El Consell Comarcal finança quatre projectes de cooperació

Les entitats que els gestionaran són Associació Una Mà al Senegal, Fundació Humanitària pel 3r i 4t Món Dr. Trueta, Veus Diverses i Fundació Osona Solidària.

Redacció osona.com
14 de novembre del 2010
El projecte de cooperació de Veus Diverses, a Ghana.
El projecte de cooperació de Veus Diverses, a Ghana. | Veus Diverses
El projecte de cooperació de Veus Diverses, a Ghana. Foto: Veus Diverses

Al Consell Comarcal s’han presentat els projectes de cooperació subvencionats enguany per l’entitat. A l’acte hi van assistir el conseller de cooperació Josep M. Giravent, el tècnic del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament Albert Pujol, i els representants de les quatre entitats que han rebut un ajut: Associació Una Mà al Senegal, Fundació Humanitària pel 3r i 4t Món Dr. Trueta, Veus Diverses i Fundació Osona Solidària.

Cada un dels quatre projectes rebrà 4.602,25 euros. La quantitat total de subvencions a la cooperació al desenvolupament ha estat, doncs, de 18.409,00 euros. 

Durant l’acte, el conseller va explicar que “en aquesta tercera convocatòria de subvencions s’hi han presentat vuit entitats, i, tot i que són menys que les que es van presentar l’any passat, aquest any ha augmentat la qualitat dels projectes presentats per tant felicitem a totes les entitats que s’han presentat pel nivell dels seus projectes”.

El conseller va recordar que “en la primera avaluació dels projectes comptem amb el suport del Fons Català de Cooperació i des del Consell fem la segona avaluació on donem importància a criteris de participació de l’entitat en actes de solidaritat a Osona, perquè és molt important explicar a la població osonenca els projectes que es fan per la cooperació i el codesenvolupament”. Posteriorment va intervenir el representant del Fons Català i va fer una valoració dels projectes.

Seguidament, els representants de cada entitat van explicar el seu projecte.

Roger Cumeras, de l’Associació Una Mà al Senegal, va presentar un projecte de formació de joves en gestió de centres socials i en tècniques constructives a Gassane (Senegal) que preveu la formació d’uns 30 joves en coneixements bàsics de construcció i de gestió d’un centre públic i multidisciplinari per donar-los noves oportunitats de treball i per incentivar-los a no emigrar.

Carles Furriols de la Fundació Humanitària pel 3r i 4t Món Dr. Trueta va presentar un projecte que preveu donar suport al Centre de Rehabilitació "Senen Casas Regueiro" de La Havana (Cuba), un centre que acull pacients d'edats compreses entre 1 i 20 anys amb paràlisi cerebral i altres malalties degeneratives del sistema nerviós central a través de medicaments, bolquers, esponges sabonoses, bibliografia especialitzades, cadires de rodes i material didàctic.

Josep M. Raventós, de l’entitat Veus Diverses, va explicar que el seu és una continuació del projecte de la mateixa entitat sobre obtenció d’aigua potable d’origen subterrani, al qual el Consell va donar suport l’any passat. L’actual projecte pretén fomentar el desenvolupament social i sanitari a Chamba (Ghana) i desenvolupar una economia bàsica, principalment agrícola i ramadera, amb serveis estables, que garanteixin una mínima autosuficiència de futur per a Chamba i el seu entorn. Algunes actuacions són la construcció de latrines biològiques o fomentar cooperatives per fer una agricultura ecològica i posteriorment una granja i ramaderia bàsica.

El quart projecte el va presentar Jaume Mas de la Fundació Osona Solidària, que va dir que el que pretén es oferir seguiment i assistència tècnica a les comunitats de Tres Esquinas, El Regadío, El Quebracho, Sabana Larga i La Montañita (Nicaragua), on s'han posat en marxa iniciatives de pati i bestiar major a través de projectes anteriors.
 
Posteriorment, el conseller va comentar que “la nostra voluntat és que a través de la nostra convocatòria totes les entitats de cooperació de la comarca pugueu rebre un ajut per al vostre projecte de cooperació i, de fet, des de la primera convocatòria de cooperació fins al dia d’avui ens complau dir que hem pogut donar suport a 7 entitats diferents de cooperació d’Osona”. Finalment va agrair a totes les entitats que es presentessin a la convocatòria del Consell i va animar-les a elles i a la resta d’entitats de cooperació al desenvolupament d’Osona, a que es presentin a la convocatòria de l’any vinent.