Osona: CiU arrasa, ERC es desploma i SI es converteix en la segona força

Osona tindrà tres diputats, tots de CiU. Els actuals diputats Josep Maria Freixanet (ERC) i Flora Vilalta (PSC) queden fora del Parlament. CiU aconsegueix més de la meitat dels vots a Osona i la victòria a tots els municipis. Pel que fa a la participació, han votat un 68,54% dels electors, amb la qual cosa Osona s'ha situat com la segona comarca de Catalunya, només superada pel Priorat (a la foto, la seu de CiU a Vic, el passat vespre).

Redacció osona.com
28 de novembre del 2010
Josep Maria Vila d'Abadal celebra els resultats electorals, amb simpatitzants de CiU, a la seu comarcal de la federació, ahir a la nit.
Josep Maria Vila d'Abadal celebra els resultats electorals, amb simpatitzants de CiU, a la seu comarcal de la federació, ahir a la nit. | Joan Mill
Josep Maria Vila d'Abadal celebra els resultats electorals, amb simpatitzants de CiU, a la seu comarcal de la federació, ahir a la nit. Foto: Joan Mill.


- Resultats 2006-2010
- Resultats 2006-2010 (Osona)
- Especial eleccions Osona
- La campanya, en imatges
- Tota la informació a Nació Digital

RESUM DELS RESULTATS ELECTORALS Amb el 100% escrutat a Catalunya,  CiU obté 62 escons; PSC, 28; PP, 18; ICV, 10; ERC, 10; Cs, 3  i Solidaritat Catalana, 4. Finalment, no entrarà PxC. Osona es quedaria amb els tres diputats de CiU. Els actuals diputats Josep Maria Freixanet (ERC) i Flora Vilalta (PSC) quedarien fora del Parlament. CiU aconsegueix més de la meitat dels vots a Osona i la victòria a tots els municipis. Solidaritat es converteix en la segona força a la comarca. Pel que fa a la participació, han votat un 68,54% dels electors, amb la qual cosa Osona s'ha situat com la segona comarca de Catalunya, només superada pel Priorat (a la foto, la seu de CiU a Vic, aquest vespre).


---------------------------
28N: 22:45 H
CiU arrasa, el PSC es desploma i PxC queda fora del Parlament


Amb el  100% dels vots escrutats, Convergència i Unió és a prop de la majoria absoluta,amb 63 diputats, aconseguint fins a 14 escons més que quatre anys enrere. Aquest creixement espectacular contrasta amb l'enfonsament dels partits que han format l'executiu d'esquerres els darrers set anys. La caiguda seria tant dolorosa pel PSC –passaria de 37 a només 28 diputats- com per ERC que perdria la meitat de la seva representació (de 21 a 10).

La desfeta d'Esquerra li suposaria perdre la tercera posició enfront un PP amb uns resultats històrics  (passant de 14 a 18). ICV, al seu torn, perd dos escons (de 12 a 10).

Una altra de les batalles ha estat entre els partits que volien entrar al Parlament o sortir del grup mixt. Ciutadans manté els 3 diputats i Solidaritat irromp sal Parlament amb quatre diputat. No entren ni Reagrupament, ni PxC, liderada per Josep Anglada. Aquesta darrera formació ha passat de tenir tres escons en els primers escrutinis a no tenir-ne cap, a mesura que ha avançat el recompte de vots.

Resultats nacionals




Osona, territori convergent

Pel que fa a Osona, CiU ha arrasat, amb més de la meitat dels vots: 31.171 vots, un 50,32% (6 punts més que  a les passades eleccions). A més, ha aconseguit la victòria a tots els municipis, inclòs Olost, que se li va resistir a les passades eleccions. Solidaritat se situa sorprenentment com a segona força, molt lluny, amb un 9,7% dels vots (7.128). Esquerra, en tercer lloc, es desploma, amb un 9,42% dels vots (6.917), 14 punts menys que a les passades eleccions. També ha obtingut un mal resultat el PSC: 9,05% i 6.650 vots (6 punts menys que al 2006).

En un segon grup, ja més llunyà, PxC s’ha situat en cinquè lloc, amb 4,48% i 3.292 vots. En sisè, ICV, amb un 4,48% i 3.290 vots (2 punts menys que a les anteriors eleccions). Es manté el PP, en setè lloc, amb un 3,95%. En vuitè lloc, Reagrupament, que ha tingut un gran fracàs i només ha obtingut un 2,43% dels vots (1.774).

Pel que fa a les principals ciutats osonenques, en totes elles s’ha imposat amb autoritat CiU. A Vic, amb un 47,6%, seguit de SI (18,86 %). En aquesta ciutat, PxC no ha obtingut ni de bon tros els resultats de les municipals i ha caigut fins a la cinquena posició, amb 1.006 vots i un 5,82% dels vots. A Torelló i Manlleu, el PSC ha mantingut la segona posició i SI ha pujat fins a la tercera.

