Francesc Homs serà el portaveu permanent del nou Govern

Membre del "pinyol", negociador de l'Estatut i del finançament, el diputat osonenc es configura com la mà dreta del president

Quico Sallés
29 de desembre del 2011
576_1288254874homs1
576_1288254874homs1 | QS/ND
Quico Homs, la mà dreta de Mas al Govern. Foto: QS/ND

Ara fa uns quatre anys a Vic, Francesc Homs i Josep Salom van convidar uns quants periodistes d'Osona a dinar. En el transcurs del dinar, Homs, en plena negociació turbulenta de l'Estatut, es va definir com el "típic anarquista català".

Recordava que a Catalunya les famílies diuen massa allò del "nen, tu no t'hi emboliquis", però ell no en va fer cas, i ara és la mà dreta d'Artur Mas en una legislatura que promet ser difícil. El president ha firmat el decret que el nomena Secretari general de la presidència, una mena d'enginyer en cap del vaixell que el líder de CiU ha de comandar.

I avui es confirma que també serà el portaveu del Govern de forma permanent, per tal d'assegurar un discurs unificat, a diferència del torn rotatiu que ha mantingut el govern MOntilla en tota la legislatura

Francesc Homs (Vic, 1969), és llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha treballat en una empresa de distribució d'aliments, en una entitat financera, en un despatx d'advocats i en una consultoria. Actualment viu a Taradell. Homs se'l circumscriu com un dels homes més fidels a Artur Mas i forma part del que s'anomena el "pinyol", és a dir, el nucli dur més proper al líder de CiU.

Homs milita a Convergència Democràtica de Catalunya des del 1993, i és membre de l'Executiva Nacional i del secretariat permanent del partit. Va desenvolupar el programa de les eleccions del 2010 i es va encarregar de la campanya de les eleccions europees. També és secretari Executiu de Projecte Estudis i Programes de CDC i responsable de la Casa Gran del Catalanisme.

Ha estat parlamentari aquestes dues últimes legislatures i va anar agafant rellevància en el mandat de Pasqual Maragall quan es va encarregar de fixar i defensar la posició de CiU com a ponent en el debat estatutari, i posteriorment en la legislatura de José Montilla amb la negociació del finançament amb el tripartit.

El proper secretari general de la Presidència ha escrit en aquests anys un parell de llibres sobre dret i política: 'Catalunya a judici' (2008) i 'Dret a decidir, estació concert' (2010). El primer recull la seva experiència com a ponent i negociador de l'Estatut. El segon, publicat recentment, entronca amb l'aposta estrella de CiU en les últimes eleccions: el concert econòmic.

Aquest no serà el primer càrrec institucional que exerceix Homs en el Govern de la Generalitat. Entre el 1996 i el 2003 va ocupar diversos càrrecs en l'àmbit de l'administració pública catalana, entre els quals destaca el de director general d'Afers Interdepartamentals del Departament de la Presidència. Així mateix, va ser membre de la Comissió Executiva del Consell Econòmic i Social de Catalunya (CTESC).

De caràcter reposat i paraula tranquil·la, serà l'únic osonenc que formarà part del nucli de poder de presidència. Homs, serà doncs, l'osonenc a la cort del rei Artur.