La Guàrdia Civil decideix les festes tradicionals catalanes?

Els trabucaires lamenten les decisions del cos armat per la prohibició d'unes salves de trabuc aquest diumenge en una commemoració patriòtica a Osona.

Redacció
06 de febrer del 2011

El president de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, Antoni Moliner, s'ha mostrat molt molest arran de la prohibició d'unes salves de trabuc a la commemoració històrica -els Màrtirs de la Gleva de 1714- que s'ha celebrat aquest diumenge a Sant Hipòlit de Voltregà (Osona).

La suspensió per part de la delegació del govern espanyol s'ha basat en un informe de la Guàrdia Civil que, en base al reglament d'armes, assegura que només es poden utilitzar aquest tipus d'armes d'avantcàrrega en llocs públics quan es tracta de festes tradicionals i la d'Osona no ho és. "Creiem que no ha de ser la Guàrdia Civil qui ha de decidir quines són les festes tradicionals catalanes", ha afirmat Moliner.

"Els alcaldes de cada població han de ser els únics que han de determinar quines són les festes tradicionals catalanes i què es cultura popular", ha defensat el president de la Coordinadora de Trabucaires, que ha recordat que davant les "ambigüitats" del reglament d'armes ja han presentat una sèrie d'al·legacions a Madrid.

"Tenim el suport de la Federació de Municipis i els diputats catalans. L'alcalde de la població ha de ser el que determini quin és un acte de cultura popular i no ho ha de fer un cos armat de seguretat, que ja té les seves funcions", ha insistit Moliner. "Si ara a Vic es fes un campionat Mundial de petanca i nosaltres, els trabucaires, hi volguéssim participar no podríem", ha puntualitzat.

Des de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya també es lamenta certa "mala fe" de la Guàrdia Civil, ja que no és la primera vegada ni l'última que els impedeixen d'acudir a una celebració històrica o en un acte popular. "Darrerament estem patint denegacions força estranyes per part de la delegació del govern espanyol. Van a remolc del què diu la Guàrdia Civil, que aplica el reglament sense entendre ni importar-li la cultura de casa", ha sentenciat Moliner, que ha posat l'exemple de la prohibició el passat 10 de desembre de l'actuació de la Colla de Trabucaires de Castellar del Riu a l'arribada del Patge i dels Reis d'Orient "perquè no són festes tradicionals".

"Aquest permís s'està utilitzant una mica en contra la cultura catalana. Aquest article 107 del reglament d'armes s'aplica de forma restrictiva i totes les noves manifestacions i recreacions no es poden fer en no ser festa tradicional. És un desgavell", ha lamentat el president de la Coordinadora de Trabucaires.

"Per tant, creiem ha d'estar en mans dels alcaldes i no d'un cos armat com la Guàrdia Civil el concepte de què és una festa tradicional a Catalunya i què no", ha finalitzat Moliner.