El preu a mercat del rovelló s’enfila fins als 30 euros el quilo

Els bolets, protagonistes del mercat setmanal de Vic. Els boletaires pateixen pel fred, que podria accelerar la fi de la temporada.

Pere Pratdesaba
19 d'octubre del 2010
Una de les parades de bolets del Mercat de Vic.
Una de les parades de bolets del Mercat de Vic. | Adrià Costa
Una de les parades de bolets del Mercat de Vic. Foto: Adrià Costa

Els bolets han tornat a ser avui els grans protagonistes del mercat setmanal de la plaça Major de Vic. La temporada està en plena efervescència i això es nota. Les parades de boletaires no han faltat a la seva cita. L’oferta, una mica de tot: rovellons, pinetells, camagrocs, llengües de bou, trompetes de la mort, ous de reig, ceps, fredelucs, llenegues i rossinyols.

Tot i l’abundància que s’ha pogut veure a les parades, els boletaires es mostren un xic preocupats per l’onada de fred, que podria accelerar la fi a la collita. La Marcelina Cercons és una de les venedores habituals del mercat de Vic. Ahir va anar a Ribes (Ripollès) a collir els bolets que venia avui i no ho acabava de tenir clar: “Si aquest fred no marxa, poca cosa quedarà per collir. Cap a la banda del Ripollès ja s’ha acabat”. Una mica més optimista és en Josep Palau, de Sant Joan de les Abadesses: ”Encara neix algun rovelló petit, però a solei. En bac ja no hi ha res”. I afegeix, en una premonició que pot esperançar els boletaires: “Diuen que tornarà a fer més bo. Ja veurem”.

Palau explica que ahir a la tarda, a Sant Joan, encara va collir 12 quilos de bolets. També va tenir una bona jornada en Manel, que va anar a collir els bolets a l’Alt Urgell, en un bosc “propietat de la seva dona”.

La temporada de bolets està sent esplèndida al Pirineu occidental i la Catalunya Central. Va començar amb força a mig agost al nord del Ripollès i s’ha estès amb escreix a la resta de la comarca, el Lluçanès, el Bages i el Solsonès.  En principi, ara sembla que seria el torn de la temporada forta a Osona, a les Guilleries i el Montseny, on es podrien trobar rovellons, carlets i trompetes de la mort. “Amb aquest fred, però, res de res”, repeteix la Marcelina.

A més del fred, la temporada de bolets ha patit un altre problema en els darrers dies. L’excés de pluja en la primera floració ha provocat que molts bolets apareixin corcats.

Marcelina Cercons, aquest dimarta al mercat de Vic. Foto: Adrià Costa

Un producte per a taules selectes

Amb aquestes perspectives, no és estranya la darrera pujada que ha patit el preu dels bolets al mercat de Vic. Per exemple, el rovelló petit s’ha enfilat fins als 30 euros per quilo, en les parades més cares (a les més barates, 23 euros). El rovelló més gran es mou per als 15 i 16 euros el quilo.

El preu dels altres bolets era el següent: el camagroc, 12 euros; la llengua de bou, 15 euros; la llenega, 28 euros; les trompetes, 16 euros; i el rossinyol, 24 euros.

Com que sembla que la temporada podria arribar a la seva fi, els venedors tenen obertes altres possibilitats. “La setmana que ve anirem a Teruel”, diu la Marcelina, que també assegura que no és veritat que els bolets d’allà siguin de més baixa qualitat. “Si saps quins has d’agafar, són fins i tot més bons que els d’aquí”, assegura. “ A veure què trobem. Si no trobem res, ens espatarrarem a l’hotel, davant la televisió”, bromeja.

Aquest bolet és bo?

A mercat es poden veure escenes de tot tipus. Us expliquem una anècdota d’allò més divertida.

Mentre el redactor i el fotògraf d’Osona.com parlaven amb els venedors de bolets, s’ha apropat una senyora gran. La mestressa ha tret un mocador i l’ha desembolicat. A dins, hi havia dos bolets, que havia trobat al bosc el dia anterior. Els hi ha mostrat al venedor i li ha fet una pregunta que més d’un ens hem fet una vegada: “Aquests bolets són comestibles?”.

I la senyora pregunta al venedor ' són comestibles aquests bolets?' Foto: Adrià Costa

Galeries de fotos 

La venda de bolets al Mercat de Vic (Adrià Costa)

Arriben els primers bolets al Mercat (Joan Parera)





Una de les parades de bolets del Mercat de Vic. Foto: Adrià Costa
Arxivat a