Vic llueix una Farinera reformada de dalt a baix

L’equipament, part important del patrimoni industrial català, s'ha inaugurat oficialment aquest dijous.

Redacció osona.com
17 de desembre del 2010
Josep Maria Vila d'Abadal ha inaugurat la Farinera.
Josep Maria Vila d'Abadal ha inaugurat la Farinera. | Ajuntament de Vic
Josep Maria Vila d'Abadal ha inaugurat la Farinera. Foto: Ajuntament de Vic

Vic va inaugurar aquest dijous al vespre el reformat edifici de La Farinera que acull el Centre d’Arts Visuals, una escola on s’hi imparteixen diferents disciplines d’arts plàstiques i visuals. L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, va presidir l’acte i va posar de relleu que “poc a poc anem transformant la ciutat” i “dotant-la d’equipaments de gran qualitat com La Farinera”.

Aquesta antiga fàbrica d’embotits i de farines situada al carrer Morgades llueix amb tota la seva esplendor després d’una profunda remodelació que ha estat dirigida pel prestigiós arquitecte Jordi Garcés. La intervenció  l’ha adequat per poder acollir el Centre d’Arts Visuals de Vic, una escola que ofereix formació d’arts plàstiques i visuals a nens i nens però també a adults. L’edifici està format per planta baixa i tres pisos i té una superfície total de 2.736m2 . La planta 0 encara està pendent de definir el seu ús (el Grup de Defensa del Patrimoni ha emès una nota on recorda que es va prometre que s’hi faria un museu / veure comunicat, a sota). La planta 1, 2 i 3 està destinada a escola i, a més a més, hi ha una torre que s’ha habilitat com a càmera fosca. L’alcalde va manifestar que “ha quedat un edifici preciós en mig de la ciutat” i va desitjar que d’aquí ‘en surtin alumnes amb molts coneixements i molts bons artistes".

La Farinera és un dels edificis més emblemàtics de la ciutat de Vic. Es va construir entre els anys 1896 i 1897 per acollir la fàbrica Torra, que es dedicava a l’elaboració d’embotits.  L’arquitecte va ser el reconegut Enric Sagnier i avui en dia és una de les obres més destacades de l’arquitectura industrial modernista de Catalunya. Els usos d’aquest edifici han estat diversos, al llarg  dels anys, des de la fabricació de calçat fins a la filatura de teixits.  A partir dels anys 30, es dedicà a la producció de farines, i per això és  anomenada Farinera Costa, activitat que va cessar l’any 2007.
L’Ajuntament de Vic va adquirir  aquest edifici i hi inicià una profunda transformació l’any 2009 amb una aportació econòmica del Fons Estatal d’Inversió Local de 2.192.527,2 € i el 2010 a partir d’un finançament del Fons Estatal pel Treball i la Sostenibilitat Local de 986.759,98€.

Avui, dia 17 de desembre, de 17.00 a 20.00 h i demà dissabte, 18 de desembre, de 10.00 h a 13.00 es farà jornada de portes obertes.   

------------------------
El GDP demana que la planta baixa es converteixi en un museu, tal com es va anunciar

COMUNICAT DEL GDP  sobre la Farinera  de Vic

En ocasió de la inauguració oficial de les seves instal•lacions

Es coneguda la implicació del GDP des del precís moment (octubre de 2007) que es va anunciar la  compra i posterior rehabilitació de la Farinera de Vic, antiga llangonisseria de Joan Torra. Després de diferents projectes connectats amb la cultura i l'art contemporani, biblioteca etc. , finalment es va gestar  i aprovar l'actual projecte com a escola d'Art i Disseny.
 
El GDP recorda que queda pendent el plantejament de la planta baixa de l’edifici que cal recordar el que s'anuncià en el seu moment en el sentit que formaria part del Museu d'Història de la Ciutat. Aquesta part principal de planta, encara està pendent de projecte i caldria no perdre de vista aquest primer impuls. Cal recordar aquí que algunes (poques ) de les màquines  i eines de l'antiga farinera varen ser preservades per a aquest motiu i membres del GDP varen fer un reportatge exhaustiu del funcionament de l'antiga indústria de farines, pocs dies abans del seu tancament. Material que es posaria a disposició dels gestors culturals  de la ciutat si hi ha possibilitats i ganes i voluntat de tirar endavant el projecte museístic inicial.
 
Les màquines "mostra"al costat d'aquesta interpretació visual i gràfica  haurien de formar part d'aquests elements exposats en aquest futur Museu de la Ciutat que  també hauria de contenir; a banda d'elements icònics, visuals i materials de la història de Vic, altres elements que expliquin la història de l'edifici, les seves diferents activitats al llarg d'aquest segle d'existència i el disseny modernista de la fàbrica que en el seu moment 1896 -1897 va aixecar l'arquitecte barceloní Enric Sagnier.  Temes pendents a tenir en compte a l'hora de dissenyar i presentar al públic aquesta planta baixa de l'antiga farinera, avui Escola d'Arti i Diseny.
 
 En aquesta línia i amb aquest compromís el GDP confia en el bon criteri dels gestors polítics de la ciutat a fi efecte de convertir una part noble de l'antic edifici de Sagnier, en un  museu accessible al públic i en un espai actiu de cultura ciutadana, que podria contenir un petit Auditori amb funcions compartides a les activitats pròpies del Museu d'Història de la Ciutat i de l'Escola d'Art.  
 
Aquest és el repte per al futur immediat d'aquest edifici vigatà, autèntica perla del modernisme industrial de Catalunya i catalogat d'entre els cent millors del nostre país. 
 
Grup de Defensa el Patrimoni  (Vic-Osona)  


---------------------
- Notícies publicades de la Farinera


Galeries de fotos:
- Visita a l'edifici rehabilitat
- Procés de rehabilitació
- Inici de la rehabilitació


Vista de la Farinera després de la rehabilitació. Foto: Miquel Cañellas
Arxivat a