Centelles inaugura el passeig fluvial

Les obres han durat tres anys.

per Redacció osona.com, 12 de novembre de 2010 a les 18:48 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de novembre de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El proper dissabte 13 de novembre es farà la inauguració del passeig fluvial de Centelles, un projecte en el qual l’Ajuntament de Centelles ha estat treballant durant tres anys. Els resultats assolits, tant pel que fa als aspectes ambientals com d’ús públic, són prou notables i satisfactoris.
 

L’acte començarà a les 10 hores a la plaça del cementiri de Centelles i es farà una passejada naturalista guiada pel biòleg i director del projecte Andreu Salvat. La caminada seguirà el nou camí fluvial fins al molí de la Llavina, on hi haurà l’acte oficial d’inauguració presidit per l’alcalde de Centelles, Miquel Arisa,  i altres representants dels organismes que han col•laborat en el projecte.

Breu ressenya històrica del procés de recuperació de l’espai fluvial de Centelles

L’any 2008 l’ajuntament de Centelles va endegar el Pla de millora ambiental i de l’ús social de l’entorn fluvial del riu Congost a Centelles. Aquest ambiciós pla, presentat en un acte públic el 14 de novembre de 2008, va néixer davant la necessitat de capgirar la situació de deixadesa i pèrdua de qualitat ambiental i paisatgística que aquest riu i les seves riberes han patit d’ençà fa anys.

Es va considerar que era una oportunitat per fer que el Congost, com a eix vertebrador del territori, fos valorat, utilitzat i respectat per la ciutadania de Centelles.

L’any 2008 es van assolir els objectius previstos i, amb el finançament de l’Ajuntament de Centelles, del Consorci per a la Defensa de la Conca del Besòs i de la Diputació de Barcelona, es van dur a termes les actuacions més urgents. Entre aquestes cal destacar la desbrossada selectiva de guals i ponts, la retirada de troncs i arbres caiguts, la neteja d’abocaments de runa i deixalles i la revegetació dels terrenys afectats per una tala a mata rasa efectuada per Red Eléctrica Española la tardor de 2007. En total es van plantar 168 exemplars d’arbres i arbustos de ribera d’espècies autòctones de la conca.

L’any 2009 el projecte va seguir el seu curs i es varen executat actuacions molt més visibles per a la població, atès que aquestes s’han localitzat als espais periurbans en contacte amb l’àmbit fluvial amb especial incidència sobre el barri de Sant Antoni i el vial d’accés al nucli urbà des de la rotonda d’entrada. El principal objectiu va ser el de millorar la imatge del riu i el seu entorn, per tal de poder iniciar el procés de revalorització social del mateix.


Finalment, i amb el finançament del Fondo Estatal para el Empleo y la Sostenibilidad Local, en data 3 de maig de 2010 l’Ajuntament de Centelles va adjudicar a l’empresa Aprèn, Serveis Ambientals el Projecte de millora ambiental, condicionament d’accessos i senyalització de l’espai fluvial a Centelles.

Aquest projecte completa el desenvolupament del Pla de millora ambiental i de l’ús social de l’entorn fluvial del riu Congost a Centelles, que l’Ajuntament està desenvolupant d’ençà 2008.

Els treballs es van iniciar al mes de juny i les actuacions més importants han estat:

•    Adequació d’un itinerari de passejada entrel’estació de tren i el Molí de la Llavina

•    Senyalització de l’espai fluvial i de l’itinerari de passejada.

•    Control d’espècies exòtiques invasores

•    Millora paisatgística de l’entorn de l’itinerari

El pressupost d’aquestes últimes actuacions ha estat de 63.763,39 € i al llarg d’aquest tres anys s’hi han invertit més de 100.000 €.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació