Més de la meitat dels naixements de Manlleu i Vic tenen mares estrangeres

Les dues ciutats ocupen el quart i el cinquè lloc en el rànquing de natalitat estrangera a Catalunya, segons l’informe del 2009 elaborat per l’Idescat.

ACN
15 d'octubre del 2010
Immigrants, aquest matí a Vic.
Immigrants, aquest matí a Vic. | Adrià Costa
Dues dones marroquines amb un nen, passejant per Vic. Foto: Adrià Costa

Manlleu i Vic són la quarta i la cinquena ciutat, respectivament, amb més naixements de mares estrangeres del Principat de Catalunya. Durant el 2009, a Manlleu, 143 dels fills els van tenir dones nascudes fora de l'Estat, xifra que suposa un 51,8% del total segons l'Idescat. A Vic, n'hi va haver 322 i van suposar el 51,5. Ambdues són ciutats amb un alt percentatge d'immigració, del 21% a Manlleu i del 22'8% a Vic.

Pel que fa a les comarques, l'Anoia és la que té menor proporció de mares estrangeres, amb el 19,6%. La Segarra és, en canvi, la que en té més, amb un 49,8. A nivell català, al 2009 va disminuir el nombre de naixements després de 13 anys d'augments.

Pel que fa als municipis, Manlleu i Vic tenen per davant Salt (Gironès), Roses (Baix Empordà) i Salou (Tarragonès) amb un 69,6, un 54,2 i un 51,9% dels naixements respectivament. Per comarques, La Segarra és la que en té més, seguida del Solsonès, el Baix Empordà i l'Alt Empordà.

A nivell català, el nombre de naixements durant el 2009 va ser de 84.849, dels quals un 71,3% són fills de mares de nacionalitat espanyola i un 28,7% ho són de mares estrangeres. A l'Estat, el percentatge de mares estrangeres baixa fins al 20,6%. El nombre de naixements de l'any passat a Catalunya, d'altra banda, suposa una reducció del 4,7% respecte el 2008, i és el primer amb creixement negatiu després de 13 anys.

Un de cada tres naixements de mare estrangera és d'una dona marroquina

El que també detallen les dades de l'Idescat és que a Catalunya entre les dones estrangeres predominen els naixements de mare marroquina. Suposen el 33,7% i el segueixen, amb proporcions molt més baixes, el col•lectiu d'equatorianes (6,5%), el de romaneses (6,1%) i el de xineses (5,7%).

Segons assenyala l'Idescat, la reducció de naixements s'explica pel nombre decreixent de dones en edat de procrear, ja que arriben a les edats reproductives les generacions nascudes durant els anys vuitanta, amb menys població. Alhora, ha disminuït l'arribada de dones estrangeres. D'altra banda, s'observen comportaments reproductius diferents: les estrangeres tenen els fills més aviat. La maternitat abans dels 30 anys es dóna en el 55% de naixements de mare estrangera i en el 25,7 de mare espanyola.

- Josep Antoni Duran i Lleida parla al seu bloc de la natalitat a Catalunya
- Nota de premsa d'Idescat
- Anar al web d'Idescat
Arxivat a