La Generalitat licita obres a dues carreteres d’Osona per valor de 3,4 MEUR

Es tracta de l’eixamplament de la BV-5251, entre Sant Sadurní d'Osormort i Viladrau, i el condicionament de l’N-141d, entre Calldetenes i Folgueroles.

Redacció osona.com
04 de novembre del 2010
El Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) ha obert la licitació de les obres corresponents a 12 actuacions de millora i manteniment que es portaran a terme en carreteres arreu de Catalunya, per un valor total de 17 MEUR. Aquests treballs consisteixen principalment en reforçaments del ferm i renovacions de la senyalització i les barreres de protecció, així com millores d’encreuaments, amb l’objectiu de garantir un estat òptim de la xarxa viària i afavorir la seguretat i la fluïdesa del trànsit. Pel que fa a Osona, es faran actuacions a dues carreteres, per valor de 3,4 MEUR.
 
Les actuacions que ara es liciten formen part del programa conservació i manteniment que el DPTOP impulsa cada any a les carreteres que gestiona i que s’afegeix a les obres de més abast com desdoblaments o millores generals. Per al període 2010-2011, inclou una cinquantena d’obres en aquest programa, amb una inversió de 66,5 MEUR.

Eixamplament de la BV-5251. Sant Sadurní d'Osormort - Viladrau  2 MEUR

El DPTOP ha iniciat la licitació de les obres de condicionament de la BV-5251 entre Sant Sadurní d’Osormort i Viladrau, dins del Pla de millora de les carreteres locals que du a terme. Els treballs compten amb una inversió de 2 MEUR. Es preveu que s’adjudiquin a finals d’any i comencin durant el segon trimestre de 2011, amb un termini d’execució de vuit mesos.
 
Actualment, la carretera BV-5251 té una amplada d’uns 5 metres i presenta un bon nombre de revolts tancats. Així, el DPTOP ha impulsat el seu condicionament i eixamplament, en una longitud de 2,5 quilòmetres, amb l’objectiu d’afavorir la seguretat i la comoditat en la conducció. La nova plataforma tindrà 6,5 metres i estarà formada per dos carrils de 3 metres i uns petits vorals de 0,25 metres.
 
A més de l’eixamplament de la carretera, es preveu millorar-ne el traçat per tal d’eliminar els revolts més tancats; concretament, en sis trams de la carretera. Així, s’ampliarà el radi d’alguns revolts, se substituiran revols consecutius per altres d’un sol radi, s’actuarà en l’accés de la urbanització les Guilleries millorant el traçat i la visibilitat de la intersecció i també es corregiran els revolts de l’entrada al pontó sobre la Riera Major. En conjunt, es milloraran 1.309 metres de l’actual carretera.
 
També es milloraran els accessos actualment existents a la carretera i s’aplicaran les mesures d'integració ambiental, amb el tractament dels trams de carretera fora de servei, i revegetació dels terraplens de nova construcció amb terra vegetal i hidrosembra. Les obres es completaran amb l’adequació del drenatge, la senyalització i les barreres de segueretat.

Condicionament de l'N-141d. Calldetenes-Folgueroles 1,4 MEUR
 
El DPTOP i la Diputació de Barcelona van signar un conveni per al traspàs de les carreteres de la xarxa comarcal a la Generalitat i de la xarxa local a la Diputació, on s’establia, alhora, un Pla de millora de la xarxa local. Dins d’aquest Pla, es va incloure el condicionament de la carretera N-141d en el tram que va des del final de la trama urbana de Calldetenes fins a l’accés al nucli de Folgueroles.
 
Per tal de millorar les condicions de seguretat i capacitat de la via, ara es liciten els treballs de condicionament d’un tram d’1,6 quilòmetres, que se situa entre els termes municipals de Calldetenes i Folgueroles. L’actuació preveu una ampliació de la plataforma, que ara té una amplada d’entre 5 i 6 metres i no disposa de vorals, per tal d’aconseguir dos carrils de 3,25 metres cadascun, i dos vorals de 0,75 metres.
 
En aquesta actuació, podem distingir dos trams. Un primer tram discorre entre el final de la futura variant de Calldetenes i la intersecció de l’N-141d amb la BV-5201 (carretera cap a Sant Julià de Vilatorta). El segon tram s’inicia en aquest punt i finalitza abans d’arribar al nucli urbà de Folgueroles, a tocar d’un polígon industrial.
 
Cal remarcar, a més de l’eixamplament de la carretera, la construcció d’una rotonda per a millorar la capacitat i la canalització del trànsit en la intersecció amb la BV-5201, que està situada a poca distància de l’enllaç amb l’Eix Transversal. El giratori tindrà un diàmetre exterior de 46 metres, amb dos carrils de 4 metres, voral interior de 0,50 metres, i voral exterior de 0,75 metres.
 
Les obres també inclouran l’ampliació dels terraplens, per tal de col•locar una nova barrera de seguretat i la disposició de cunetes trepitjables en els desmunts que permetran donar un sobreample. En total, es formaran 1,3 quilòmetres de cuneta formigonada trepitjable d’un metre d’amplada.
 
Els treballs es liciten ara per un valor d’1,4 MEUR i s’adjudicaran abans de final d’any. Es preveu que les obres comencin durant el segon trimestre de l’any vinent i tinguin una durada de 6 mesos.