Les autoritats espanyoles prohibeixen les salves en honor als màrtirs del 1714 de la Gleva

Grups de trabucaires havien de participar en l'acte patriòtic convocat per diumenge a la tarda a Sant Hipòlit i la Gleva - Òmnium demana assistència massiva a l'acte

per Redacció, 4 de febrer de 2011 a les 21:08 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de febrer de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


La Delegació del Govern espanyol a Catalunya ha comunicat avui divendres que ha prohibit que el proper diumenge a la tarda es disparin salves de trabuc en honor dels 120 patriotes catalans assassinats per l'exèrcit d'ocupació a la Gleva l'any 1714.L'acte està organitzat per Òmnium Cultural del Voltreganès i tenia prevista la participació de grups de trabucaires, Miquelets i d'altres col·lelctius de soldats d'època. Les activitats programades inclouen una desfilada de soldats d'època i trabucaires, una processó de torxes i unes salves d'honor.


La decisió ha estat comunicada per la subdelegada del Govern espanyol a Catalunya, Montserrat García Llovera, i es fonamenta en un informe de la Guardia Civil que considera que l'acte de diumenge no és una festa tradicional catalana reconeguda.

Òmnium Cultural ha reaccionat enèrgicament amb un comunicat de rebuig a aquesta prohiibició.

- Més info sobre l'acte de diumenge.

- Web de Miquelets de Catalunya.
- Nota de la prohibició als Miquelets.
- Nota de la prohibició als Trabucaires. 

..........................................................


Òmnium Cultural rebutja la prohibició

COMUNICAT

La Guàrdia Civil decideix què és una festa tradicional a Catalunya

Avui les associacions Miquelets de Catalunya i Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, han rebut una denegació d'exhibició de salves de pólvora disparades amb trabucs després que s'hagués demanat la pertinent autorització administrativa a la Delegació del Govern espanyol a Catalunya, per poder actuar el proper diumenge a la commemoració dels fets de La Gleva de 1714 que organitza Òmnium Cultural.

La subdelegada del Govern espanyol a Barcelona Montserrat Garcia Llovera, ha emès un comunicat on es desprèn que segons el reglament d'armes és la "subdelegada" de torn qui decideix, però pel que es veu es basa en un informe d'un funcionari -un número de la benemérita-, que decideix en base a l'article 107 del Real Decret 137/1993, de 29 de gener pel que s'aprova el reglament d'armes que permet la possibilitat d'utilització d'armes d'avantcarga en llocs públics només en casos de festes tradicionals. El més greu és que l'article 107 no defineix ni llista què es considera "festejo tradicional" i què no. Per tant la subdelegada del Govern espanyol es refia del criteri d'un Guàrdia Civil per decidir què és una festa tradicional a Catalunya i què no.

El sol fet de que grups de cultura tradicional com els Miquelets i els Trabucaires, ja és de per sí una expressió cultural tradicional i hauria de garantir l’autorització pertinent. A més, els actes de commemoració, s’emmarquen entorn al Santuari de la Mare de Déu de La Gleva, on van ser assassinats 120 soldats austriacistes a traïció pels borbònics després d’haver-se rendit. Cal remarcar que la Festa Major de la Mare de Déu de la Gleva, està inventariada i avalada per l'Ajuntament de Les Masies de Voltregà (Osona) al voltant de la festivitat de les “marededéu trobades", quan el santuari de la Gleva celebra la Festa major. Es tracta, com el mateix nom indica, de tot un seguit d’activitats festives i, també, religioses que se celebren a tota la barriada propera al santuari i que pertany al municipi de les Masies de Voltregà. El santuari és un temple religiós que conté la imatge mariana que va ser batejada com a patrona de la Plana de Vic, la Mare de Déu de la Gleva.

ARTICLE 107 DEL REGLAMENT D’ARMES

 (...)

Las armas largas y cortas de avancarga y las demás armas de fuego antiguas o históricas, sus reproducciones y asimiladas, susceptibles de hacer fuego, y las de sistema Flobert, salvo en los casos de festejos tradicionales -en los que, previa autorización del Delegado o Subdelegado del Gobierno, se podrán utilizar en lugares públicos únicamente con pólvora-, se utilizarán exclusivamente en campos, galerías o polígonos de tiro de concurso y terrenos cinegéticos, controlados, para prácticas y competiciones, a cuyo efecto las armas largas y cortas de avancarga y las demás de la categoría 6.2, precisarán la posesión de un certificado de banco oficial de pruebas para cada arma y la obtención de autorización especial, que podrá amparar un número ilimitado de estas armas, en la forma prevenida en el artículo 101. Las de sistema Flobert podrán ser utilizadas también en la explotación de puestos de tiro al blanco, especialmente autorizados para estas armas.

Davant aquest greuge que considerem completament arbitrari i fora de lloc, demanem que tothom doni suport a la commemoració dels fets de La Gleva de 1714 perquè sigui multitudinària i alhora poder reivindicar les festes tradicionals de Catalunya.


Òmnium Cultural d’Osona
Miquelets de Catalunya
Coordinadora de Trabucaires de Catalunya
Vic, 4 de febrer de 2011.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació