Un hiperactiu Vila d’Abadal i les eleccions marquen el 2010 a Osona

RESUM DE L'ANY. Osona.com ha preparat un recull amb les notícies més importants durant aquests dotze mesos. La polèmica del padró, la inauguració de l’Atlàntida i el reformat barri del Remei a Vic, les nevades, les consultes sobiranistes, l’elecció del nou rector de la UVic, l’inici de les obres de la plaça Fra Bernadí de Manlleu, els campionats del món i l’assassinat d’una noia a Vic, titulars informatius del 2010.

Redacció osona.com
28 de desembre del 2011
Els tres diputats osonencs, aquest dijous després de la sessió constitutiva del Parlament.
Els tres diputats osonencs, aquest dijous després de la sessió constitutiva del Parlament. | Joan Mill
Els tres diputats osonencs, en la sessió constitutiva del Parlament. Foto: Joan Mill

Si haguéssim de citar el gran protagonista de l’actualitat a la comarca d’Osona durant l’any 2010 no tindríem cap dubte. El gran animador informatiu ha estat l’alcalde de la ciutat de Vic i flamant diputat, Josep Maria Vila d’Abadal.

Vila d’Abadal, com a cap del consistori vigatà, s’ha vist immers en diverses polèmiques. A principis d’any va esclatar el tema de l’empadronament. L’Ajuntament de Vic va intentar modificar l’accés al padró dels immigrants, però va haver de fer marxa enrere després d’un informe del Serveis Jurídics de l’Estat. La decisió de l’Ajuntament va aixecar una gran polseguera que va travessar les fronteres del nostre país i va obrir un debat acarnissat que tenia com a última esglaó les eleccions al Parlament de Catalunya. Els problemes per Vila d’Abadal van continuar amb la sentència que obligava a reincorporar Antoni Jurjo al capdavant de la Guàrdia Urbana i l’elecció del nou rector de la Universitat de Vic, Jordi Muntanya, que es va tirar endavant amb l’oposició frontal del claustre universitari.

Tot i el desgast polític que li poden haver causat aquestes embranzides cap endavant, Vila d’Abadal té uns quants asos a la màniga. I és que l’alcalde de Vic té una brillant carta de presentació, un llistat d’equipaments que s’han estrenat durant aquest any i que han canviat la fisonomia de la ciutat: teatre Atlàntida, Farinera, reforma integral del barri del Remei, El Montseny, Orfeó Vigatà i Arxiu Comarcal. A més, Vila d’Abadal i la seva mà dreta Xavier Solà han aconseguit consensuar amb totes les forces de l’oposició un POUM històric per a la ciutat. Per acabar, la cirereta del pastís ha estat l’entrada de Vila d’Abadal al Parlament, on ha obtingut un escó de diputat.

Precisament, les eleccions al Parlament de Catalunya han marcat l’agenda política al llarg de tot aquest any a Osona. Unes eleccions que, a la comarca, han tingut a CiU com a clar vencedor i PSC i ERC com a perdedors.  L’actualitat local també ha tingut altres temes importants, com les dues nevades, l’inici de les obres de la plaça Fra Bernadí de Manlleu, les darreres tongades de les consultes sobiranistes, el lip dub per la independència, l’assassinat d’una noia a Vic, el relleu a la presidència de la Cambra de Comerç a Osona, la sentència sobre la planta de purins (que no serà enderrocada) o la inauguració dels quatre carrils de la C-17 fins a Sora. Sense oblidar algunes de les grans fites esportives: campionats dels món de Ramon Julian i Xevi Pons i Copa del Rei i Superpoca del CP Vic.  De tot plegat, Osona.com us n’ha preparat un recull, amb les notícies més importants de l’any separades per categories.


POLÍTICA

Les eleccions a la Generalitat de Catalunya, celebrades el passat 28 de novembre, han marcat l’agenda política al llarg de tot l’any 2010. Els resultats de l’escrutini a Osona van donar a CiU com a clar vencedor, amb més de la meitat dels vots i la victòria a tots els municipis. SI es va situar com a la segona força i el PSC i ERC van obtenir uns dels pitjors resultats de la seva història. PxC no va aconseguir entrar al Parlament. Finalment, la comarca s’ha quedat amb tres diputats, tots ells de CiU: Josep Maria Vila d’Abadal, Ramon Espadaler i Quico Homs. Aquest darrer ocuparà un lloc important al nou Govern d’Artur Mas, ja que serà secretari general de la Presidència.

D’altre banda, els partits ja han començat a fer els primers moviments de cara a les eleccions municipals, previstes per al maig del 2011. De moment, destaca la presentació de Marc Fontserè (PSC) com a  relleu de Miquel Franch a Torelló, i l’anunci de Pere Prat on va dir que tornarà a repetir com a candidat d'ERC a l'alcaldia de Manlleu. Solidariat es presentarà a les eleccions a la comarca. Reagrupament ho ha desestimat.

Les consultes sobiranistes han continuat a la comarca. Aquest any, fins a tres ocasions els pobles osonencs han acudit a les urnes.

Una de les accions polítiques més sorprenents a la comarca ha estat l’enregistrament d’un lip dub per la independència, a la plaça Major de Vic. La iniciativa ha batut el rècord mundial de participació.

- Homs, contramestre de Mas. El taradellenc serà secretari general de la Presidència.
- Unes 300 persones protesten sota la pluja a Vic contra la sentència del Suprem i en defensa de la immersió lingüística
- Resum de notícies publicades sobre les eleccions al Parlament
- Osona es bolca en una Diada més reivindicativa que mai. Recull de fotos de la commemoració a Vic, Torelló, Manlleu, Roda de Ter, Masies de Roda i Tona.


El lip dub per la independència, enregistrat a Vic

- Tapial i Arau es querellen contra set ministres israelians per delictes de lesa humanitat. És la primera denúncia que es presenta a Europa pel cas de la flota solidària a Gaza, que va acabar amb nou morts.
- Recull de notícies publicades sobre les eleccions municipals del 2011
- Lip dub per la independència a la plaça major de Vic.
- La manifestació independentista del 10-J a Barcelona reuneix entre 1,1 i 1,5 milions de persones segons la Guàrdia Urbana i Òmnium Cultural, molts d'ells osonencs

- Sobremunt, la població més independentista de tot Catalunya. Consultes sobiranistes.
- Els autocars donen una empenta a la concentració antiracista de Vic. La protesta aconsegueix reunir unes 500 persones a la plaça Major de Vic, moltes d’elles de fora de la comarca.
- Cinc municipis tornen a donar un gran SÍ a la independència. Tercera onada de consultes sobiranistes, ara a Balenyà, Lluçà, Olost, Espinelves i Muntanyola.
- Oristà i Pruit i Rupit donen un SÍ massiu a la independència. Consultes sobiranistes.


SOCIETAT

Els temps i les carreteres han tornat a situar-se al capdamunt de les notícies més llegides al nostre diari. Pel que fa a la meteorologia, destacar les dues nevades que hi van haver a principi d’any. A la xarxa viària, ha estat important l’obertura del doble carril de la C-17 fins a Sora.

Un altre dels esdeveniments importants ha estat la mort del filòsof Raimon Pannikar. També l’elecció de Jordi Montaña com a nou rector de la UVic, immersa en una força polèmica. El Patronat de la FUB el va escollir per majoria absoluta, tot i el rebuig aclaparador del Claustre.

- Mort del filòsof Raimon Pannikar.
- Comencen els treballs previs del desdoblament de l'Eix en el tram entre Cervera-Gurb.
- Recull de notícies publicades sobre l’elecció de nou rector de la UVic.
- Rodalies posa en marxa el nou tren semidirecte entre Barcelona i Puigcerdà
- Dona pareix als lavabos de l’hospital.
- Inauguració del nou tram desdoblat de la C-17 fins a Sora. El juny del 2011 arribarà a Ripoll.
- L’acord amb la banca permet desencallar el desdoblament de l’Eix Transversal
- La moda dels lip dub
- Educació frena la supressió del batxillerat nocturn
- El relleu del cap dels Mossos d'Esquadra d'Osona es fa efectiu. Antoni Mestres ocupa el càrrec de - Manuel Sánchez, a Vic des del 2006.
- El túnel de Bracons, un any després
- Desallotjament d’un campament anti MAT a Sant Hilari de Sacalm, prop de Vilanova de Sau

- Vaga a les escoles, 17 de març.

Dos nens fan un ninot de neu, el passat més de març a al barri de Vista-Alegre de Manlleu. Foto: Adrià Costa

- Francesc Codina, nou degà de la Facultat d'Educació de la Universitat de Vic. Substitueix en el càrrec Pere Pujolàs.
- A principis de març, gran nevada. Recull de fotos.
- Signatura del contracte programa de la UVic per al període 2008-2012. El Govern aportarà 40,3 milions d'euros al centre.
- Temporal de neu, 6 de gener. Recull de fotos.


MUNICIPIS

Amb el permís de Manlleu, que ha iniciat les obres a la plaça Fra Bernadí de Manlleu, el gran animador de l’àmbit municipal ha estat l’Ajuntament de Vic.  Per un costat, perquè s’ha vist immers en dues fortes polèmiques: l’intent de modificar els criteris d’accés a l’empadronament dels immigrants, que va aixecar una gran polseguera, amb la intervenció de ministres i presidents, i la sentència que obligava a reincorporar Antoni Jurjo com a cap de la Guàrdia Urbana. Per un altre, el consistori vigatà ha presentat un reguitzell immaculat d’accions urbanístiques que han transformat la ciutat: Orfeó Vigatà, Atlàntida, centre cívic el Montseny, pla de barris al Remei, Arxiu Comarcal i Farinera. A més, l’Ajuntament ha aprovat el nou POUM, amb el suport de totes les forces del consistori.

- Comencen les obres a la plaça Fra Bernadí de Manlleu.
- Recull de notícies publicades sobre l’empadronament a Vic
- Sentència polèmica. Antoni Jurjo ja patrulla pels carrers de Vic com a cap de la Guàrdia Urbana.
- Jutjat penal de Vic, brega dialèctica entre Montserrat Tura i Josep Maria Vila d’Abadal
- El pressupost del Consell Comarcal per al 2011 torna a caure en picat. En dos exercicis, els números s’han reduït un 37,5%.
- La Comissió d’Urbanisme dóna el darrer vist-i-plau al nou POUM de Vic. El pla podria entrar en vigor a finals de febrer, un cop surti publicat al DOGC
- Vic llueix una Farinera reformada de dalt a baix.
- Una caminada popular inaugura l’Anella Verda que encercla tota la ciutat de Vic.
- La nova plaça de Sant Bartomeu del Grau comença a prendre forma.
- Vic inaugura el nou centre cívic El Montseny. L’equipament també acull la seu reformada de l’Escola d’Adults.
- El POUM d’Olost incorpora dos polígons industrials.


La popularitat de Vila d'Abadal va arribar al programa 'Polònia' de TV3

- El PUOSC 2011 evita la crisi i subvenciona 6,2 MEUR de 42 projectes d'Osona.
- El cas del jutge de pau de Tona acaba en harmonia i amb un regidor menys de CiU. Tona Futur i CiU reelegeixen Josep Sardà al càrrec. Ramon Grau dimiteix com a membre del consistori.
- Vic inaugura la reforma integral del barri del Remei.
- Josep Rafús, víctima del cas Jurjo. El regidor de l'equip de govern de CiU de Vic deixa a petició pròpia la cartera de Governació i és substituït per Àlvar Solà.
- Ple: l'Ajuntament de Vic també «s'exclou moralment» de la Constitució
- Vic inaugura el complex cultural de l’Atlàntida.
- Vic estrena l'Orfeó. L’església dels Trinitaris s’ha restaurat i s’ha convertit en un espai polivalent.
- L’Arxiu Comarcal d’Osona i Municipal de Vic ha costat 3,1 milions d'euros. El conseller de Cultural, - Joan Manuel Tresserras, inaugura l’equipament.
- Joan Roura: «L'únic que hi ha decidit és que a Tavèrnoles no hi haurà naus industrials». Osona.com entrevista l'alcalde de Tavèrnoles.
- Joaquim Nadal signa convenis de la llei de barris per valor de 16,6 MEUR. El conseller rubrica l’acord amb Centelles, Sant Bartomeu i Torelló.
- El nou cap de policia de Tona fa una aposta ferma per la proximitat. Ferran Pérez Morán substitueix Moisès Gimeno, apartat del càrrec per unes presumptes faltes disciplinàries.


SUCCESSOS

L’assassinat d’una noia, a mans del seu company en un barri benestant de Vic, va sacsejar l’aparent tranquil•litat de la comarca. També va impactar a la ciutadania l’accident a l’estació de Torelló, on un tren va atropellar una dona que travessava pel pas de vianants.

La crònica de successos es completa amb un índex molt elevat d’accidents mortals a les carreteres osonenques. Els sinistres han tingut lloc, en la majoria d’ocasions, a l’Eix Transversal.

- Principis de novembre. Un mort a l’Eix Transversal.
- Un veí de Vic mor en un accident de caça a Collsuspina. L’escultor Pere Puntí va rebre un tret d’un seu company, que el va confondre amb un senglar.
- Roda de Ter posa en funcionament les polèmiques càmeres de vídeovigilància.
- Un tren envesteix un cotxe en un pas a nivell de Sant Quirze.

- Setanta anys del gran aiguat del Ter. La nit del 17 d'octubre de 1940 el riu es va desbordar i va causar grans destrosses i víctimes a Manlleu, Torelló, Roda i d'altres poblacions.
- Un home de Tona i la seva parella moren en un accident d’autobús a Laos.
- Els responsables de la tirolina del Gurri Xic hauran de pagar una indemnització milionària. L’accident va deixar un nen en cadira de rodes.
- Una petita baralla en un bar de Vic acaba amb un mort.
- Una jove mor en un xoc entre un cotxe i un camió a l'Eix Transversal. L'accident ha tingut lloc a Gurb. La noia era d'Oristà.
- Accident de trànsit mortal a Folgueroles. Un veí de Taradell de 32 anys, la víctima.
- Un veí de Gurb perd la vida en un accident de trànsit a Alp.
- Mor ofegat un manlleuenc a Sant Martí d'Empúries. Tenia 71 anys. Un problema cardíac causa possible de la tragèdia.
- Una veïna de Torelló mor atropellada per un tren a l'estació.
- El camioner mort a Sant Martí de Centelles era de Vic. El camió va bolcar mentre descarregava terra per les obres d'ampliació d'un camí.
- Quatre morts en un accident a l'Eix a Artés. Una de les víctimes és una veïna de Torelló, de 37 anys.
- Un home mor atropellat a dins de Manlleu. Feia sis anys que no hi havia un accident mortal al nucli urbà.
- Una mamà sense seny. Els Mossos detenen una noia de Sant Hipòlit després d'una topada. La jove conduïa en contra direcció, ben torrada i amb un nadó de quatre mesos al seient del darrera.
- L’excap de policia de Tona, Moisès Gimeno, no es dóna per vençut. Ara presenta una querella criminal contra tot l’equip de govern (CiU), basant-se en una conversa que l'agent va enregistrar en secret.
- Un home mata la seva parella a Vic i després s'intenta suïcidar.

- Mor atropellat a la C-17 a les Masies de Voltregà, quan va baixar del seu vehicle.
- Accident mortal a Prats. Un veí de Sant Feliu Saserra de 22 anys, mort en sortir de la carretera.
- Atac i robatori violent a La Torratxa. Destrossa de mobiliari, trencadissa de vidres, una moto calcinada...



ECONOMIA

La comarca, com la resta del país, pateix una greu crisi econòmica. Les dades de l’atur no remunten i el govern de Madrid, per evitar la fallida, ha aplicat un paquet de retallades socials. Els sindicats no ho veuen amb bons ulls i van convocar una vaga general, el passat 29 de setembre. Osona s’hi va adherir.

El relleu a la presidència de la delegació osonenca de la Cambra de Comerç ha estat una altre de les notícies econòmiques importants. Josep Pujadas ha substituït Oriol Guixà.

Per últim, cal destacar que la planta de purins de Santa Maria de Corcó s’ha salvat de l’enderroc.

- Casa Tarradellas inverteix 15 MEUR en un centre d’investigació de farines.
- El nou Consell de la delegació de la Cambra de Comerç a Osona es posa en marxa. L’ens està presidit per Josep Pujadas. Per primer cop s’incorporen dones empresàries.
- La planta de purins de Santa Maria de Corcó se salva de l’enderroc.

- El nombre d’aturats a Osona baixa lleugerament per tercer mes consecutiu. La comarca finalitza el novembre amb 11.843 persones sense feina. Cliqueu enllaços per veure dades de tot l’any.

La planta de purins de Santa Maria de Corcó. Foto: Adrià Costa

- Recull de notícies publicades de la vaga general
- Els treballadors de Colomer i Munmany protesten perquè no se’ls han pagat les indemnitzacions.
- Nandu Jubany reforma el restaurant de dalt a baix
- La indústria a Osona cau en picat en només un any
- El tancament d’una distribuïdora fa trontollar l’activitat d’Eumo Editorial. Arc de Berà congela el pagament a l’editorial vigatana, que representa el 40% del seu pressupost.
- UGT reclama un pla de viabilitat per assegurar tots els llocs de treball a Covit, després de l’incendi.
- Vemsa ven Covit de Torelló a una firma especialitzada en fer ressorgir empreses.
- Oriol Guixà, nou coordinador de les 10 delegacions de la Cambra de Comerç.
- Bon Preu tanca la compra d’Intermarché amb la integració de 30 centres
- Les bruixes i els bandolers es postulen com a reclam turístic. Olost, Sant Feliu Sasserra, Arbúcies, Sant Hilari de Sacalm i Viladrau constitueixen l'associació que ha de tirar endavant un projecte comú.
- Sentència històrica d’un tribunal sobre la «llonganissa de Vic». El jutge dóna la raó a Pau Arboix, que va rebutjar pertànyer a la IGP però ha continuat utilitzant l’indicatiu.

- La vaga de cinemes a Vic col•lecciona detractors.


FIRES I FESTES

El Mercat Medieval de Vic i el Carnaval de Terra Endins de Torelló han tornat a ser les cites més multitudinàries del calendari de fires i festes de la comarca. Al seu voltant, altres certàmens que, poc a poc, es van consolidant, com la Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu, la Fira del Jovent d’Alpens, la Festa del Serpent de Manlleu o el Mercat de Música Viva de Vic.

Cal destacar, enguany, l’estrena d’una nova fira a Vic, amb un component molt lúdic: el Mercat de la Muntanya Activa.

La majoria d'enllaços que us presentem porten incorporades galeries de fotos.

- El Badanadal de Manlleu ja patina. La pista i el tobogan de gel, grans atractius.
- El Mercat Medieval de Vic supera els 300.000 visitants.
- Tona, capital de la joguina. La festa major acull una nova edició de la Fira de la Pesseta i i la Fira Jocjoc.
- El Mercat de Muntanya Activa de Vic passa amb nota la seva primera edició.
- El bandolerisme es consolida com a eix temàtic de la renovada Fira d'Olost.
- Vic reuneix 2.000 geganters i més de 100 colles d’arreu dels Països Catalans. La trobada ha commemorat els 25 anys de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya.
- Recull de notícies de les festes majors d’Osona.
- La Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu no afluixa.
- Recull de notícies publicades del Mercat de la Música Viva de Vic.

- El bandoler Toca-sons s’escapoleix de la forca gràcies al clam popular de Taradell.
- La Festa del Serpent de Manlleu es consolida.
- El concurs de bellesa canina reuneix més de 700 gossos a Vic. La cita era puntuable per al campionat estatal.

- La Fira del Jovent d'Alpens es converteix en el punt de trobada del món de la forja.
- Tàrrega transfereix a Manlleu la capitalitat gegantera de Catalunya. En una jornada festiva en la que hi participen 140 colles i 400 gegants.
- El Mercat del Ram rep uns 200.000 visitants.
- La Gran Rua fa pujar la temperatura del Carnaval de Terra Endins.
- Vic festeja el Dijous Llarder mentre reivindica el sector d'elaboració del porc.
- Les bruixes i els bocs prenen Centelles. El Cau de Bruixes tanca amb un nou èxit de públic.


CULTURA

- Actes de Nadal a Osona, 2009-2010
- Viladrau tira de la tradició i crea el festival de música Marcos Redondo.
- Un «comitè de benvinguda» molt particular posa color a la visita de Pilar Rahola. L’escriptora i periodista presenta a Vic el seu llibre sobre Artur Mas.

- Jordi Puntí debuta com a novel•lista
- Recull de notícies publicades de la Diada de Sant Jordi.


ESPECTACLES

- Els dos nens osonencs protagonistes de «Pa Negre» opten als Premis Gaudí de l’Academia del Cinema Català.
- Les Nits de Cinema Oriental superen amb èxit un any de crisi.

- El Festus omple de color els carrers de Torelló.


ESPORTS

Xevi Pons i Ramon Julian han aconseguit les dues grans fites de l’any a la comarca. Els dos s’han proclamat campions del món, en el campionat del món de ral•lis i en el d’escalada respectivament.
S’ha de tornar a destacar també la gran temporada del CP Vic. Els vigatans han aconseguit la Supercopa i la Copa del Rei d’hoquei patins, i el subcampeonat europeu.

- Nani Roma correrà finalment el Dakar.
- Ramon Julian es proclama campió del món d’escalada.
- El Patí Vic supera el Barça i guanya la Supercopa d'Espanya d'hoquei patins.
- El primer equip del Club Bàsquet Vic es dirà «Universitat de Vic».
- Osona, capital del bàsquet. Més de 240 equips preparen la temporada al Torneig de Bàsquet Unnim Caixa Manlleu.
- Ramon Julian es proclama campió d’Espanya d’escalada.
- Xevi Pons guanya el Campionat del Món de ral•lis de la categoria SWRC 2000.
- L’equip Jungle.cat guanya la duríssima Jungle Marathon. Jaume Tolosa fa segon a la classificació individual de la terrible prova amazònica.
- Catalunya guanya la Copa Amèrica d'hoquei patins al superar Argentina per 3-0
- La Montesada de Tona reuneix sis campions del món de trial.
- El Barça supera el Vic per 4-1 i guanya la Copa d'Europa d'hoquei patins
- Albert Orriols guanya el Ral•li Osona amb un final d’infart

- Wang Tingting deixa el Fotoprix Vic. L’equip vigatà té problemes econòmics i no li pot mantenir la fitxa.
- Jaume Tolosa queda segon a la Transahariana.
- El Vic, campió de la Copa del Rei d’hoquei patins.

- Roma diu adéu al Dakar. El pilot osonenc cau en un forat i abandona la cursa.


COMUNICACIÓ

Osona.com rep la distinció d'honor dels Sagals d'Osona.
Osona.com aposta per una major participació dels lectors.
Nació Digital reparteix 50.000 exemplars de la seva primera edició en paper, en la manifestació de l’11 de setembre a Barcelona.
El grup El 9 Nou rep el Premi Nacional de Comunicació, en l’apartat de premsa.
Ramon Besa rep el Premi de Periodisme Vázquez Montalbán

Salvador Cot, nou director de Nació Digital
Nació Digital publica 70.000 exemplars pel "sí" a la independència el 25A
Neix una nova ràdio a la comarca, El 9 FM.
Adéu a la televisió de tota la vida. La televisió analògica passa a la història i dóna pas a la TDT.


INTERNET

- Taradell Bloc guanya un dels Premis Blocs Catalunya. En l’apartat corporatiu.
- La jornada de la UVic i el Grup Nació Digital sobre mitjans digitals reuneix més de 40 professionals



VIDA SOCIAL

- La Grossa passa de llarg
- El preu a mercat del rovelló s’enfila fins als 30 euros el quilo.


Els Pastorets de Tona 78 Talia. Foto: Lurdes López