Mas fa des de Vic l'enèsima crida a la participació

Redacció osona.com
22 de novembre del 2010
El candidat de CiU a la presidència de la Generalitat, Artur Mas, ha reclamat aquest dilluns una gran participació el 28-N que porti una "onada de canvi" a Catalunya, però ha advertit que el tripartit és un adversari poderós i irritat.

Durant un míting a Vic davant d'unes 1.700 persones, Mas ha demanat no menystenir els adversaris d'aquí a les eleccions, perquè estan "desconcertats però també irritats", i ha afegit a més que són "forts i poderosos". El líder convergent ha advertit també que el PP i el PSOE tampoc volen una gran victòria de CiU perquè volen una Catalunya "folklòrica" i disminuïda, i saben que amb la federació al capdavant, el país serà capaç de plantar cara davant de qui calgui.

Abans de Mas, ha intervingut, entre d'altres, l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, que ha reclamat la majoria absoluta i ha recordat que les comarques centrals ja la van donar a Jordi Pujol l'any 1984.
Per Vila d'Abadal, "Catalunya té un camí que ja està traçat i que ens portarà cap a la llibertat del nostre poble, i només hi ha una persona que ens hi pugui guiar, i és l'Artur Mas. Diumennge, a anem tots a votar, faci el temps que faci, i donem la presidència i la majoria absoluta al nostre guia, Artur Mas!".

Francesc Homs, diputat osonenc i candidat, ha proclamat que davant la sentència del  Constitucional contra l'Estatut, "ens rebel·lem, perquè la nació catalana no sucumbirem, per molt que el Tribunal digui que no, nosaltres som una nació, i com que som una nació, nosaltres decidirem!". Homs ha tingut un emotiu esment a un seu company que ha quedat tetraplègic a conseqüència d'un accident i que fa uns dies li deia que no es resignava a ser considerat com un tullit, perquè "els límits només se'ls posa un mateix", una frase que Homs va comparar amb el destí de la nació catalana.

El també candidat i actual diputat, Ramon Espadaler, va insistir molt en la necessitat d'anar a votar diumenge, sense refiar-se de les enquestes que donen un clar avantatge a Convergència i Unió: "No estem per jugar-nos el vot ni fer-hi experiments votant amb el cor o la cartera perquè la victòria de CiU ja està assegurada i ens hem desfet del tripartit, no podem fer això, hem d'anar a votar dumenge per Artur Mas".

Mas ha protagonitzat aquest dilluns el primer dels mítings finals de CiU, aquest cop a Vic davant d'unes 1.700 persones, en el que haurà estat molt possiblement el míting amb més assistència de tota la campanya a la comarca. Josep Antoni Duran i Lleida no hi ha pogut assistir per un problema muscular en un peu. El líder convergent s'ha dedicat a enumerar els adversaris i perills que ha d'afrontar la federació de cara al 28-N.   

El primer, com sempre, l'excés de confiança. En aquest sentit, ha tornat a reclamar prudència veient que les enquestes estan mostrant que CiU sembla que està pujant de nou. Segon adversari: l'abstenció. Per això ha reclamat una gran participació el 28-N que porti una "onada de canvi" a Catalunya, perquè el país no es construeix quedant-se a casa resignats.

El candidat de CiU ha demanat també que no es menystinguin els adversaris, tant els de dintre de Catalunya com els de fora. Els socis del tripartit, ha dit, estan "desconcertats però també irritats". Al seu parer, això es demostra en les campanyes i també en els actituds, i s'ha referit aquí al debat a sis de TV3 i al candidat socialista, José Montilla, que "portava el retrovisor posat". "S'han barallat tant amb el passat que s'han oblidat de construir el present i el futur", ha constatat.


Mas ha alertat que el PP i PSOE veuen amb gran preocupació una victòria sòlida de CiU, perquè saben que això voldrà dir que Catalunya "serà capaç de plantar cara davant de qui calgui". "Saben que és la gran palanca, la gran plataforma perquè Catalunya pugui fer-se respectar a tot arreu", ha continuat.


Perquè el que vol el PP i el PSOE, segons Mas, és una Catalunya "disminuïda, petita, perifèrica, residual, regional i folklòrica", i saben que amb CiU, ha dit, això no serà així, perquè Catalunya serà llavors "plena, de progrés, amb iniciativa, orgullosa de la seva identitat, de la seva catalanitat, de la seva personalitat col·lectiva i capaç de defensar els seus grans objectius de país". 


En aquest sentit, i referint-se també al debat a sis, ha carregat contra els partits, com PP i Ciutadans, que volen provocar una divisió lingüística a Catalunya, perquè el país perdi "pistonada". I només fan, ha subratllat, perquè saben que el català és el nervi de la nació catalana. "Per això el volen aigualir. Plantem cara i barrem el pas als de dintre i als de fora que volen que Catalunya sigui un país aigualit", ha conclòs.


Abans del míting, el presidenciable convergent ha parlat amb alguns treballadors que s'han concentrat a les portes del Sucre de Vic, afectats pel tancament de l'empresa Colomer Munmany que havia estat propietària de Jaume Rosell, fundador de CDC i pare de l'actual president del Futbol Club Barcelona.

Ramon Espadaler i Artur Mas, aquest vespre a Vic. Foto: Adrià Costa
Arxivat a