La proximitat i les grans patums marquen una intensa campanya a Osona

Aquesta mitjanit ha començat a la comarca la campanya oficial de les eleccions al Parlament. Dues setmanes per captar els votants indecisos on la proximitat es combinarà amb els actes de les principals espases dels partits catalans.

Redacció osona.com
12 de novembre del 2010
La tradicional foto de l'enganxada del primer cartell, a la plaça Major de Vic, aquesta mitjanit.
La tradicional foto de l'enganxada del primer cartell, a la plaça Major de Vic, aquesta mitjanit. | Raquel Osorio
La tradicional foto de l'enganxada del primer cartell, a la plaça Major de Vic, aquesta mitjanit. Foto: Raquel Osorio

Després d'una llarguíssima precampanya arriba finalment l'inici de la campanya oficial per a les eleccions del 28-N. El tret de sortida l’ha donat la tradicional enganxada del primer cartell, que s’ha fet a la plaça Major de Vic, aquest matinada a les 24:00 hores. Hi han participat tots els grans partits.

La campanya es preveu intensa a Osona. La majoria dels grans partits han apostat fort per la comarca i s’han programat un munt d’actes de proximitat. A més, CiU, ERC, ICV-EUiA, SI i Rcat també portaran les seves patums, en mítings que es preveuen multitudinaris

Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida Qui ha posat tota la carn a la graella ha estat CiU. La federació prepara una autèntica marató per la seva campanya electoral a Osona: celebrarà actes en tots els 51 municipis de la comarca i acollirà el míting de la Catalunya Central el dia 22 a Vic, amb Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida. L'objectiu és aconseguir el 50% dels vots, cinc punts per damunt del resultat de les darrers eleccions al  Parlament.

A més dels tres candidats osonencs -Ramon Espadaler, Francesc Homs i Josep Maria Vila d'Abadal, que seran els pilars de la campanya- també hi participaran personatges coneguts a nivell nacional, com Marta Ferrusola, la cantant Núria Feliu i el pilot osonenc Nani Roma. Un capítol apart serà la presència de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol.

Presentació de la campanya de CiU a Osona

Anar al web de CiU Osona

Agenda d'actes de CiU a Osona


Joan Puigcercós i Joan Manuel Tresserras ERC també ha programat una campanya potent a la comarca. Joan Puigcercós farà l'acte central comarcal a Vic, el dia 25 de novembre, i el conseller Tresserras serà present en la Festa Republicana d'inici de campanya que es farà el dia 11 de novembre. També passaran per la comarca el president del Parlament Ernest Benach, el conseller Josep Huguet, Joan Ridao, Anna Simó, Marina Llansana i Jordi Portabella, que farà un acte sobre el cas Millet.

Presentació de la campanya d’ERC a Osona

Anar al web d’ERC Osona

Bloc de campanya de Jordi Casals

Agenda d'actes d'ERC Osona


Joan Herrera Per la seva banda, ICV-EUiA portarà a terme una campanya orientada a la gent d’esquerres i l’electorat progressista “desencantat amb les retallades socials de Zapatero”,  fent un balanç positiu de les politiques realitzades per l’actual Govern. Els ecosocialistes han anunciat que la campanya comptarà amb pesos pesants de la coalició i que, entre d’altres, passaran per la comarca el cap de llista Joan Herrera, Dolors Camats, Jaume Bosch o el darrer fitxatge de la candiatura ecosocialista, l’independent Joan-Ramon Laporte

Presentació de la campanya d’ICV-EUiA a Osona

Anar al web d’ICV Osona


Anar al web d’EUiA Osona

Agenda d'actes d'ICV-EUiA a Osona


Joan Carretero Reagrupament també ha programat diversos actes de proximitat que culminaran amb l’acte central de campanya amb Joan Carretero i Rut Carandell, que es farà al Sucre de Vic (20 de novembre).

Presentació de la campanya de Reagrupament a Osona i agenda d'actes

Anar al web de Reagrupament Osona


Montserrat Tura El PSC també ha optat per la proximitat, amb 40 actes als municipis osonencs. La presència de la diputada Flora Vilalta serà l’actiu principal dels socialistes. L’acte central tindrà lloc al Sucre, amb la número 3 socialista, Montserrat Tura.

Presentació de la campanya del PSC a Osona i agenda d'actes

Anar al web de PSC Osona


Joan Laporta Pel que fa a la campanya de Solidaritat Catalana, només hi haurà dos actes. El més important, el del dia 23 a Vic, amb Joan Laporta, Urilel Bertran i Alfons López-Tena.

