La UVic es posiciona com a referent internacional de les cures pal•liatives

El centre i l’Institut Català d’Oncologia impulsen un nou institut en l’àmbit de la qualitat en l’atenció a persones en situació de vulnerabilitat. La ciutat dóna un pas més en el seu model d’atenció geriàtrica i malalts crònics.

Redacció osona.com
04 de febrer del 2011
Presentació del nou institut, en roda de premsa.
Presentació del nou institut, en roda de premsa. | Universitat de Vic
Presentació del nou institut, en roda de premsa. Foto: Universitat de Vic

El rector de la universitat de Vic, Jordi Montaña i el president i conseller-delegat de l’Institut Català d’Oncologia, Josep M. Vilà,  han signat aquesta setmana un acord d’intencions per començar a posar les bases del que ha de ser un nou institut universitari en l’àmbit de la qualitat en l’atenció a persones en situació de vulnerabilitat. Està previst que en aquest projecte hi tinguin cabuda totes les institucions del Sistema Integral de Salut d’Osona i que sigui un institut de referència nacional i internacional en l’àmbit de les cures pal•liatives.

Que el sistema d’atenció geriàtrica i de malalts crònics avançats d’Osona ja fa anys que és un referent, no és cap secret. Així ho va manifestar Xavier Gómez-Batiste, director del centre col•laborador de l’OMS i ànima del projecte, que el va qualificar “d’excel•lent, competent i reconegut”.   Del que es tracta ara és de donar un pas més. Amb el nou institut, la Universitat de Vic esdevindrà, amb el suport de l’Institut Català d’Oncologia, el pal de paller per posar en comú els recursos i les experiències complementàries (hospitalària, sociosanitària, comunitària i acadèmica) de les institucions de l’àmbit referencial d’Osona. Un dels objectius de l’institut és que pugui liderar la Recerca i la Transferència de Coneixement de les cures pal•liatives i d’assistència a la mort per donar-les a conèixer al món.

La signatura del conveni va rebre el suport explícit del qui fou 18 anys director dels Programes de Càncer de l’OMS, Jan Stjensward. Coneixedor de la feina feta per les institucions geriàtriques osonenques, afirmà que molts dels programes de l’OMS  actualment tenen relació amb Vic, perquè han demostrat la seva eficiència. En un context en què el dret a la qualitat de vida forma part dels Drets Fonamentals, Vic es converteix en el referent que indica com han de procedir els països del món “alguns clarament identificats amb l’Estat de Benestar”, en el camp de les cures pal•liatives. Stjensward va acabar dient que “és un privilegi per l’OMS de poder establir una relació de partner amb la Universitat de Vic” i va felicitar la universitat i l’Institut Català d’Oncologia per la iniciativa.


-----------------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC
Jan Stjensward, l’expert mundial en cures pal•liatives i càncer ha estat rebut per Josep M. Vila d’Abadal

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, va rebre dimarts a la tarda  Jan Stjensward, expert mundial en cures  pal•liatives i càncer. Stjensward ha treballat durant 18 anys com a director dels Programes de Càncer de l’Organització Mundial de la Salut i ha visitat la ciutat de Vic per apadrinar un nou Institut Universitari lligat a la UVic i l’Institut Català d’Oncologia que ha de ser un referent en l’atenció de les persones.

No és cap secret que Vic és pionera en cures pal•liatives amb un centre de referència que és l’Hospital de la Santa Creu. Precisament el Dr. Stjensward reconeix que molts dels programes de l’OMS  tenen relació amb Vic perquè han demostrat la seva eficiència.

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, ha rebut Jan Stjensward a l’Ajuntament. Foto: Ajuntament de Vic
Arxivat a