de sarga, vern, salze blanc, àlber, tell de full gran, freixe de fulla gran i om, entre d'altres espècies autòctones.

La fauna aquàtica és rica i abundant, amb algunes espècies d’interès comunitari i de conservació prioritària (segons l’annex I de la Directiva Hàbitat de la Unió Europea, 92/43/CEE i 97/62/CE). Pel que fa als peixos, destaca la presència del barb de muntanya, i d’aus hi podem veure el blauet, el corriol petit, la xivitona vulgar, el bernat pescaire, el martinet de nit, el martinet blanc i l’ànec collverd.

Les actuacions de restauració del bosc de ribera al meandre del Gelabert de Manlleu s’han fet en el marc del projecte “Riberes del Ter” i van iniciar-se el primer semestre de l’any passat. Els treballs han estat duts a terme per una brigada formada per un cap de colla, especialista en treballs de restauració i inserció social, acompanyat per persones amb risc d’exclusió social i laboral, contractades expressament per a aquesta tasca, i per l’alumnat del Mòdul d’Horticultura i Jardineria del programa Treball als barris, que seran els encarregats, fins a finals d’any, de fer el manteniment dels plançons plantats.

El projecte “Riberes del Ter” consisteix en el desenvolupament a l’Alt Ter d’acords i actuacions de custòdia fluvial amb propietaris públics i privats, i parteix de l’acord marc de custòdia que es va fer el 2 de març de 2009 entre el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis-Museu Industrial del Ter i tres ajuntaments de la comarca d’Osona: Manlleu, Torelló i les Masies de Voltregà.

Per a més informació, consulteu el web del projecte “Riberes del Ter”
Feines de reforestació al meandre del Gelabert, a Manlleu. Foto: Ajuntament de Manlleu

 

Participació