Un restaurant dóna vida a la colònia Rusiñol de Manlleu

Conclosa la primera fase de la recuperació del Cau Faluga, antiga residència de la família Rusiñol. L’equipament s’inaugurarà aquest divendres i el dissabte hi haurà una jornada de portes obertes.

Redacció
24 de febrer del 2011
 
El proper divendres, dia 25 de febrer, es farà la inauguració del restaurant que s’ha ubicat al Cau Faluga, antiga residència de la família Rusiñol a Manlleu (ctra. de Manlleu a la Gleva, km 21). La data no està escollida a l’atzar, és el dia del 150è aniversari del naixement de Santiago Rusiñol (25 de febrer de 1861).

A les 19 h està previst l’acte d’inauguració, a càrrec d’Ernest Claramunt, en representació de la propietat de la colònia Rusiñol, Pere Prat, alcalde de Manlleu, i Mita Casacuberta, professora titular de Literatura Contemporània del Departament de Filologia i Filosofia de la Universitat de Girona, gran coneixedora de Santiago Rusiñol. A partir de les 18h el recinte de la Colònia Rusiñol estarà obert per poder visitar els jardins i el conjunt patrimonial de la colònia.

El dissabte 26 de febrer es farà una jornada de portes obertes (de les 10 a les 19h) al recinte de la colònia Rusiñol per a què totes aquelles persones interessades en conèixer de prop el Cau Faluga i el seu entorn puguin passejar lliurement pels jardins, el casal...


Plats de temporada

La restauració del Cau Faluga és la primera fase del projecte de recuperació de la colònia Rusiñol, a la que se li vol tornar la vida i el dinamisme econòmic que ja havia tingut dotant-la de nova activitat econòmica. L’objectiu final passa per recuperar no només els elements patrimonials del casal, si no també el seu entorn i els seu ambient.

A partir del dimarts dia 1 de març el restaurant entrarà ja en funcionament oferint un servei de menú els dies laborables. Serà un menú de qualitat servit amb prou rapidesa per a què aquells qui han de tornar ràpid a la feina puguin gaudir-ne, i també oferirà un servei de carta de mercat, amb plats de temporada i plats el•laborats davant del client. Destacar l’excel•lent carta de vins, que potencia els de les denominacions més properes, però no oblida denominacions més llunyanes.

L’horari del restaurant Cau Faluga serà de dimarts a diumenge dinars, divendres i dissabte també sopars. El restaurant Cau Faluga estarà dirigit pels germans Abel i Jacint Soler.


Un artista vinculat a Manlleu

L’artista Santiago Rusiñol va deixar la seva petjada a Manlleu. Tot i que el paper jugat per Manlleu en la vida del pintor no ha estat encara objecte d’un estudi detallat, sabem que la seva vinculació familiar i empresarial amb el municipi ens amaga encara alguns detalls. Cal recordar que a part de ser seu de l’empresa de filats on es va consolidar el benestar econòmic de la família, Manlleu va jugar un paper significatiu en la vida i l’obra de Santiago Rusiñol.

La celebració de l’Any Rusiñol el 2006, en motiu del 75è aniversari de la mort de l’artista, i les activitats que es van realitzar a Manlleu organitzades pel Museu Industrial del Ter i l’Ajuntament de Manlleu van fer despertar les ganes de conèixer més als ciutadans i visitants del nostre entorn.

Els lligams entre Rusiñol i Manlleu no es limiten a la indústria tèxtil. Santiago es trasllada a Manlleu per dirigir la fàbrica de filats, i des d’aquí farà continuades escapades a Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Olot, Sant Quirze... a la recerca de ferros vells per a la seva col•lecció, mentre continua traslladant als pinzells els paratges que envolten la fàbrica i el Ter.

Fou també des del Cau Faluga d’on partí el pintor en les cèlebres excursions pel país.

– La primera, el 1889, al costat de Ramon Casas, i un treballador de can Remisa (en Serra), que conduïa la tartana durant el periple entre Manlleu, Navarcles, Manresa, Martorell, el Tarragonès, i la tornada a la plana de Vic.

– La segona excursió literària, feta en bicicleta, des de Manlleu a Manresa.

– I encara una tercera, el 1892, des de can Remisa fins a Sant Feliu de Guíxols. Només dos anys abans, Santiago s’havia tornat a fer càrrec de l’empresa arran de la malaltia del seu germà Albert.

Galeries de fotos:
- Inauguració
- Imatges del restaurant

Foto: Adrià Costa