Anar al web de Solidaritat Catalana

Presentació de la campanya de Solidaritat Catalana a Osona

Agenda d'actes de Solidaritat Catalana a Osona


Josep Anglada Un capítol apart mereix la campanya de PxC, un partit engendrat a Vic. El seu líder, Josep Anglada, ja fa dies que està de gira per tot Catalunya, en una activitat frenètica per intentar trobar els vots necessaris que el permetin entrar al Parlament. En el seu programa, però, hi ha pocs actes previstos a la comarca d’Osona. El míting central el farà Josep Anglada el dia 23 a Vic (on coincidirà amb Joan Laporta).

Anar al web de PxC


Eva Garcia??? El PP ha plantejat una campanya de baix perfil a la comarca, on ja té clar que no aconseguirà massa vots. De moment, només enviarà la seva número 8 a Barcelona, Eva Garcia, aquest dissabte al mercat de Vic.

Anar al web del PPC



Xavier Solà enganxant el cartell. Foto: CIU Osona

Només els tres candidats de CiU tenen assegurat l’escó al Parlament

La demarcació de Barcelona té un total de 29 candidatures que concorren a les eleccions al Parlament, rècord de llistes en tota la història de les eleccions a Catalunya. Cal tenir en compte, però, que menys de 10 tenen possibilitats –en alguns casos remotes- d'obtenir representació parlamentària.

Pel que fa als candidats d’Osona, només tres dels polítics que integren aquestes llistes tenen la seguretat de sortir elegits. Es tracta dels candidats de CiU: Ramon Espadaler, que anirà el 5 a la llista dels convergents a Barcelona; Francesc Homs, el 13; i Josep Maria Vila d’Abadal, el 17. Recordem que, segons les darreres enquestes, CiU podria obtenir 38 diputats a la demarcació de Barcelona.

Flora Vilalta, Josep M. Freixanet i Josep Anglada, en segon línia

En un segon grup, trobem els candidats que se situen a la franja dubtosa per poder entrar al Parlament. Qui ho té més just, però amb moltes possibilitats d’entrar, és la socialista Flora Vilalta, que va el número 23 de la llista del PSC a Barcelona (les enquestes pronosticaven entre 19 i 20 diputats per als socialistes). Una mica més magre ho té l’alcalde d’Olost, Josep Maria Freixanet, que per repetir com a diputat ERC hauria de remuntar a l’enquestes. Freixanet està situat al lloc 10 i les enquestes situen els republicans amb només sis diputats. L’últim amb possibilitats per entrar al Parlament és el líder de PxC, Josep Anglada, i la regidora del partit a Vic, Marta Riera, situats els números 1 i 3 respectivament a la llista. Pel que fa en aquesta formació, les enquestes divergeixen. Moltes no els hi donen cap escó, però hem de tenir en compte que PxC, tal com ja va passar a l’Ajuntament de Vic, compta amb molt vot ocult i podrien tornar-hi a haver sorpreses.

En darrer lloc, sempre segons les enquestes, trobem un darrer grup de candidats amb poques possibilitats de sortir elegits. Entre ells, Imma Bellafont, número 7 de Reagrupament, i Montse Ayats, número 19 d’ICV.

CiU... arrasarà?

Les enquestes continuen sent molt favorables a CiU. De fet, a mesura que s'acosta el 28-N els sondejos situen els nacionalistes més a prop de la majoria absoluta (el darrer Racòmetre pronosticava per CiU entre 65 i 66 diputats). A més, les prediccions pel PSC són cada vegada més negatives i la darrera enquesta del PSC els situa per primera vegada per sota el llindar dels 30 diputats (27-28).

En el cas de Barcelona -tot i que la mostra es molt reduïda- CiU podria assolir 36 dels 85 diputats. El PSC perdria cinc dels seus 25 diputats mentre ERC en perdria també cinc dels 11 que té en aquest moment. El PP i ICV perdrien un diputat i Ciutadans en guanyari un. Solidaritat podria obtenir fins a tres diputats i Reagrupament no entraria al Parlament.

Resultats Racòmetre 25 d'octubre

Barcelona 2010 (2006)

CiU: 35-36 (27)
PSC: 19-20 (25)
PP: 9 (10)
ICV: 8 (9)
ERC: 6 (11)
C'S: 4 (3)
SI: 0-3

Catalunya 2010 (2006)

CiU: 65-66 (48)
PSC: 27-28 (37)
PP: 13 (14)
ERC: 11-12 (21)
ICV: 9-11 (12)
C'S: 4 (3)
SI: 0-4 (-)

Els membres de Reagrupament, aquesta nit a la plaça Major de Vic. Foto: Raquel Osorio

El grup d'ERC, aquesta nit a la plaça Major de Vic. Foto: ERC