Vídeo Artur Mas: «Abans de buscar gent a fora hem de donar feina a la gent d'aquí»

Redacció osona.com
26 d'octubre del 2010
Artur Mas, aquest migdia a la seu del Grup Nació Digital, a la plaça Major de Vic. Foto: Adrià Costa

El candidat de CiU a la presidència de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha visitat avui dimarts, dia 26 d'octubre, la comarca d’Osona. Entre d’altres actes, el líder convergent ha donat un volt pel mercat setmanal de la plaça Major de Vic. Aquesta tarda, dinarà amb empresaris, visitarà el centre Riudeperes i participarà a l’assemblea general de CiU Osona.

Al migdia, Artur Mas s’ha desplaçat fins a la redacció d’Osona.com, a la plaça Major de Vic, on ha estat entrevistat pel periodista Quico Sallés. El líder convergent estava acompanyat dels diputats Ramon Espadaler i Francesc Homs, l’alcalde de Vic Josep Maria Vila d’Abadal, i nombrosos regidors del consistori vigatà.

El vídeo de l’entrevista el publicarem a les properes hores. De moment, us en fet un petit resum.

Control i canalització de la immigració

A bon segur que la immigració serà un dels temes estrelles de la propera campanya electoral. La ciutat de Vic, seu d’un partit amb clares connotacions xenòfobes, centre de la polèmica amb el padró municipal i amb un alt índex de persones nouvingudes, estarà al centre d’aquest debat.  Artur Mas ha aprofitat l’ocasió per exposar les línies mestres de la federació en aquest àmbit.

Artur Mas ha dit que la immigració s’havia de “controlar” i canalitzar “des del país d’origen”, amb seleccions específiques per a determinats sectors. Un cop el nouvingut arribi, però, cal “un contracte d’acollida” que demostri la seva voluntat de pertànyer i respectar la societat a la que arriba, tant pel que fa a les costums, les tradicions, la cultura com la llengua. “Els hi hem de donar drets, però al costat de cada dret hi ha d’haver un deure”, ha afegit.

Tot i aquestes declaracions, el líder convergent també ha volgut deixar clar que la primera prioritat seria el treballador català. “Abans d’anar a buscar gent de fora, hem de donar feina a la gent del país”, ha afirmat.

El finançament de la UVic dependrà de la caixa

Preguntat sobre la possibilitat d’assegurar el finançament de la Universitat de Vic (UVic) en la propera legislatura, Mas no s’ha volgut mullar massa. “Dependrà dels terminis que ens posem. Hem de tenir clar que les finances de la Generalitat en el primer i segon any estaran  hipotecades, tant per la crisi com la mala gestió del tripartit”, ha advertit. “Però nosaltres creiem en el model de la UVic i farem tot el possible per ajudar-lo”, ha matisat.

El periodista Quico Sallés entrevistant a Artur Mas, aquest migdia a la seu del Grup Nació Digital Foto: Adrià Costa

En un context més general, però, ha alertat que calia fer les gestions necessàries perquè els diners que es destinen a les universitats obtinguin els resultats adequats i millorin “l’eficiència” dels centres.

Pla de xoc per al sector agroramader

Mas ha posat el sector agroramader, en plena agonia econòmica des de fa anys, com exemple de les línies mestres que proposa CiU per superar la crisi. “Cal un pla de xoc per a tota l’economia”, ha apuntat.

Aquest pla té cinc punts bàsics: moderació fiscal (sense apujar impostos), agilització de l’Administració, la Generalitat ha de fer circular el diner si els bancs i les caixes no tenen prou capacitat, millora de les infraestructures necessàries i polítiques d’internacionalització i innovació.

El paper de Vila d’Abadal al Parlament, una incògnita

Mas no ha volgut entrar a valorar el possible paper de Josep Maria Vila d’Abadal en un hipotètic govern de CiU. L’alcalde de Vic té assegurada la seva presència al Parlament com a diputat (està situat al número 17 de la llista).

“No parlo ni de Vila d’Abadal ni de ningú d’un futur govern perquè no seria ètic”, ha apuntat. Tot i això, Mas ha tirat flors a l’alcalde (que estava al davant) i li ha reconegut la seva capacitat política, tant com a representant municipal com a possible diputat.

‘Gat escaldat fins i tot de l’aigua tèbia fuig’

Artur Mas ha encarat alguns altres temes en clau nacional. Us en fem un petit resum, amb algunes de les frases més eloqüents.

ENQUESTES “No està tot fet. La partida s’ha de jugar. Gat escaldat, i jo ja ho he estat dues vegades, fins i tot de l’aigua tèbia fuig.

PROMESES ELECTORALS “Sóc conscient que ens votarà molta gent que no ha votat mai i que ens exigirà molt. Però jo el que no puc prometre són miracles. Però entre tots ho aixecarem, segur”.

DURAN I LLEIDA I FUTUR GOVERN “Si governem, ens asseurem amb Duran i Lleida i planificarem el govern. Ens cal un govern fort, tant a Catalunya com a Madrid. Duran i Lleida ho està fent molt bé a Madrid”.

INDEPENDÈNCIA “Després de la sentència del Tribunal Constitucional, CiU aposta pel dret a decidir. I no hi posem límits, anirem tant lluny com calgui, fins on el poble de Catalunya ens acompanyi. Però per arribar a la independència caldrà una majoria de catalans que ho vulgui, no una majoria simple. Cal una gran majoria social, no només un 50% + 1. Cal una Catalunya unida i no la podem dividir”.

CONCERT ECONÒMIC “Precisament, una demanda que pot unir tots els catalans és la del concert econòmic. En aquests moments, és l’única sortida que ens queda, després de la sentència del Tribunal Constitucional. La constitució espanyola ens ha expulsat com a catalans. Per tant, hem de fer alguna cosa, no ens podem quedar quiets, de braços plegats”.

-------------------------
NOTA DE PREMSA, CIU OSONA
PROGRAMA DE LA VISITA D’ARTUR MAS A OSONA


Organitza: CiU Osona
DATA:  Dimarts, 26 d’octubre
HORA:  De les 11:30 a les 21:00 hores
     

DESENVOLUPAMENT

11:30h Atenció als mitjans
Lloc: Sota l’Ajuntament de Vic, a la plaça Major (davant casino)

Tot seguit visita amb els candidats pel mercat setmanal de Vic.
•    Hble. Sr. Artur Mas
•    Excm. Sr. Josep M Vila d’Abadal
•    Il•ltre. Sr. Quico Homs
•    Hble. Sr. Ramon Espadaler

13:00 Entrevista a la seu d'Osona.com

14:00h Dinar amb empresaris d’Osona (Consell empresarial) i Candidats.
Lloc: La Vila dels Masramon
C/ del Serrat, s/n – zona esportiva – Gurb

16:45h Visita del candidat A. Mas al Centre Ocupacional de l’Associació Sant Tomàs-Parmo.
Finca St. Tomàs, s/n, Calldetenes.

18-20h. Entrevistes al candidat als mitjans de comunicació

20:00h Assemblea general conjunta CiU.
Lloc: Auditori Marià Vila d’Abadal – Edifici El Sucre. Vic

21:00h Fi de l’acte. Comiat i sortida

Artur Mas, aquest migdia a Vic. Foto: Adrià Costa
Arxivat a