La nova residència per a malats mentals de Gurb neix amb incògnites

Els sectors de serveis socials i sanitaris de la comarca, sorpresos perquè encara no s’ha signat el conveni amb les parts implicades.

Redacció osona.com
11 de febrer del 2011
Maqueta de la futura residència per a persones amb malaltia mental de Gurb.
Maqueta de la futura residència per a persones amb malaltia mental de Gurb. | Ajuntament de Gurb
Maqueta de la futura residència per a persones amb malaltia mental de Gurb. Foto: Ajuntament de Gurb  

Aquest dissabte 12 de febrer, a les 11:30 del matí, es realitzarà a Gurb l’acte de col•locació de la primera pedra de la futura Residència Assistida d’alta intensitat que donarà servei a persones amb malaltia mental de tot Catalunya. Aquest nou centre tindrà una capacitat de 45 places i estarà destinat a persones en situació d’alta vulnerabilitat social i incapacitació legal derivats de trastorns mentals severs i altres problemes socials i sanitaris associats.

Es preveu que la finalització de les obres de la nova residència sigui a finals del mes de novembre d’enguany, i per a Gurb i Osona suposarà la contractació de més de 50 persones. L’acte de col•locació de la primera pedra serà presidit per Josep Lluís Cleries, conseller de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya.

La gestió de la residència serà a càrrec de la Fundació Vella Terra, una entitat sense ànim de lucre amb seu a Granollers, que gestiona serveis residencials i de centre de dia, transport sanitari i una unitat de tuteles, i que promociona l’autonomia de les persones i dóna suport en situació de risc social. Per altra banda, part de la inversió la realitzarà l’ICASS, l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya. Per tant, el centre tindrà un caràcter concertat, amb una part d’inversió pública i una altre de privada.

L’anunci de la posada de la primera pedra ha causat sorpresa entre el àmbits sanitaris i de serveis socials de la comarca. Quan es va decidir ubicar el centre a Osona es va pactar entre totes les parts implicades que se signaria un conveni. De moment, aquest document encara no s’ha signat.

“Estem pendents del conveni amb els serveis sanitaris i socials de la comarca, entra la Fundació i l’ICASS i els departaments de Benestar Social i Salut”, diu Gràcia Ferrer, regidora d’ERC a Vic i psiquiatra de professió. “Falta acabar de veure com es concretaran les places i quina repercussió tindrà a nivell sanitari i social a la comarca”, afegeix.

Les formes amb les que s’ha fet l’anunci per la premsa tampoc han agradat massa entre les entitats implicades. Ningú ha comunicat res oficialment i totes han rebut una simple invitació per assistir a la posada de la primera pedra, sense cap explicació addicional.

Posats en contacte amb la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona, la seva gerent ha declinat fer declaracions fins la setmana que ve, quan tingui més informació. De moment, oficialment només han rebut una breu invitació per a aquest dissabte.

Més informació sobre la residència mental de Gurb