Resultats a la comarca d’Osona, generals i per municipis




Només tres diputats osonencs, tots de CiU

Amb aquests resultats, entren al Parlament tres diputats osonencs. Es tracta dels candidats de CiU: Ramon Espadaler, que anava el 5 a la llista dels convergents a Barcelona; Francesc Homs, el 13; i Josep Maria Vila d’Abadal, el 17.

A fora es queden la socialista Flora Vilalta, que anava el número 23 de la llista del PSC a Barcelona, i Josep Maria Freixanet, l’alcalde d’Olost, que anava a el número 10 d'ERC . L’últim amb possibilitats per entrar al Parlament era el líder de PxC, Josep Anglada, i la regidora del partit a Vic, Marta Riera, situats els números 1 i 3, que també s’han quedat fora. Més avall, també es quedarien fora del Parlament Montse Ayats (ICV-EUiA) i Imma Bellafont (Reagrupament).


La segona participació més alta de tot Catalunya

Pel que fa a la participació, han votat a Osona 74.041 persones, un 68,54%. Aquesta xifra suposa un increment de més de dos punts en relació a les passades eleccions autonòmiques (66,03%). Osona ha estat la segona comarca amb més participació, darrera del Priorat, amb un 70,39%.

Hi ha hagut 2.246 vots en blanc (3,03%) i 592 (0,8%).


Una senyora diposita el seu vot en un col·legi de Vic, aquet matí. Foto: Adrià Costa

--------------------------
28N 18:30 h
Dades 18 h: la participació repunta a l'alça


En les darreres hores, la participació a Osona ha repuntat a l’alça i ja supera la de fa quatre anys. A les sis de la tarda, havien votat a la comarca un 56,17% de les persones amb dret a vot, 1,7 punts per sobre de les anteriors eleccions al Parlament.

Tenim algunes dades concretes de col•legis electorals: Tavèrnoles, 60% (17 h); Balmes de Vic, 56,6% (18 h); Taradell, més del 50% (17 h).

Cal destacar que, a hores d’ara, la comarca d’Osona és la que té la segona participació més alta de tot Catalunya. Només la supera el Pla de l’Estany, amb un 56,22%. Segueixen el Priorat (55,29%) i la Garrotxa (55,04%). A més, aquesta xifra se situa gairebé vuit punts per sobre de la mitjana catalana (48,39%).

A Osona hi ha un total de 183 meses. En aquestes eleccions hi ha 102.684 persones amb  dret a vot.

Una veïna de Vic votant, aquest migdia al col·legi Sagrat Cor. Foto: Adrià Costa

28N 13:15 h
Dades 13h: la participació està un punt per sota de fa quatre anys


Un 28,28% dels osonencs havia exercit el seu dret a les 13 h. Aquesta data és inferior en un 1% als que ho havien fet a la mateixa hora en els eleccions de l'any 2006, que van ser el 29,31%. La comarca segueix la tònica general del país, que experimenta un descens del 0,7% (del 25,49 al 24,73%). Osona és una de les comarques amb més participació.

A les 13 h. en una taula del col·legi Balmes, de Vic, es portava el 37% de participació.
A les 12:30 h, a Tavèrnoles i Vilanova de Sau era del 32% i el 32,9%, respectivament (Dades oficioses).

  Imma Bellafont ha votat aquest migdia al col·legi Sagrat Cor de Vic. Foto: Adrià Costa

Josep Maria Freixanet, ha votat aquest matí a Olost. Foto: Adrià Costa  


------------------
Publicat, dissabte 09:00 hores
La campanya dóna pas a la reflexió


Després de quinze dies la campanya electoral ja ha tocat a la seva fi. Els partits han aprofitat les darreres hores per fer crides a la participació, realitzar els últims porta a porta i contribuir a omplir els mítings finals al Palau Sant Jordi de Barcelona -en el cas de CiU i el PSC.

Després de l'anacrònica jornada de reflexió les urnes obriran avui diumenge a les nou del matí. En les darreres eleccions a Osona la participació va ser del 66,05%. L'abstenció apareix com un dels principals factors de preocupació entre els partits polítics.

Campanya intensa de patums

La campanya a Osona ha estat molt intensa. La majoria dels grans partits han apostat fort per la comarca i s’han programat un munt d’actes de proximitat. A més, CiU, ERC, ICV-EUiA, SI i Rcat també han portat les seves patums.  Artur Mas (CiU) i Joan Laporta (SI) van ser capaços de reunir més de 1.000 persones. Més discrets han estat els mítings de Joan Puigcercós (ERC), Montserrat Tura (PSC) i les aparicions a la comarca de Joan Herrera (ICV-EUiA).

