Una caminada popular inaugura l’Anella Verda que encercla tota la ciutat de Vic

L’Anella Verda, de 32 km, és un circuit natural al voltant de la ciutat, que connecta diferents zones d’alt valor ecològic, històric i paisatgístic.

Redacció osona.com
08 de novembre del 2010
576_1289210998Anella_Verda
576_1289210998Anella_Verda | Xevi Mas
Foto: Xevi Mas

La plaça Major de Vic va ser el punt de sortida de la caminada popular que es va celebrar ahir diumenge, 7 de novembre, a les 9 del matí, amb motiu de la inauguració de l’Anella Verda, un projecte impulsat per les regidories de Turisme i Medi Ambient de l’Ajuntament de Vic. La caminada, que va comptar amb la participació d’unes 400 persones, va estar encapçalada per la regidora de Medi Ambient, Mercè Vidal.

Es van recórrer uns 10 Km dels 32 km que configuren l’Anella, i el circuit va traçar els següents punts: plaça Major, carrer de Gurb, plaça Mil•lenari, cementiri, bosc del Puig dels Jueus, carretera de Roda, pont d’en Bruguer, recorregut ambiental per la vora del riu Gurri, carrer de l’Alguer i carrer de l’ Hospital del Cloquer fins arribar a la plaça Jaume Portell on es va convidar a tots els assistents a esmorzar coca i llonganissa, i també se’ls va lliurar com a obsequi, un got reutilitzable.

Mercè Vidal, que es va mostrar molt satisfeta amb el resultat del projecte, explicava que ara l’Anella Verda “està a disposició dels ciutadans que vulguin gaudir-la”. El projecte, que tenia una clara vocació d’acostar la natura a la ciutadania, està adaptat per anar-hi a peu o amb bicicleta. També s’han fet un seguit d’actuacions paral•leles com la senyalització de tots els trams,  la catalogació de fonts i de l’arquitectura rural de la zona, així com també  preservar i protegir els turons testimoni, la fauna, la flora i els boscos que conformen els voltants de la ciutat.

'Apropar la natura als ciutadans'

L'Anella Verda té un llarg traçat que passa per les lleres dels rius Gurri i Méder. Es tracta d’un recorregut articulat per un grup d'enclavaments d'alt valor ecològic, paisatgístic, històric i cultural, que permet valorar ambientalment i sòciocultural la perifèria de la ciutat i gaudir-ne. La voluntat, segons la regidora de Medi Ambient, Mercè Vidal, és “apropar la natura als ciutadans”.

El recorregut de l'Anella Verda té quatre punts d'inici diferents, tot ells, segons ha explicat Vidal, “situats en punts estratègics”. L'Anella Verda recorre el nucli urbà de Vic envoltant-lo circularment amb un traçat total de 32 km dividits en una Anella exterior, de 24 quilòmetres, i la Creu interior de l'Anella, de 8 quilòmetres. L'Anella Verda de Vic passa pels límits del municipi de nord a sud i d'est a oest; de Santa Eulàlia de Riuprimer fins a Santa Eugènia de Berga i de Gurb a Malla.

L'Anella Verda, segons ha explicat Vidal, encercla masies i esglésies com l'església de Sant Martí de Sentfores que actua de “mirador de tots els elements que engloba l'Anella”. El recorregut també recupera les fonts, un patrimoni “perdut" en els últims anys. Vidal també ha explicat que els turons tenen un “gran interès” perquè són “elements definitoris i simbòlics” del paisatge del municipi i del conjunt de la Plana.

L'Anella Verda connecta amb rutes a nivell nacional, com el Camí de Sant Jaume, o els Camins del Bisbe i Abat Oliva, que connecten Montserrat i Prades. A nivell comarcal, l'Anella connecta amb rutes com el sender que va des de Vic fins al Monestir de Sant Pere de Casserres.

Més informació de l’Anella Verda

Arxivat a