L'ermita de Sant Sebastià, bé cultural d'interès nacional

En la categoria de lloc històric. A l’indret s’hi va signar el Pacte dels Vigatans.

Redacció osona.com
14 de febrer del 2011
Vista de l'ermita de Sant Sebastià.
Vista de l'ermita de Sant Sebastià. | Lurdes López
Vista de l'ermita de Sant Sebastià. Foto: Lurdes López

Finalment, després d'alguns anys en tràmit d'acceptació, la passada setmana el conseller de Cultura Ferran Mascarell i Canalda ha fet arribar a Òmnium Cultural d’Osona una resolució que consta al DOGC 5806 en la qual es declara l'ermita de Sant Sebastià (terme de Vic i parròquia de Santa Eulàlia de Riuprimer), bé cultural d'interès nacional en la categoria de lloc històric.

Aquesta resolució ha valorat a favor doncs, l'informe presentat per l'Associació Cultural Espai Cat, elaborat pels senyors Aleix Andreu i Oliver i Xavier Rovira i Montells i avalat per Òmnium Cultural d'Osona, que sempre hi ha destinat la màxima col•laboració. Així mateix, el Consell Comarcal d'Osona i una bona representació dels ajuntaments d'Osona i el moianès van aprovar mocions a favor d'aquesta declaració que finalment ha estat assolida. “És molt important que la Generalitat de Catalunya per fi contempli com a patrimoni cultural català l'indret on es va signar l'anomenat Pacte dels Vigatans, que va significar l'inici de la Guerra de Successió a Catalunya en propiciar el posterior Pacte de Gènova. En aquesta línia, permetrà potenciar diversos projectes d'Òmnium com la Commemoració del Pacte dels Vigatans que es fa anualment des del 2005 (any del seu 300 aniversari), els Premis Literaris que porten el mateix nom i la Marxa dels Vigatans del 10 de setembre”, expliquen des d’Òmnium.


Un brindis pels patriotes catalans

Aquest dissabte, Espai Cat i Òmnium Cultural d’Osona han ofert una roda de premsa per donar els detalls de la resolució. “n qualsevol país normalitzat seria des de ja fa temps un lloc de culte i peregrinatge de tots els catalans per reconèixer als patriotes de la Guerra de Successió que van lluitar per les llibertats de la nació catalana. Ara, caldrà veure com es concreta la protecció de l’espai a nivell de dotacions econòmiques, millora dels accessos, i també si el projecte arquitectònic es podrà tirar endavant i s’hi podrà fer un centre d’interpretació històrica que faria créixer enormement el potencial d’aquest paratge emblemàtic de la Plana de Vic fins i tot a nivell turístic”, diuen des d’Òmnium.

Aleix Andreu i Marçal Orri, d’Espai Cat, han afirmat que ells ara ja passen el relleu a Òmnium Cultural de cara a fer el seguiment d’aquestes qüestions i a seguir potenciant els actes entorn la Marxa dels Vigatans que es fan des del 2005 a l’ermita. En aquest sentit, Txevi Rovira, tècnic d’Òmnium Osona, ha afirmat que aquest any la commemoració històrica del Pacte dels Vigatans serà el diumenge 15 de maig i comptarà amb uns actes especials per donar rellevància a la designació com a lloc històric. Així mateix, la Federació Llull, integrada per Òmnium, Acció Cultural del País Valencià i l’Obra Cultural Balear, el 2013 té l’acte central a Vic (farà 300 anys de l’execució del patriota Bac de Roda), i de cara al 2014, l’ermita ha de ser un dels pols principals de la celebració a nivell nacional dels 300 anys de la pèrdua de les nostres llibertats nacionals i formar part dels actes que està organitzant la Comissió Catalunya 2014 creada el 2005 per la Generalitat de Catalunya.

Espai Cat i Òmnium Osona han donat les gràcies també als 27 ajuntaments d’Osona i al Consell Comarcal d’Osona per haver donat suport a la moció a favor de la declaració de l’ermita, així com a l’Ajuntament de Moià (Bages) i a les persones i entitats que els han recolzat durant aquest procés. Ara els conviden a tots a seguir amatents per vetllar per l’acompliment d’aquest repte que és dignificar un espai clau en la història dels Països Catalans.

Posteriorment, una dotzena de persones han pujat a l’ermita de Sant Sebastià per fer un brindis a la memòria dels patriotes catalans de la Guerra de Successió.

Més informació, des del web d’Òmnium

Arxivat a