Un minut de silenci substitueix avui les salves prohibides a la Gleva

En cas de disparar, Miquelets i Trabucaires podrien perdre les seves llicències d'armes

Redacció
06 de febrer del 2011
L'acte de recordança dels màrtirs catalans de 1714 que se celebra avui diumenge a la Gleva no tindrà les salves d'honor que havien de disparar els Trabucaires i els Miquelets, que seran substituïdes per un minut de silenci i l'engegada d'una sorollosa traca.

Aquest és el resultat de la prohibició per part de les autoritats espanyoles, que van considerar que aquest tipus de demostracions no es podien portar a terme perquè l'acte d'homenatge als 120 patriotes assassinats per l'exèrcit borbònic d'ocupació no és una festa tradicional catalana.

En cas de fer ús de les armes de foc, la delegació del Govern espanyol a Cataunya podria retirar les llicencies als autors i fins i tot requisar-los les armes. És per això que haurien desistit d'engegar els trets de salves.

Es dóna la circumstància que aquesta no és la primera vegada que aquests grups de cultura popular catalana pateixen una situació semblant, que tindria com a precedent la prohiibició de l'a sortida dels trabucaires a rebre el Patge Reial de Castellar de Riu, al Berguedà, el Nadal de 2010.

Òmnium Cultural del Voltreganès, entitat organitzadora de la jornada, ha rebutjat la prohibició i ha cridat a una assistència massiva a les activitats que tindran lloc a Sant Hipòlit i la Gleva a partir de les cinc de la tarda d'avui diumenge.

Informacions anteriors:

- "Les autoritats espanyoles prohibiexen les salves enhonor als màrtirs de 1714 a la Gleva".
- Programa d'actes i més informació