JARC reclama que no es penalitzi els pagesos per l’ús de gasoil bonificat

A Osona s’han posat diverses denúncies quan els propietaris dels tractors o la maquinària agrícola feien serveis a tercers.

Redacció osona.com
25 de novembre del 2010
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) reclama que no es penalitzi els pagesos que fan serveis agrícoles a tercers per utilitzar gasoil agrícola ja que al cap i a la fi es tracta del mateix sector de l’activitat. Representants de JARC s’han reunit amb responsables de la Comandància de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca per tal  de tractar la problemàtica sorgida arran de les diverses denúncies que s’han fet a Osona les darreres setmanes amb la corresponent immobilització i precintat de vehicles.

“La Llei 38/1992 de 28 de setembre d’Impostos Especials no estableix cap prohibició ni limitació d’ús al gasoil bonificat per a motors de tractors i maquinària agrícola que circulin per vies i terrenys públics empleats per l’agricultura i destinats al transport de mercaderies per compte pròpia o aliena (inclosa l’horticultura, la ramaderia i la silvicultura). Posteriorment un Reial Decret del 1995 i el Reial Decret 191/2010 de 26 de febrer (que substitueix l’anterior), modifica l’article 118 de la Llei referent a les prohibicions d’ús. En aquest article s’especifica que no tindrà la consideració d’activitat pròpia de l’agricultura el transport per compte aliè fins i tot el que es realitzi mitjançant tractors o maquinària agrícola dotada de remolc. Segons aquest article la Guàrdia Civil interpreta un fet infractor l’ús de gasoil bonificat per a tal finalitat.”, expliquen fonts de les JARC. Les sancions poden anar de 600 a 6.000 euros en funció de la potencia del motor de la maquinària o vehicle.  

Des de JARC defensen “el cooperativisme i l’ús de maquinària agrícola externa” a les explotacions que per les seves dimensions no els és rentable la compra de maquinària pròpia, amb la finalitat d’ajudar a la gestió de les explotacions “tal i com es pot desprendre de les ajudes” que anualment atorga el Departament d’Agricultura i que estan encaminades a la compra i ús de maquinària en comú.

Per aquest motiu JARC ha mantingut una reunió a la Comandància de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca, per tal de tractar aquesta situació per la qual està passant el sector. Alhora, en els propers dies JARC es reunirà amb responsables d’Aduanes, l’organisme sancionador, i paral•lelament traslladarà la problemàtica als diferents grups parlamentaris catalans i estatals per intentar de modificar de nou el Reial Decret que limita l’ús de gasoil bonificat en el transport agrari per compte aliè. També s’ha fet una petició de reunió al  Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya per fer-los coneixedors d’aquesta problemàtica. En aquest sentit i mentre no se solucioni aquesta qüestió des de JARC recomanen als afectats que presentin al•legacions a les sancions que puguin rebre.