El CHV i la FCMPPO no veuen clara la futura residència mental de Gurb

L’anunci de la primera pedra, que es va posar dissabte, causa sorpresa entre els àmbits sanitaris comarcals. El Departament de Benestar Social i Família concertarà les 48 places del centre.

Redacció osona.com
14 de febrer del 2011
576_1297679630Gurb
576_1297679630Gurb | Xevi Mas
El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, el president del Consell Comarcal d'Osona, Miquel Arisa, i l'alcalde de Gurb, Joan Roca, en el moment de posar la primera pedra. Foto: Xevi Mas  

Gurb disposarà d’un nou equipament per a persones amb malaltia mental de 48 places. El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha col•locat aquest dissabte al matí la primera pedra d’aquesta residència que s’ubicarà a la ronda de l’Agricultura, cantonada amb el carrer Termenal, al sector Roda.
 
L’objectiu d’aquest servei és donar una atenció sociosanitària a persones amb discapacitat derivada de malaltia mental i altres problemàtiques afegides que requereixen un suport especialitzat. Es tracta, en definitiva, de persones amb trastorn mental en una situació de vulnerabilitat social, amb una incapacitació legal o amb problemes socials o sanitaris afegits: absència de suport familiar, manca d’habitatge dependència d’altres persones o dels recursos socials i sanitaris.
 
El Departament de Benestar Social i Família concertarà les 48 places de què disposarà el nou equipament, que serà impulsat i gestionat per la Fundació Vella Terra. “Aquesta iniciativa respon a la voluntat del Govern de treballar de la mà del tercer Sector, especialment en aquests moments de crisi econòmica, i aprofitar la inversió empresarial per impulsar nous equipaments”, expliquen des del Departament.
 
La Fundació Vella Terra és una entitat sense ànim de lucre amb 35 anys d’experiència. Disposa de diversos equipaments i serveis per a persones grans, amb discapacitat o amb malaltia mental. En total, hi treballen més de 450 persones.


Un munt d’incògnites

L’anunci de la posada de la primera pedra ha causat sorpresa entre el àmbits sanitaris i de serveis socials de la comarca. De fet, les absències a l’acte d’inauguració de representants de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO) i del Consorci Hospitalari de Vic (CHV) van ser més que significatives.

En aquest sentit, Mercè Generó, gerent FCMPPO i el director de Psiquiatria i Salut Mental del CHV, Francesc Arrufat, han explicat a Osona.com que per indicació dels Departaments d’Acció  Social (ara de Benestar Social i Família) i de Salut de la Generalitat s’havia format una comissió que es va posar a treballar l’octubre de 2008 per millorar el model tècnic que presentava la Fundació Vella Terra. Aquesta comissió estava formada per  tècniques dels Departaments de Benestar Social, de Salut, tècnics de la FCMPPO, del CHV,  i de la Fundació Vella Terra. De les sessions de treball es va desprendre el compromís de signar un conveni de col•laboració entre les diferents parts abans que es comencés a fer cap actuació al territori. La comissió també va treballar amb el disseny funcional de la residència, que es plantejava al Mas el Ricard.

“La darrera sessió de treball es va realitzar el maig de 2009. I no hem sabut mai més res del projecte. És més, ni sabíem que s’havia canviat la seva ubicació”, expliquen els dos representants. “Restem a l’espera de signatura del conveni  i de la valoració de com afectarà aquest recurs en el dimensionament dels diferents recursos socials i de salut d’Osona”, afegeixen.


Més informació sobre la residència mental de Gurb

Arxivat a