El Dr. Josep Arimany rep a Vic la prestigiosa creu de Sant Raimon de Penyafort

Nombroses personalitats polítiques, de l’àmbit judicial i mèdic es van concentrar en aquesta cerimònia.

Redacció osona.com
05 de novembre del 2010
576_1288948834_Josep_Arimany
576_1288948834_Josep_Arimany | Adrià Costa
El Dr. Josep Arimany, ahir a la Sala de la Columna. Foto: Adrià Costa

La Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic es va omplir ahir al vespre de persones que van voler estar al costat del Dr. Josep Arimany en l’acte d’imposició de la creu de Sant Raimon de Penyafort, una distinció que atorga el Ministeri de Justícia en reconeixement als mèrits rellevants de caire civil en el camp del dret. Arimany rebia aquesta prestigiosa condecoració per la seva tasca professional en el camp de la forensia i, sobretot, per haver estat l’impulsor i creador de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya.

El Dr. Josep Arimany (Vic, 1959) es doctor en medicina i especialista en dermatologia. Actualment és president de la Societat Catalana de Medicina Legal i Toxicològica de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears i també és el president de la delegació comarcal d’Osona del Col•legi Oficial de Metges de Barcelona.

En el decurs de l’acte, les diferents persones que van intervenir van posar de relleu la gran trajectòria professional del Dr. Arimany però també els seus valors humans que l’han convertit en una persona respectada i estimada alhora. L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, li va agrair que per davant de tot fos “lleial a Vic” i que hagués escollit la seva ciutat per celebrar aquest acte. “És una distinció a un vigatà i això ens honora a tots com a ciutadans”, va matisar Vila d’Abadal.

La presidenta del Tribunal Superior de Justícia, M. Eugènia Alegret, va posar de relleu “la vocació de servei” del Dr. Arimany i que ha estat una persona “sempre fidel a la seva deontologia professional”. També va voler remarcar la importància de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya que amb les proves biològiques i d’ADN contribueixen decisivament a l’hora d’inculpar o descartar determinats sospitosos. Va posar com a exemple d’intervenció decisiva dels forenses els casos de l’accident aeri d’Spanair, l’accident de tren de Casteldefels o la jove morta a la platja del Bogatell on es va descartar una mort violenta.

El president de l’Audiència provincial de Girona, Fernando Lacaba, va afirmar que “l’actuació d’un metge forense pot evitar una pena injusta” i va voler explicar que aquests professionals “han de tenir una base jurídica sòlida”. El president del Col•legi de Metges de Barcelona, Dr. Miquel Vilardell, va explicar que el Dr. Arimany “va donar forma a la medicina legal a Catalunya” i “va procurar que hi hagués un programa MIR, que es fes recerca i que s’edités una revista científica sobre aquesta especialitat”.

La Creu de Sant Raimon de Penyafort

Les creus s'atorguen per premiar els serveis prestats i la contribució al desenvolupament i perfeccionament del dret i la jurisprudència, entre funcionaris de l'administració de Justícia; membres de professions directament relacionades amb la justícia; persones que hagin contribuït al desenvolupament del dret, a l'estudi dels cànons i escriptures i a l'obra legislativa i d'organització de l'Estat. També els autors de publicacions de caràcter jurídic d'importància rellevant; fundadors i cooperadors d'entitats i institucions que tinguin per finalitat el perfeccionament de la tècnica del dret i la jurisprudència. Les medalles premien els anys de servei, sense nota desfavorable, prestats en les professions jurídiques i administratives compreses dins de la jurisdicció del Ministeri de Justícia. Les creus porten el nom de Sant Raimon de Penyafort, patró dels juristes.
Arxivat a