Professors i alumnes de la UVic mouen fitxa contra el racisme i la xenofòbia

La campanya "Tots fem Vic" vol positivitzar el fenomen de la immigració.

Laura Busquets / ACN
23 de novembre del 2010
Els professors de la UVic Sergi Solà, Mon Rodríguez i Hugo Pardo i l'alumne de comunicació audiovisual Vega Monner.
Els professors de la UVic Sergi Solà, Mon Rodríguez i Hugo Pardo i l'alumne de comunicació audiovisual Vega Monner. | Laura Busquets, ACN
Els professors de la UVic Sergi Solà, Mon Rodríguez i Hugo Pardo i l'alumne de comunicació audiovisual Vega Monner. Foto: Laura Busquets, ACN

Professors i alumnes de la Universitat de Vic (UVic) han impulsat la campanya “Tots fem Vic. 28N-Ciutadans per la convivència” amb l'objectiu de defensar la idea que Vic és una ciutat integradora i contra el discurs racista i xenòfob que “alguns partits fan servir per captar vots de cara a la campanya electoral del proper 28 de novembre”. Així ho ha explicat el professor de la UVic, Sergi Solà, que també ha destacat que “Tots fem Vic” ha elaborat una carta oberta als ciutadans amb “fonaments científics” on, “sense pretendre atacar a ningú”, intenten “trencar els mites del discurs antiimmigració”, ha afegit. Un centenar de vigatans ja s'ha adherit al manifest.

El professor de la UVic i coordinador general de la campanya, Hugo Pardo, ha explicat que l'objectiu inicial és oferir dades científiques que “trenquin els mites del discurs antiimigració que ha adoptat una plataforma política de la ciutat”.

El professor Solà ha assenyalat que aquesta campanya no és “anti” ningú, sinó que és “pro” convivència. “No tenim intenció de participar a la campanya electoral del 28-N”, per això “volem un acte transversal on hem convidat a tothom”, ha explicat el professor Mon Rodríguez. “No anem en contra cap partit demòcrata sinó que allò que volem és que els ciutadans vagin a votar els partits demòcrates”, “que són els que nosaltres votem”. Això sí, “cadascú el seu”, ha afegit.

La carta oberta que s’ha enviat a la ciutadania posa de manifest que “la millor època de Vic i la comarca d'Osona a nivell econòmic coincideix amb l'arribada d'immigració”. Pardo ha assenyalat que “aquest fenomen es dóna sobretot als anys 80, però també en els últims anys”. L'arribada d'aquestes persones, segons el col•lectiu, només es pot entendre atenent la disponibilitat de feines que les empreses de Vic i la comarca han ofert en el seu moment.

Un altre dels punts que es destaca, segons Pardo, és la idea que l'estructura productiva d'Osona i Vic necessita una mà d'obra “poc qualificada que aporta la immigració”. A més, segons “Tots fem Vic”, la immigració afavoreix el sistema de la seguretat social perquè ajuda a “engrossir les arques de l'Administració”.

La carta oberta també assenyala que “pretendre fer un discurs de política immigratòria des de l'Ajuntament o des de la Generalitat “no porta a res”, ja que les competències d'immigració les té la Unió Europea. “Cap plataforma pot oferir als ciutadans que es poden fer coses respecte a les polítiques d'immigració perquè no té cap potestat”. En aquest sentit, “demanar el vot per canviar la política d'immigració és una mentida”.

La 'marca ciutat', seriosament perjudicada

Segons el col•lectiu, el bon nom de Vic o el que s'anomena la “marca ciutat” s'ha vist perjudicada “greument” perquè “alguns” han volgut presentar-la com una ciutat “intolerant, marginadora i conflictiva”.

Tanmateix, el professor de la UVic, Mon Rodríguez, ha afirmat que Vic és una ciutat “tranquil•la i amb una qualitat de vida envejable”. Rodríguez ha afegit que Vic té unes activitats socials per a la integració i unes xarxes “absolutament tupides” que fan que tot el procés migratori que es viu en els últims anys no es pugui presentar sinó des de “la ignorància, com un problema”.

Els alumnes de comunicació de la UVic han elaborat un vídeo per donar veu als veïns de Vic que tenen una visió positiva de la immigració a la ciutat, “i que, per sort, són molts” ha explicat l'alumne Vega Monner. L'eix central del vídeo és el poema “El Poble” de Miquel Martí i Pol perquè “el poema manté un clar paral•lelisme amb la idea que nosaltres volem transmetre: el poble som tots”, ha apuntat Monner.


Carta oberta a la ciutadania de Vic

Anar al Twitter de Totsfemvic

Arxivat a