Extreballadors de Colomer Munmany protesten davant la casa del pare de Sandro Rosell

Reclamen cobrar les indemnitzacions de l’acomiadament, que estan aturades a causa d’una gestió immobiliària.

ACN
20 d'octubre del 2010
La plantilla afectada, 121 treballadors, tenen una mitjana d'entre 46 i 47 anys i fa un any que esperen cobrar la indemnització que els hi pertoca.
La plantilla afectada, 121 treballadors, tenen una mitjana d'entre 46 i 47 anys i fa un any que esperen cobrar la indemnització que els hi pertoca. | Esther Romagosa/ACN
La plantilla afectada, 121 treballadors, tenen una mitjana d'entre 46 i 47 anys i fa un any que esperen cobrar la indemnització que els hi pertoca. Foto: Esther Romagosa/ACN

Una setantena d'extreballadors de l'empresa adobera de pell Colomer Munmany, de Vic, s'han concentrat aquest dimecres al matí amb pancartes i xiulets al barri de Sarrià de Barcelona, davant del domicili particular de Jaume Rosell, exaccionista de l'empresa i pare de l'actual president del F.C. Barcelona, Sandro Rosell. Els treballadors exigeixen a l'antiga direcció de l'empresa, grup Colomer, les indemnitzacions pels seus acomiadaments, que un any després de fer-se efectius encara no se'ls hi han pagat. Es tracta d'uns 30.000 euros de mitjana pels 121 treballadors afectats. Els diners havien de provenir de la venda dels terrenys que ocupava l'antiga factoria a Vic, però la immobiliària té l'operació aturada.
 
Es dóna el cas que Riera Beaune, la immobiliària que ha comprat els terrenys de la factoria, la tercera pelletera que el grup Colomer tenia a Vic, és propietat de Laura Rosell, filla de Jaume Rosell, explica Pere Planes, exmembre del Comitè d'Empresa. La venda dels terreny s'havia quantificat en 22 milions d'euros. 17 milions ja es van pagar i els cinc restants havien de servir per pagar les indemnitzacions dels treballadors que un any després de ser acomiadats encara tenen pendent de cobrar el 90% d'aquest import, uns 30.000 euros de mitjana.
 
“Els responsables de la immobiliària ara es renten les mans”, explica Planes. Diuen que els terrenys estan contaminats i que per tant ja no tenen el mateix valor que s'havia fixat al principi. En un recent burofax que els hi han fet arribar, la immobiliària afirma que “comprenen el sentiment de decepció i frustració” que deuen sentir els afectats, però que ells “no són els causants de la situació ni els responsables” i que “no assumiran el pagament d'uns diners que no els corresponen” i que, jurídicament, asseguren, tampoc se'ls pot exigir.
 
Amb tot, els treballadors asseguren que aquesta qüestió a ells no els hi incumbeix i que és l'empresa i els seus antics accionistes (entre els quals hi ha també l'empresari Carles Sumarroca i el financer Pedro Olabarria) qui han de fer front de la forma que sigui el pagament de les indemnitzacions perquè els acomiadaments no poden ser de franc, destaca Manel Manzano, extreballador i portaveu dels afectats. Precisament ell és el més jove de la plantilla, té 44 anys. La mitjana d'edat dels afectats és d'entre 46 i 47 anys, la majoria han treballat més de 30 o 40 anys a la fàbrica “per res”.
 
Una de les acomiadades, Maria Salud Mora, té 56 anys i en feia 41 que treballava a la fàbrica. Explica, afectada, que “l'han fet fora en el pitjor moment de la seva vida”. Està buscant feina però amb la crisi no en troba. Volia destinar els diners de la indemnització a pagar-se la Seguretat Social per poder tenir jubilació. Assegura que està molt afectada i es queixa que després de tants anys l'hagin deixat al carrer sense res de res.
 
Els accionistes que han venut les tres factories centenàries de tractament de pell que el grup tenia a Vic van passar a formar part del Grup Comoler l'any 1993, dos-cents anys més tard de la seva creació. Els extreballadors expliquen que a banda de desfer les fàbriques i vendre els terrenys propietat del grup, els nous accionistes també han venut la marca “Colomer”, de gran prestigi en el panorama internacional del tèxtil, a una multinacional xinesa qui també va comprar la maquinària i noves tecnologies del grup. Unes operacions, totes elles, que al seu entendre, han donat prous beneficis com per poder fer front a les indemnitzacions dels 121 treballadors afectats.

Notícies publicades

Arxivat a