El Camp de les Lloses de Tona restaura les peces recuperades

També es consoliden les noves estructures.

Redacció osona.com
07 de novembre del 2010
Pinces trobades al Camp de les Lloses.
Pinces trobades al Camp de les Lloses. | Ajuntament de Tona
Pinces trobades al Camp de les Lloses. Foto: Ajuntament de Tona

Dins del projecte d'excavació d'enguany s'estan realitzant nous treballs de restauració al jaciment del Camp de les Lloses de Tona. En concret, es fan treballs de consolidació tant de les estructures com dels objectes recuperats durant les campanyes de l'any 2010.

La col•lecció està formada per peces de ceràmica, metall i os. La ceràmica, atesa l'acidesa de la terra, així com la gran abundància de sals, presenta un estat de conservació deficient en les peces pintades i de pastes poc cuites, que han estat tractades parcialment amb apòsits de cel•lulosa i agua destil•lada per treure les sals, i han estat netejades amb bisturí, alternant amb l'aplicació de consolidants. En canvi, les peces de vernís negre destaquen per la seva integritat i bon estat.

La col•lecció més àmplia i singular és la dels metalls formada per les peces de bronze (objectes i monedes) en general en bon estat de conservació. Aquestes peces han rebut diferents tractaments de neteja:mecànica, (amb raspalls, torn de dentista i bisturí) plasma o laser, segons el cas, així com tractaments químics per a l´ extracció de clorurs, les sals que provoquen la desintegració dels metalls.

La màxima dificultat la planteja a col•lecció de ferros, atès que en aquest cas  els clorurs provoquen el trencament de l'objecte en un temps molt curt. per l'eliminació d’aquests elements, s’han aplicat tractaments amb hidròxid de sodi, neteges mecàniques (mini pistola de projecció d'àrids -vidre micronitzat i micró abrasímetre-) per tal d' identificar lobjecte sota les capes de corrosió. Finalment, s’han protegit amb aplicacions de resines.
Arxivat a