La campanya s’ha caracteritzat per les grans directrius dels partits des d’un àmbit nacional, adreçades a mobilitzar el seu electorat: CiU ha instat a convèncer el seu votant que les eleccions no estaven guanyades i que s’havia d’anar a votar; el PSC ha reclamat als seus simpatitzants que no es quedin a casa, tal com preveuen les enquestes; els partits independentistes s’han barallat per ocupar l’espai sobiranista; i ICV-EUiA ha insistit en buscar els vots dels “autèntics votants d’esquerres”. Els temes comarcals han quedat en un segon pla. Els partits han passat de puntetes per temes com la immigració, per exemple.

Qui ha posat tota la carn a la graella ha estat CiU. La federació ha posat en marxa un gran desplegament i ha celebrat actes a tots els 51 municipis de la comarca. A més dels tres candidats osonencs -Ramon Espadaler, Francesc Homs i Josep Maria Vila d'Abadal, que han estat els pilars de la campanya- també hi han participat personatges coneguts a nivell nacional, com Marta Ferrusola, la cantant Núria Feliu i el pilot osonenc Nani Roma. Un capítol apart ha estat la presència de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol. La cirereta del pastís va ser el multitudinari míting de la Catalunya Central, que es va celebrar al Sucre i que va comptar amb Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida.

ERC ha protagonitzat menys actes però la majoria han estat de gran intensitat. A més de Joan Puigcercós, han passat per la comarca Joan Manuel Tresserras, Josep Huguet, Joan Ridao, Anna Simó, Marina Llansana i Jordi Portabella.

Per la seva banda, ICV-EUiA ha portat a terme una campanya orientada a la gent d’esquerres i l’electorat progressista “desencantat amb les retallades socials de Zapatero”,  fent un balanç positiu de les politiques realitzades per l’actual Govern. Els ecosocialistes han comptat amb la presència de Joan Herrera, Dolors Camats, Jaume Bosch i el darrer fitxatge de la candiatura ecosocialista, l’independent Joan-Ramon Laporte

Reagrupament també ha efectuat diversos actes de proximitat que van culminar amb l’acte central de campanya amb Joan Carretero i Rut Carandell, que es va fer al Sucre de Vic.

El PSC també ha optat per la proximitat, amb 40 actes als municipis osonencs. La presència de la diputada Flora Vilalta ha estat l’actiu principal dels socialistes. L’acte central va tenir lloc al Sucre, amb la número 3 socialista, Montserrat Tura, que va deixar anar la seva vessant més catalanista.

Pocs actes de Solidaritat Catalana. La seva campanya a Osona ha estat marcada per la jornada sencera que Joan Laporta va viure a Vic, amb visites al mercat i la universitat, i l’acte central a l'Atlàntida amb Uriel Bertran i Alfons López-Tena. Laporta, tal com ha passat durant tota la campanya en d’altres poblacions catalanes, es va donar un bon bany de masses.

Josep Anglada ha fet parada i fonda a la seva comarca durant un parell de dies. PxC va protagonitzar el seu acte central a Vic, amb la presència de 150 persones.

Gairebé nul•la la presència del PP a la comarca. El partit només va enviar la seva número 8 a Barcelona, Eva Garcia, aquest dissabte al mercat de Vic.

Tres diputats de CiU i algun més

La demarcació de Barcelona té un total de 29 candidatures que concorren a les eleccions al Parlament, rècord de llistes en tota la història de les eleccions a Catalunya. Cal tenir en compte, però, que menys de 10 tenen possibilitats –en alguns casos remotes- d'obtenir representació parlamentària.

Pel que fa als candidats d’Osona, i sempre segons les darreres enquestes, només tres dels polítics que integren aquestes llistes tenen la seguretat de sortir elegits. Es tracta dels candidats de CiU: Ramon Espadaler, que anirà el 5 a la llista dels convergents a Barcelona; Francesc Homs, el 13; i Josep Maria Vila d’Abadal, el 17. Recordem que, segons les darreres enquestes, CiU podria obtenir 38 diputats a la demarcació de Barcelona.

En un segon grup, trobem els candidats que se situen a la franja dubtosa per poder entrar al Parlament. Qui ho té més just, però amb moltes possibilitats d’entrar, és la socialista Flora Vilalta, que va el número 23 de la llista del PSC a Barcelona. Una mica més magre ho té l’alcalde d’Olost, Josep Maria Freixanet, que per repetir com a diputat ERC hauria de remuntar a l’enquestes. L’últim amb possibilitats per entrar al Parlament és el líder de PxC, Josep Anglada, i la regidora del partit a Vic, Marta Riera, situats els números 1 i 3 respectivament a la llista, tot i que les darreres enquestes no els són gens favorables.

En darrer lloc, sempre segons les enquestes, trobem un darrer grup de candidats amb poques possibilitats de sortir elegits. Entre ells, Imma Bellafont, número 7 de Reagrupament, i Montse Ayats, número 19 d’ICV.